Inici El Consell Departaments

Economia i Territori

 
 
 

Vals consum

     
 

Vals adhesió establiments consumenorca

     
 

Revista digital Oliaigua

     
 

Mapa productors locals

     
 

Fira Arrels

     
 
 
Noticies relacionades Més notícies
 
 
08/07/2021
L’Oficina d’Informació Turística (OIT) promociona la bijuteria de Menorca amb un ‘Local Pop Up Store’

L’Oficina d’Informació Turística (OIT) de Maó promocionarà la bijuteria de Menorca a través d’una acció que uneix producte i cultura. Es tracta d’una ‘Local Pop Up Store’, un moble expositiu en forma de maleta transportable dissenyat per l’IDI (Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears), ens depenent de la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, per tal de promocionar el producte industrial. Compleix dues funcions: per una banda donar a conèixer la tradició d’aquesta indústria a l’illa amb material gràfic, i de l’altra exposar i vendre productes locals, en aquest cas peces de bijuteria.

02/07/2021
S’obre el període per a sol·licitar els vals descompte destinats al consum local

El Consell Insular obrirà a partir de demà, a les 9.00 h, el període de sol·licitud dels vals descomptes per destinar-los al consum local i que tenen com a objectiu fomentar la reactivació econòmica de l’illa de Menorca. En concret, cada persona podrà sol·licitar fins a 200 € de descompte a través de vals valorats en 10 € i que podran ser emprats fins al 30 de novembre.

01/07/2021
El Consell Insular proposa als ajuntaments adherir-se al projecte de Menorca Regió Europea de Gastronomia 2022

El Consell Insular ha presentat un manifest d’adhesió als ajuntaments de l’illa de Menorca per tal que s’adhereixin al projecte de Menorca Regió Europea de Gastronomia 2022. La proposta ha estat presentada per la directora insular d’Economia, Pilar Pons, durant la Comissió de Presidents Locals de Menorca que ha tingut lloc avui de manera telemàtica.

30/06/2021
Avança el Pla de sostenibilitat turística ‘Menorca Reserva de Biosfera - Turisme 0CO2’

Menorca es vol consolidar com un referent en matèria de turisme sostenible i avança en el seu Pla de sostenibilitat turística ‘Menorca Reserva de Biosfera - Turisme 0CO2’ per aconseguir-ho. La darrera de les convocatòries de contractació publicades ha estat la del disseny de la xarxa de rutes marítimes, de la qual s’espera que la contractació es faci a finals del mes de juliol.

     
29/06/2021
Es presenta el Pla Estratègic Agrari de Menorca

El món agrari és un dels sectors estratègics per l’economia de Menorca i des de fa temps, des del Consell Insular, es vol apostar per la millora de la competitivitat agrícola-ramadera de Menorca així com també incrementar la rendibilitat dels productors. En aquesta línia, avui s’ha presentat el primer Pla Estratègic Agrari de Menorca, un document de planificació estratègica que té com a principal objectiu poder planificar i orientar l’activitat agrària en un horitzó temporal durant els pròxims 5 anys.

18/06/2021
Un concurs ha triat els quatre productes que representaran Menorca al ‘European Food Gift Challenge 2021’

La presidenta de la Fundació Foment del Turisme de Menorca, Susana Mora, ha donat a conèixer avui els quatre productes artesanals i alimentaris que representaran l’illa al ‘European Food Gift Challenge’, com a part de les activitats de “Menorca Regió Europea de Gastronomia 2022”. La selecció s’ha fet a través d’un concurs a nivell insular, organitzat per la mateixa Fundació Foment del Turisme de Menorca.

18/06/2021
Inicien les proves per a l’habilitació de guies turístics a Menorca

Aquest matí s’han iniciat les proves per a l’habilitació de guies turístics de les Illes Balears a Menorca. Tots els aspirants que passin la prova obtindran el carnet de Guia de Turisme de les Illes Balears, el qual és imprescindible per poder desenvolupar la seva activitat professional.

17/06/2021
Es presenten els dibuixos guanyadors del certamen de dibuix d’ARTEME

Aquesta setmana s’han donat a conèixer els guanyadors del certamen de dibuix d’ARTEME a través del qual es pretenia divulgar els oficis artesans de Menorca a les escoles, d’una manera participativa pels infants, i així donar a conèixer la importància d’aquests oficis que formen part de les nostres arrels i cultural.

     
17/06/2021
Nova eina per a fer la diagnosi econòmica de Menorca

Neix la Diagnosi Econòmica de Menorca, una eina web única que sorgeix de l'interès per dotar Menorca d'una estructura informativa oberta, global, objectiva, interactiva i actualitzada dels indicadors socials i econòmics més importants de l’illa, especialment necessària en el moment actual, per la crisi derivada de la COVID-19. Fruit de la col·laboració de l'Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM), l'Institut Menorquí d'Estudis (IME) i la Conselleria d'Economia i Territori del Consell Insular de Menorca, neix aquesta eina que pretén oferir un espai de trobada, diagnosi i debat sobre la situació socioeconòmica de Menorca.

17/06/2021
Es posa en marxa una nova campanya televisiva de promoció de producte local gastronòmic en el mercat català

El departament d’Economia i Territori ha engegat una nova iniciativa promocional per a donar conèixer els nostres productes gastronòmics Made in Menorca en un dels nostres principals mercats, Catalunya. La campanya consisteix en l’emissió d’un anunci publicitari en format televisiu a través del qual es convida a conèixer de primera mà la gran diversitat i qualitat del producte menorquí i la seva gastronomia, i on hi han col·laborat cuiners i productors de l’illa en la seva producció.

14/06/2021
El Consell presenta la iniciativa Consumenorca per a la reactivació econòmica de Menorca

La convocatòria per a l’adquisició de vals de consum per a la reactivació de l’economia de Menorca ha estat aprovada avui pel Consell Executiu del Consell Insular. Així ho ha informat aquest matí la Presidenta de la institució, Susana Mora, acompanyada pel conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, i el president d’ASCOME, Vicente Cajuso

08/06/2021
Nous ajuts per a la minimització de la contaminació de l’aigua mitjançant la construcció de filtres verds

El passat dimarts, 1 de juny de 2021 van sortir publicades al BOIB núm. 71, les bases reguladores i convocatòria pública de subvenció destinades a fomentar intervencions que minimitzin la contaminació de l’aigua a Menorca mitjançant la construcció de filtres verds.

     
04/06/2021
El Centre Artesanal de Menorca ret homenatge a l’artesana ceramista Magda Cardona

El conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, i el batle des Mercadal, Francesc Ametller, han inaugurat avui una exposició temporal que el Centre Artesanal de Menorca dedica a la ceramista artesana Magda Cardona. La mostra forma part d’un cicle, ‘Col·lecció Artesans de Menorca’, que es va iniciar el 2019 per reconèixer la trajectòria d’artesans que ja s’han retirat després d’una vida dedicada a l’ofici. Es tracta de la segona exposició, ja que l’edició de 2020 es va haver de cancel·lar, i en aquest cas es vol posar en valor especialment la tasca de les artesanes, perquè en ocasions han quedat en un segon pla tot i que molts oficis han prosperat gràcies a elles.

03/06/2021
Menorca promou el producte local a Madrid Fusión

Un total de 5 productors menorquins (Gin Xoriguer, Dolça Mar, Torralbenc, Subaida i Associació d’Oli de Menorca) han assistit aquests dies a la fira gastronòmica Madrid Fusión de la mà del Consell Insular de Menorca i de la Fundació Foment. Una fira que, tot i les mesures de prevenció sanitàries, ha permès apropar els productes menorquins a un gran nombre de públic assistent.

28/05/2021
Menorca participa un any més a la fira Madrid Fusión

Per segon any consecutiu Menorca estarà present a Madrid Fusión, una fira gastronòmica que se celebrarà entre els dies 31, 1 i 2 de juny al recinte d’IFEMA i que enguany arriba a la seva 19a edició. Aquesta iniciativa compta amb el suport del departament d’Economia i Territori i de la Fundació Foment del Turisme i forma part de les accions promocionals de Menorca com a Regió Europea de Gastronomia 2022.

28/05/2021
El conseller Pastrana es reuneix amb les tres confraries de pesca de Menorca

El conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, acompanyada pel director general de pesca del Govern balear, Joan Mercant, i la directora insular d’Economia, Pilar Pons, es va reunir la setmana passada amb les tres confraries de pesca de Menorca (Maó, Ciutadella i Fornells). L’objectiu de les trobades va ser treballar conjuntament amb el Govern balear i el sector pesquer menorquí dues de les seves prioritats actuals.

     
25/05/2021
El Consell Insular col·labora amb Canal Cocina per promocionar la gastronomia local de Menorca

L’equip de producció de Canal Cocina, acompanyats per la presentadora i influencer, Verónica Zumalacarregui, van gravar la setmana passada a Menorca diferents episodis pel seu programa de televisió que es podrà veure a Movistar +, Vodafone TV, Telecable, R, Grupo Euskaltel (Euskaltel, R y Telecable), Orange TV i Cable local. Es tracta d’una iniciativa que compta amb la col·laboració del departament de Projecció Econòmica del Consell Insular i es porta a terme en el marc de les accions promocionals de Menorca com a Regió Europea de Gastronomia.

18/05/2021
El Ple del Consell Insular aprova la proposta d’acord per a la revisió de les restriccions imposades al sector de la pesca d'arrossegament

Davant l’aprovació del Reglament (UE) 2021/90 del Consell de la Unió Europea de 28 de gener del 2021 pel qual es fixen, per a 2021, les possibilitats de pesca aplicables a determinades poblacions i grups de poblacions de peixos en la mar Mediterrània i la mar Negra, i on es contempla, entre altres mesures, que s’han de reduir fins a un 40% els dies de pesca per a les embarcacions d’arrossegament al Mediterrrani, el departament d’Economia del Consell Insular ha impulsat una proposta d’acord per a la revisió d’aquest reglament.

17/05/2021
Cristina Llorens serà la jove xef que representarà Menorca a la competició de regions gastronòmiques europees

Cristina Llorens, de 25 anys, ha estat escollida avui com a Jove Xef Menorquina 2021 després d’una llarga i disputada prova de cuina que s’ha celebrat al restaurant Ca n’Aguedet des Mercadal en el marc de les accions de Menorca Regió Europea de Gastronomia. Llorens serà la representant de l’illa al concurs European Young Chef Award, on competirà entre joves de totes les 14 regions gastronòmiques a Minho, Portugal, el proper mes de novembre.

12/05/2021
El Consell Insular aportarà el fons suficient per fer front a les 96 sol·licituds que havien quedat fora de la primera convocatòria d’ajuts pel mes de gener als sectors econòmics

El Consell Insular de Menorca ha aprovat aquesta setmana la segona remesa de pagaments corresponents a la convocatòria d’ajuts a empreses i autònoms de Menorca per a la reactivació econòmica, de febrer i març. En total s’han concedit 385 ajuts per un valor de 1.191.000 €. Així, entre febrer i març, ja sumen 858 ajuts concedits per un import total de 1.941.000 €.

     
Destacats

Comprèn l'activitat del Consell Insular en relació amb les matèries d'ordenació i gestió del territori, urbanisme, habitabilitat, litoral, ordenació turística i els procediments d'intervenció administrativa en matèria d'activitats. També gestionarà les matèries d'agricultura, ramaderia, pesca, caça, recursos cinegètics, denominacions d'origen, artesania i Ies actuacions que dugui a terme el Consell Insular en matèria de projecció econòmica (comerç i indústria).

 
Agenda
Economia i Territori


 

Economia i Territori
Pla Territorial Insular

El Pla Territorial Insular és un instrument d’ordenació territorial que es va elaborar amb l’objectiu de crear un marc territorial sostenible per a Menorca, que permetés ordenar de manera estratègica i planificada el territori de Menorca per tal de garantir un desenvolupament equilibrat entre els àmbits social, econòmic i territorial.

Economia i Territori
Pla de sostenibilitat turística: Menorca Reserva de la Biosfera – Turisme 0CO2

El Pla de sostenibilitat turística en destí de l’Illa de Menorca (PSTD) és un projecte que s’executa atenent al conveni signat entre la Secretaria d’Estat de Turisme, la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball del Govern de la comunitat autònoma de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca, amb un finançament total de 2.985.000 € i un període d’execució de 3 anys.

Economia i Territori
Made in Menorca

Menorca és una illa d’arrels pageses, però també compta amb una llarga tradició artesana amb una gran varietat d’oficis antics. Encara, a dia d’avui, perduren els oficis d’arader, avarquer, esparter, mestre d’aixa o joier, entre tants altres, que fan que Menorca mantengui viva una llarga tradició artesana i faci perdurar una identitat que li és pròpia i la fa única. La societat menorquina, també, és ben coneguda pel seu caràcter innovador i emprenedor, fet que ha deixat en el nostre llegat indústries i comerços de referència.

Economia i Territori
Modernització de les zones turístiques

La millora de les zones turístiques és un dels objectius prioritaris que té plantejat el Departament d’Ordenació Turística del Consell Insular de Menorca, i és per això que ha decidit impulsar un pla de diagnosi i modernització amb els ajuntaments de l’illa, per tal que es puguin acollir a diverses línies de finançament. A la vegada, aquest projecte s’engloba dins els objectius marcats pel Pla d’Intervenció en Àmbits Turístics (PIAT).

Economia i Territori
Menorca Regió Gastronòmica Europea

Sostenibilitat, diversitat i identitat: aquestes són les fortaleses de Menorca com a Regió Gastronòmica Europea.


 

Economia i Territori
Pla Estratègic Agrari de Menorca

El Pla Estratègic Agrari de Menorca és un document de planificació estratègica que té com a principal objectiu poder planificar i orientar l'activitat agrària en un horitzó temporal durant els pròxims 5 anys.

Economia i Territori
Revista digital Oliaigua

Oliaigua és una revista digital per promoure la nostra cultura gastronòmica. L'objectiu de la iniciativa és aportar una major difusió dels nostres valors gastronòmics locals i donar a conèixer iniciatives gastronòmiques innovadores i/o rellevants de la nostra illa. Està previst que es publiqui cada tres mesos. Per accedir al contingut s'ha de baixar l'aplicació gratuïta 'Oliaigua' a un dispositiu mòbil o tablet a través del Google Play o Apple Store.

Economia i Territori
Guia dels vins i cellers de Menorca

Menorca sempre ha estat terra de vins i ara es troba en un moment d’auge. La publicació d’aquesta guia té l’objectiu de promocionar el producte local de Menorca i, específicament, donar a conèixer el Vi de la Terra Illa de Menorca a través del recull dels cellers que el produeixen i comercialitzen.

Economia i Territori
Guia de suport per a la venda electrònica

La guia ‘Eines per a la digitalització del teixit econòmic de Menorca. Guia de suport per a la venda electrònica’ constitueix una eina de formació dirigida als comerços locals de Menorca.

Economia i Territori
Sistema d'Indicadors Turístics

El Sistema d'Indicadors Turístics té com a objectiu crear un sistema integral d'indicadors turístics que permetin analitzar, tant actualment com històricament, l'abast del turisme a l'illa de Menorca. Aquest objectiu general es divideix en dos objectius més específics: - Disposar de dades que permetin avaluar l'estat i evolució del turisme i els seus efectes a Menorca des de diferents perspectives. - Disposar d'una eina que permeti realitzar el seguiment i revisar el Pla de Desenvolupament Turístic de Menorca. El Sistema d'Indicadors Turístics consta de 12 apartats (diferenciats per colors) i 122 indicadors.

Economia i Territori
Pla de Desenvolupament Turístic de Menorca

El Pla de Desenvolupament Turístic de Menorca és un pla estratègic de turisme a llarg termini, però que es construeix a partir d’accions més immediates. També és un pla integral, ja que té en compte tots els aspectes que tenen algun tipus de relació amb el turisme i que conformen els eixos d’actuació del pla (medi ambient, territori, qualitat, promoció turística, informació turística, producte turístic, societat, formació, ocupació, infraestructures, transport i accessibilitat).

Economia i Territori
Pla Director Sectorial d’Equipaments Comercials per a l’Illa de Menorca

El principal objectiu del Pla Director Sectorial d’Equipaments Comercials per a l’Illa de Menorca (PDSECME) és establir l’ordenació i les mesures de foment del sector comercial per aconseguir un desenvolupament harmoniós i coherent de l’ocupació i la utilització del sòl destinat a l’exercici d'activitats comercials.