Inici El Consell Departaments

Economia i Territori

 
 
 

Vals adhesió establiments consumenorca

    
 

Revista digital Oliaigua

    
 

Mapa productors locals

    
 

Fira Arrels

    
 
 
Noticies relacionades Més notícies
 
 
17/06/2021
Es posa en marxa una nova campanya televisiva de promoció de producte local gastronòmic en el mercat català

El departament d’Economia i Territori ha engegat una nova iniciativa promocional per a donar conèixer els nostres productes gastronòmics Made in Menorca en un dels nostres principals mercats, Catalunya. La campanya consisteix en l’emissió d’un anunci publicitari en format televisiu a través del qual es convida a conèixer de primera mà la gran diversitat i qualitat del producte menorquí i la seva gastronomia, i on hi han col·laborat cuiners i productors de l’illa en la seva producció.

18/06/2021
Un concurs ha triat els quatre productes que representaran Menorca al ‘European Food Gift Challenge 2021’

La presidenta de la Fundació Foment del Turisme de Menorca, Susana Mora, ha donat a conèixer avui els quatre productes artesanals i alimentaris que representaran l’illa al ‘European Food Gift Challenge’, com a part de les activitats de “Menorca Regió Europea de Gastronomia 2022”. La selecció s’ha fet a través d’un concurs a nivell insular, organitzat per la mateixa Fundació Foment del Turisme de Menorca.

18/06/2021
Inicien les proves per a l’habilitació de guies turístics a Menorca

Aquest matí s’han iniciat les proves per a l’habilitació de guies turístics de les Illes Balears a Menorca. Tots els aspirants que passin la prova obtindran el carnet de Guia de Turisme de les Illes Balears, el qual és imprescindible per poder desenvolupar la seva activitat professional.

17/06/2021
Es presenten els dibuixos guanyadors del certamen de dibuix d’ARTEME

Aquesta setmana s’han donat a conèixer els guanyadors del certamen de dibuix d’ARTEME a través del qual es pretenia divulgar els oficis artesans de Menorca a les escoles, d’una manera participativa pels infants, i així donar a conèixer la importància d’aquests oficis que formen part de les nostres arrels i cultural.

     
17/06/2021
Nova eina per a fer la diagnosi econòmica de Menorca

Neix la Diagnosi Econòmica de Menorca, una eina web única que sorgeix de l'interès per dotar Menorca d'una estructura informativa oberta, global, objectiva, interactiva i actualitzada dels indicadors socials i econòmics més importants de l’illa, especialment necessària en el moment actual, per la crisi derivada de la COVID-19. Fruit de la col·laboració de l'Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM), l'Institut Menorquí d'Estudis (IME) i la Conselleria d'Economia i Territori del Consell Insular de Menorca, neix aquesta eina que pretén oferir un espai de trobada, diagnosi i debat sobre la situació socioeconòmica de Menorca.

14/06/2021
El Consell presenta la iniciativa Consumenorca per a la reactivació econòmica de Menorca

La convocatòria per a l’adquisició de vals de consum per a la reactivació de l’economia de Menorca ha estat aprovada avui pel Consell Executiu del Consell Insular. Així ho ha informat aquest matí la Presidenta de la institució, Susana Mora, acompanyada pel conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, i el president d’ASCOME, Vicente Cajuso

08/06/2021
Nous ajuts per a la minimització de la contaminació de l’aigua mitjançant la construcció de filtres verds

El passat dimarts, 1 de juny de 2021 van sortir publicades al BOIB núm. 71, les bases reguladores i convocatòria pública de subvenció destinades a fomentar intervencions que minimitzin la contaminació de l’aigua a Menorca mitjançant la construcció de filtres verds.

04/06/2021
El Centre Artesanal de Menorca ret homenatge a l’artesana ceramista Magda Cardona

El conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, i el batle des Mercadal, Francesc Ametller, han inaugurat avui una exposició temporal que el Centre Artesanal de Menorca dedica a la ceramista artesana Magda Cardona. La mostra forma part d’un cicle, ‘Col·lecció Artesans de Menorca’, que es va iniciar el 2019 per reconèixer la trajectòria d’artesans que ja s’han retirat després d’una vida dedicada a l’ofici. Es tracta de la segona exposició, ja que l’edició de 2020 es va haver de cancel·lar, i en aquest cas es vol posar en valor especialment la tasca de les artesanes, perquè en ocasions han quedat en un segon pla tot i que molts oficis han prosperat gràcies a elles.

     
03/06/2021
Menorca promou el producte local a Madrid Fusión

Un total de 5 productors menorquins (Gin Xoriguer, Dolça Mar, Torralbenc, Subaida i Associació d’Oli de Menorca) han assistit aquests dies a la fira gastronòmica Madrid Fusión de la mà del Consell Insular de Menorca i de la Fundació Foment. Una fira que, tot i les mesures de prevenció sanitàries, ha permès apropar els productes menorquins a un gran nombre de públic assistent.

28/05/2021
Menorca participa un any més a la fira Madrid Fusión

Per segon any consecutiu Menorca estarà present a Madrid Fusión, una fira gastronòmica que se celebrarà entre els dies 31, 1 i 2 de juny al recinte d’IFEMA i que enguany arriba a la seva 19a edició. Aquesta iniciativa compta amb el suport del departament d’Economia i Territori i de la Fundació Foment del Turisme i forma part de les accions promocionals de Menorca com a Regió Europea de Gastronomia 2022.

28/05/2021
El conseller Pastrana es reuneix amb les tres confraries de pesca de Menorca

El conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, acompanyada pel director general de pesca del Govern balear, Joan Mercant, i la directora insular d’Economia, Pilar Pons, es va reunir la setmana passada amb les tres confraries de pesca de Menorca (Maó, Ciutadella i Fornells). L’objectiu de les trobades va ser treballar conjuntament amb el Govern balear i el sector pesquer menorquí dues de les seves prioritats actuals.

25/05/2021
El Consell Insular col·labora amb Canal Cocina per promocionar la gastronomia local de Menorca

L’equip de producció de Canal Cocina, acompanyats per la presentadora i influencer, Verónica Zumalacarregui, van gravar la setmana passada a Menorca diferents episodis pel seu programa de televisió que es podrà veure a Movistar +, Vodafone TV, Telecable, R, Grupo Euskaltel (Euskaltel, R y Telecable), Orange TV i Cable local. Es tracta d’una iniciativa que compta amb la col·laboració del departament de Projecció Econòmica del Consell Insular i es porta a terme en el marc de les accions promocionals de Menorca com a Regió Europea de Gastronomia.

     
18/05/2021
El Ple del Consell Insular aprova la proposta d’acord per a la revisió de les restriccions imposades al sector de la pesca d'arrossegament

Davant l’aprovació del Reglament (UE) 2021/90 del Consell de la Unió Europea de 28 de gener del 2021 pel qual es fixen, per a 2021, les possibilitats de pesca aplicables a determinades poblacions i grups de poblacions de peixos en la mar Mediterrània i la mar Negra, i on es contempla, entre altres mesures, que s’han de reduir fins a un 40% els dies de pesca per a les embarcacions d’arrossegament al Mediterrrani, el departament d’Economia del Consell Insular ha impulsat una proposta d’acord per a la revisió d’aquest reglament.

17/05/2021
Cristina Llorens serà la jove xef que representarà Menorca a la competició de regions gastronòmiques europees

Cristina Llorens, de 25 anys, ha estat escollida avui com a Jove Xef Menorquina 2021 després d’una llarga i disputada prova de cuina que s’ha celebrat al restaurant Ca n’Aguedet des Mercadal en el marc de les accions de Menorca Regió Europea de Gastronomia. Llorens serà la representant de l’illa al concurs European Young Chef Award, on competirà entre joves de totes les 14 regions gastronòmiques a Minho, Portugal, el proper mes de novembre.

12/05/2021
El Consell Insular aportarà el fons suficient per fer front a les 96 sol·licituds que havien quedat fora de la primera convocatòria d’ajuts pel mes de gener als sectors econòmics

El Consell Insular de Menorca ha aprovat aquesta setmana la segona remesa de pagaments corresponents a la convocatòria d’ajuts a empreses i autònoms de Menorca per a la reactivació econòmica, de febrer i març. En total s’han concedit 385 ajuts per un valor de 1.191.000 €. Així, entre febrer i març, ja sumen 858 ajuts concedits per un import total de 1.941.000 €.

12/05/2021
El Consell Insular presenta un conveni de col·laboració amb els ajuntaments per a la dinamització empresarial i comercial local

Aquest matí s’ha presentat el conveni de col·laboració entre el Consell Insular i els ajuntaments per a la creació de la nova línia d’ajuts a empreses i negocis locals que s’hagin vist afectats per l’aplicació de les mesures de prevenció per evitar la propagació de la Covid-19. Cada municipi tindrà la seva pròpia línia d’ajuts i comptarà també amb la contribució econòmica dels ajuntaments i del Govern balear.

     
07/05/2021
Un concurs seleccionarà el jove xef que representarà Menorca a la competició de Regions Gastronòmiques Europees

El conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, i el cuiner i periodista gastronòmic Pep Pelfort, en representació del jurat, han anunciat avui els noms dels cinc joves que participaran a la fase final del concurs Jove Xef Menorquí 2021, com a part de les accions de Menorca Regió Europea de Gastronomia 2022.

30/04/2021
Es publica el segon número de la revista de promoció de la gastronomia local, Oliaigua

El Consell Insular, a través del departament d’Economia, ha publicat el segon número de la revista Oliaigua, una eina de promoció que té el producte local com a eix transversal dels diferents continguts que es publiquen i emmarcada en la candidatura de Menorca com a Regió Europea Gastronòmica 2022. Aquesta segona publicació ha estat finançada pel Consell Insular.

16/04/2021
Consell de Menorca i Govern avancen que el sector del calçat es beneficiarà del fons d’ajudes directes del Govern d’Espanya

La presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, i el portaveu del Govern i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, han mantingut avui divendres una reunió de feina a la qual han concretat que les empreses del sector del calçat es podran beneficiar de les ajudes directes previstes al Reial Decret Llei de suport a les empreses més afectades per la pandèmia, aprovat pel Govern d’Espanya, ratificat al Congrés dels Diputats recentment i en virtut del qual el teixit empresarial de Illes Balears rebrà 855 milions d’euros.

16/04/2021
El Consell Insular se suma a la Declaració institucional de suport al sector sabater

El conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, ha assistit aquesta setmana a una reunió institucional amb representants dels principals municipis espanyols on es produeix el calçat nacional. En total, hi han participat 5 comunitats autònomes: Illes Balears, La Rioja, Comunitat Valenciana, Múrcia i Castella la Manxa, i ha estat impulsada pel municipi d’Elx (Alacant).

     
Destacats

Comprèn l'activitat del Consell Insular en relació amb les matèries d'ordenació i gestió del territori, urbanisme, habitabilitat, litoral, ordenació turística i els procediments d'intervenció administrativa en matèria d'activitats. També gestionarà les matèries d'agricultura, ramaderia, pesca, caça, recursos cinegètics, denominacions d'origen, artesania i Ies actuacions que dugui a terme el Consell Insular en matèria de projecció econòmica (comerç i indústria).

 
Agenda
Economia i Territori


 

Economia i Territori
Pla Territorial Insular

El Pla Territorial Insular és un instrument d’ordenació territorial que es va elaborar amb l’objectiu de crear un marc territorial sostenible per a Menorca, que permetés ordenar de manera estratègica i planificada el territori de Menorca per tal de garantir un desenvolupament equilibrat entre els àmbits social, econòmic i territorial.

Economia i Territori
Made in Menorca

Menorca és una illa d’arrels pageses, però també compta amb una llarga tradició artesana amb una gran varietat d’oficis antics. Encara, a dia d’avui, perduren els oficis d’arader, avarquer, esparter, mestre d’aixa o joier, entre tants altres, que fan que Menorca mantengui viva una llarga tradició artesana i faci perdurar una identitat que li és pròpia i la fa única. La societat menorquina, també, és ben coneguda pel seu caràcter innovador i emprenedor, fet que ha deixat en el nostre llegat indústries i comerços de referència.

Economia i Territori
Modernització de les zones turístiques

La millora de les zones turístiques és un dels objectius prioritaris que té plantejat el Departament d’Ordenació Turística del Consell Insular de Menorca, i és per això que ha decidit impulsar un pla de diagnosi i modernització amb els ajuntaments de l’illa, per tal que es puguin acollir a diverses línies de finançament. A la vegada, aquest projecte s’engloba dins els objectius marcats pel Pla d’Intervenció en Àmbits Turístics (PIAT).

Economia i Territori
Menorca Regió Gastronòmica Europea

Sostenibilitat, diversitat i identitat: aquestes són les fortaleses de Menorca com a Regió Gastronòmica Europea.


 

Economia i Territori
Revista digital Oliaigua

Oliaigua és una revista digital per promoure la nostra cultura gastronòmica. L'objectiu de la iniciativa és aportar una major difusió dels nostres valors gastronòmics locals i donar a conèixer iniciatives gastronòmiques innovadores i/o rellevants de la nostra illa. Està previst que es publiqui cada tres mesos. Per accedir al contingut s'ha de baixar l'aplicació gratuïta 'Oliaigua' a un dispositiu mòbil o tablet a través del Google Play o Apple Store.

Economia i Territori
Guia dels vins i cellers de Menorca

Menorca sempre ha estat terra de vins i ara es troba en un moment d’auge. La publicació d’aquesta guia té l’objectiu de promocionar el producte local de Menorca i, específicament, donar a conèixer el Vi de la Terra Illa de Menorca a través del recull dels cellers que el produeixen i comercialitzen.

Economia i Territori
Guia de suport per a la venda electrònica

La guia ‘Eines per a la digitalització del teixit econòmic de Menorca. Guia de suport per a la venda electrònica’ constitueix una eina de formació dirigida als comerços locals de Menorca.

Economia i Territori
Sistema d'Indicadors Turístics

El Sistema d'Indicadors Turístics té com a objectiu crear un sistema integral d'indicadors turístics que permetin analitzar, tant actualment com històricament, l'abast del turisme a l'illa de Menorca. Aquest objectiu general es divideix en dos objectius més específics: - Disposar de dades que permetin avaluar l'estat i evolució del turisme i els seus efectes a Menorca des de diferents perspectives. - Disposar d'una eina que permeti realitzar el seguiment i revisar el Pla de Desenvolupament Turístic de Menorca. El Sistema d'Indicadors Turístics consta de 12 apartats (diferenciats per colors) i 122 indicadors.

Economia i Territori
Pla de Desenvolupament Turístic de Menorca

El Pla de Desenvolupament Turístic de Menorca és un pla estratègic de turisme a llarg termini, però que es construeix a partir d’accions més immediates. També és un pla integral, ja que té en compte tots els aspectes que tenen algun tipus de relació amb el turisme i que conformen els eixos d’actuació del pla (medi ambient, territori, qualitat, promoció turística, informació turística, producte turístic, societat, formació, ocupació, infraestructures, transport i accessibilitat).

Economia i Territori
Pla Director Sectorial d’Equipaments Comercials per a l’Illa de Menorca

El principal objectiu del Pla Director Sectorial d’Equipaments Comercials per a l’Illa de Menorca (PDSECME) és establir l’ordenació i les mesures de foment del sector comercial per aconseguir un desenvolupament harmoniós i coherent de l’ocupació i la utilització del sòl destinat a l’exercici d'activitats comercials.