Inici El Consell Departaments

Cultura, Educació, Joventut i Esports

 
 
 

Ajuts per a la realització d'activitats juvenils i a entitats juvenils

     
 

Taller de dol

     
 

Coolinquiet

     
 

Rescat Cultural

     
 

Agenda cultural Menorca

     
 
 
Noticies relacionades Més notícies
 
 
27/07/2021
Setanta joves participaran al Fòrum Menorca Illa Jove per tractar els efectes del canvi climàtic

El departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports, amb l'objectiu de fomentar un paper més actiu entre les persones joves de Menorca, s'ha coordinat amb el departament de Medi ambient i Reserva de Biosfera per organitzar una trobada juvenil per conversar sobre el canvi climàtic i extreure'n unes conclusions que seran traslladades a una posterior assemblea ciutadana pel clima.

23/07/2021
Unes 50 persones recorden a les víctimes de la Guerra del Rif al memorial ofert pel Consell Insular dalt el Toro

Aquest dijous 22 de juliol, i coincidint amb el centenari de l’inici de la batalla d’Annual, el Consell Insular de Menorca ha ofert un memorial a les víctimes de la Guerra del Rif (1909-1927) que són recordades al monument dalt El Toro. Entre els prop de 50 assistents, a més de les autoritats civils, militars i religioses, es trobaven una dotzena de descendents i familiars de quatre d’aquells 57 homes que van partir de Menorca a la popularment coneguda com guerra d’Àfrica i no van tornar mai.

21/07/2021
Torna la Lliga de curses d’estiu per a tothom

Enguany es reprèn la Lliga de curses populars a tots els municipis, després que l’any passat s’haguessin d’adaptar i transformar al format virtual. Aquest projecte pretén promocionar l'esport participatiu per a tothom a través d'una lliga de curses populars durant tot l'estiu i que està organitzada de manera conjunta pel Consell Insular de Menorca, els ajuntaments de l’illa, la Delegació a Menorca de la Federació Balear d’Atletisme i Elitechip.

     
16/07/2021
La nova galeria Hauser & Wirth Illa del Rei situa a Menorca a l’epicentre de l‘art contemporani mundial

El circuit de l'art d'avantguarda té un nou referent a Menorca amb la inauguració de la galeria Hauser & Wirht a l’Illa del Rei (Maó). La prestigiosa galeria suïssa va celebrar la roda de premsa de presentació de les instal·lacions d'aquest espai artístic, que s'obre al públic el dilluns 19 de juliol. A l'acte hi van participar la presidenta del Consell Insular, Susana Mora, el batlle de Maó, Héctor Pons, el conseller de Cultura, Miquel Àngel Maria, i el president de la Fundació Illa del Rei, Luis Alejandre, entre altres, així com els directors de la galeria, Manuela Hauser i Iwan Wirth, i la gerent de l’espai, Mar Rescalvo.

16/07/2021
El Consell convida als familiars de combatents a la Guerra del Marroc a participar al memorial del dijous 22 de juliol

El programa d’actes organitzats pel Consell Insular de Menorca per recordar els fets i les víctimes de la Guerra del Marroc o Guerra del Rif, coneguda popularment com a Guerra d’Àfrica, inclouen un memorial davant el monument dalt El Toro el dijous 22 de juliol i un cinefòrum el divendres 23 a la seu de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) a Maó, amb el llargmetratge “Blocao”. El Ple del Consell de Menorca va aprovar al juny una Declaració Institucional amb l’estalonament de tots els partits polítics sobre el centenari del Desastre d’Annual, 1921-2021, per iniciar per una banda un procés de record de les víctimes i els participants d’aquella guerra colonial espanyola d’ara fa cent anys i per l’altra, una profunda recerca històrica que es coordinarà als propers mesos des de l’IME.

13/07/2021
La revista “Àmbit” dedica el tercer trimestre de l’any a la recuperació del patrimoni històric de Menorca i les iniciatives culturals més destacades de l’estiu

La salvaguarda del patrimoni històric de Menorca, recuperant el passat però mirant al futur, així com els esdeveniments culturals més destacats de l’estiu, conformen el contingut del nou número de la revista “Àmbit”.

13/07/2021
Plec de lectura 45 dedicat a Pere Melis Pons

El Plec número 45 està dedicat al lingüista Pere Melis Pons (Ciutadella, 1924-2005) i ha sigut elaborat per Margarida Cursach. La part d'imatge està il·lustrada per una fotografia de Cosme Sans Mercadal (Alaior 1935-2013)

     
13/07/2021
El Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports organitza un Fòrum Jove sobre el canvi climàtic

Aquest cop ho fa en coordinació amb el Departament de Medi Ambient i Reserva de Biosfera del mateix Consell Insular. Serà la cinquena edició del Fòrum Menorca Illa Jove, en aquest cas orientat a parlar sobre el medi ambient, i més concretament del canvi climàtic.

08/07/2021
S’inaugura la remodelació de la zona esportiva des Mercadal

La remodelació d’aquestes instal·lacions ha anat a càrrec de l’Ajuntament des Mercadal i ha comptat amb el suport del Consell Insular, amb el 15% del cost total de les obres, i del Govern balear, amb el 10% del cost total.

07/07/2021
Finalitza el curs del grup de dol per a infants d’educació primària

El passat mes de juny va finalitzar la 4a edició del curs del grup de dol per a infants d’educació primària. Any rere any es posa en manifest la importància de disposar d’un espai on atendre les necessitats individuals i sociofamiliars, tants per a infants com per les seves famílies, durant el procés de la pèrdua d’una persona estimada de l’entorn afectiu més proper.

05/07/2021
El Consell Insular recorda els pròxims 22 i 23 de juliol els morts a la Guerra del Marroc (1909-1927) amb un memorial dalt el Toro i un cinefòrum

El pròxim 22 de juliol el Consell Insular de Menorca recordarà en un acte memorial a tots els menorquins i militars de la guarnició de Menorca morts a la Guerra del Marroc (1909-1927) quan es compleixen justament cent anys del Desastre d’Annual. L’acte se celebrarà al monument dalt el Toro, que es va construir l’any 1928 per recordar aquests homes, i comptarà amb la participació de familiars de víctimes. El dia següent, el divendres 23, es projectarà a la seu de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) la pel·lícula “Blocao” amb un col·loqui posterior. Aquests dos actes, més una recerca històrica coordinada des de l’IME, parteixen d’una Declaració Institucional del Consell Insular aprovada per tots els partits polítics al Ple del passat 21 de juny.

     
04/07/2021
Covid-19: acord de criteris i recomanacions per al desenvolupament de les activitats culturals

Davant l'increment de contagis per Covid a Menorca aquests darrers dies, el Departament de Cultura del Consell Insular i les regidories de Cultura dels vuit ajuntaments de Menorca, d'acord amb la direcció de l'Àrea de Salut de Menorca, han adoptat els següents criteris i recomanacions per al desenvolupament de les activitats culturals.

02/07/2021
El Departament de Cultura ha fet pública avui l’oferta de serveis per a l’elaboració del Pla d’Exposicions del Consell Insular de Menorca 2022-2025

El Departament de Cultura, Educació. Joventut i Esports ha fet pública avui l’oferta de contracte menor de serveis per a l’elaboració del Pla d’Exposicions del Consell Insular de Menorca 2022-2025. L’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears atribueix les competències en Cultura com a pròpies dels Consells Insulars. L’article 70.18 assigna als Consells, entre altres responsabilitats, el foment i la difusió de les activitats artístiques i culturals, com ara la creació i producció teatral, musical, cinematogràfica i audiovisual, literària, de dansa i d’arts combinades.

30/06/2021
Avança el Pla de sostenibilitat turística ‘Menorca Reserva de Biosfera - Turisme 0CO2’

Menorca es vol consolidar com un referent en matèria de turisme sostenible i avança en el seu Pla de sostenibilitat turística ‘Menorca Reserva de Biosfera - Turisme 0CO2’ per aconseguir-ho. La darrera de les convocatòries de contractació publicades ha estat la del disseny de la xarxa de rutes marítimes, de la qual s’espera que la contractació es faci a finals del mes de juliol.

30/06/2021
Magatzem d’històries

Ens podem apropar a la història a través de molts camps i aquesta vegada el Museu de Menorca s'hi apropa agafant com a vehicle un quadre que portarà al visitant endinsar-se a la Menorca de 1835.

     
25/06/2021
300 joves participaran en el projecte Un Estiu per Créixer 2021

Es tracta d’un projecte que pretén oferir una opció de lleure educatiu a joves d’entre 14 i 17 anys, durant un dels mesos de vacances (juliol o agost). El projecte, compartit entre el Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports del Consell Insular de Menorca i tots els ajuntaments de Menorca, ofereix l'opció de participar en un entorn d’aprenentatge no formal (associacions, entitats locals, comerços, empreses…) per tal d’aplicar els coneixements dels joves, a la vegada que adquireixen noves habilitats.

23/06/2021
Memòria de l'activitat de la Xarxa de Biblioteques 2020

Com cada any, el Servei Coordinador de Biblioteques del Consell Insular de Menorca ha elaborat la Memòria de l’activitat 2020 de la Xarxa de Biblioteques de Menorca.

18/06/2021
Passeig de les escultures

El Fons del Museu de Menorca conté diverses escultures que amb el canvi de discurs museogràfic de l’última reforma de les sales permanents no hi van tenir cabuda. Aquest fet juntament amb la incorporació de dues peces més, una de Jaume Ribalaiga, donació de la viuda de l’artista, i l’altre de la jove escultora Ana Llorens, dipòsit del Consell Insular, ha fet plantejar un nou espai expositiu.

16/06/2021
L’Escola de Salut Pública de Menorca torna al Llatzeret en la seva 32a edició

La Escola de Salut Pública de Menorca torna al Llatzeret de Maó en la seva 32a edició. Si la cita de 2020 es va celebrar de manera virtual i centrada exclusivament en la pandèmia de la

     
Destacats

Comprèn l'activitat del Consell Insular referida a les matèries de cultura, política lingüística i patrimoni històric, arxiu, biblioteques, esports, joventut i lleure. Així mateix comprendrà les actuacions que dugui a terme el Consell Insular en matèria d'educació i interculturalitat. També gestionarà la Casa de Menorca a Barcelona.

 
Agenda
Cultura, Educació, Joventut i Esports


 

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Pla de sostenibilitat turística: Menorca Reserva de la Biosfera – Turisme 0CO2

El Pla de sostenibilitat turística en destí de l’Illa de Menorca (PSTD) és un projecte que s’executa atenent al conveni signat entre la Secretaria d’Estat de Turisme, la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball del Govern de la comunitat autònoma de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca, amb un finançament total de 2.985.000 € i un període d’execució de 3 anys.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Menorca Borina

Dins de les competències del Gabinet de Medicina Esportiva, de l'Àrea d'Esports del Consell Insular de Menorca, tenim la promoció de l'activitat física, l'exercici físic i l'esport a la població menorquina com a components fonamentals d'un estil de vida saludable.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Integrasport

A través del programa "Integrasport: Posam Valors a l'Esport" s'ofereix suport als clubs esportius per treballar una formació complementària al procés d'aprenentatge dels esportistes de les categories aleví, infantil i cadet.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Jocs esportius en edat escolar

Des del programa d'Esport en Edat Escolar del Departament d'Esports del Consell Insular de Menorca es proposa un canvi de paradigma pel que fa a l'esport en edat escolar. S'aposta per uns Jocs Esportius on conviuen les trobades lúdiques amb un nou model de competició, basat en l'educació integral dels esportistes per tal d'assegurar una educació en valors a través de l'esport en les categories d'iniciació.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Un estiu per crèixer

«Un estiu per créixer» és un projecte que pretén ampliar el temps educatiu de gran part dels adolescents d’entre 14 i 17 anys durant un mes de l’estiu (juliol o agost) a tots els municipis de l’illa de Menorca. Els adolescents duran a terme una tasca educativa prèviament acordada i tindran l’oportunitat de seleccionar un entorn d’aprenentatge lligat a la seva vocació vital, tot això connectat amb una formació prèvia en estreta col·laboració amb el centre educatiu de procedència i en què els alumnes que hi participin han de presentar, el setembre, una memòria sobre l’acció d’aprenentatge viscuda.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
ONA: Dona, Activitat física i Esport a Menorca

El projecte ONA, Dona, Activitat física i Esport a Menorca, té com a objectiu promoure la igualtat d’oportunitats entre homes i dones, així com la transmissió de valors i actituds igualitàries en l’àmbit de l’esport.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de Menorca

El Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports, juntament amb l’Agència Menorca Reserva de la Biosfera i l’Institut Menorquí d'Estudis, inicià el 2017 l’elaboració de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de Menorca.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Menorca Talaiòtica

L’Estat espanyol presentarà davant del Comitè del Patrimoni Mundial una selecció de jaciments arqueològics representatius de la Menorca Talaiòtica com a bé patrimonial candidata a entrar en la Llista de patrimoni mundial i, per tant, per ser considerada patrimoni mundial de la humanitat.


 

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Guia pràctica per a l'atenció als processos de pèrdua i dol des dels centres educatius

La guia d’actuació específica que es presenta posa l’accent a proporcionar pautes i orientacions generals per afrontar qualsevol situació de mort d’una forma coordinada i respectuosa, així com facilitar el procés de presa de decisions davant circumstàncies emocionalment intenses. En definitiva, la intenció d’aquesta guia no és el desenvolupament d’un programa d’intervenció en el procés de dol, sinó donar a conèixer els recursos i les eines adequades per gestionar de la millor manera la situació de pèrdua d’algun membre de la comunitat.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Terminologia de les festes de Menorca

El Servei de Política Lingüística i Cultura Popular del Consell Insular de Menorca desplega el diccionari en línia Terminologia de les festes de Menorca, allotjat al Termcat, amb l’edició de vocabularis visuals il·lustrats per Laura Miyashiro. La intenció és aplegar en una sèrie de vocabularis senzills els principals termes referits als diferents àmbits de la nostra festa.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Memòria de la Xarxa de Biblioteques Menorca

Les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques de Menorca són centres de referència dins la comunitat menorquina. Cada cop són més presents en la vida dels ciutadans, als quals proporcionen servei i faciliten l’accés a la informació i al coneixement en qualsevol suport.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Manual de bones pràctiques per a les visites culturals i la conservació del patrimoni històric

El manual de bones pràctiques per a les visites culturals i la conservació del patrimoni històric s’ha elaborat per conscienciar la societat de la necessitat de conservar el patrimoni històric de Menorca com una herència cultural de tots i que s’ha de llegar a les generacions futures en les millors condicions.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Pla de Dinamització Lingüística de Menorca (2018-2021)

El PDLM pretén ser l’instrument a partir del qual el Consell i els diferents ajuntaments de l'illa planifiquin i estructurin les actuacions que anualment considerin convenient dur a terme per promoure l’ús del català en tots els àmbits de la societat menorquina.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Revista Àmbit

Àmbit és la revista digital de periodicitat trimestral a través de la qual s’informa de totes les iniciatives que promouen els diferents serveis que configuren l’Àrea de Cultura i Patrimoni, així com l’actualitat més destacada en l’àmbit de les arts a Menorca.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
VI Pla Insular de Gestió del Patrimoni Històric

El Pla Insular de Gestió del Patrimoni Històric de Menorca és un conjunt d’actuacions i prioritats de l’acció pública destinades a ordenar i facilitar les tasques preventives, la intervenció, la conservació i la difusió del patrimoni.