Nova exposició temporal: ‘IN COVID. Senti(r)ments’

L'exposició romandrà oberta fins al 23 d'octubre

Exposicio Salut Mental

“L’art real sempre és allà on no t’ho esperes, on ningú no hi pensa ni esmenta el seu nom” Jean Dubuffet

Amb motiu de la celebració del Dia mundial de la Salut Mental el Consell Insular de Menorca ha promogut l’exposició temporal “ IN COVID. Senti(r)ments” al Museu Menorca on s’exposen part de les obres realitzades als tallers artístics oferts als usuaris dels centres d’estades diürnes del Servei d’Atenció a la Salut Mental. Aquests cursos han estat guiats per la llicenciada en Belles Arts, Sílvia Soler Vilà, i es van realitzar durant el post confinament causat per la pandèmia.

Les obres exposades són el resultat d’un visionament aleatori de retalls de revistes vàries actuals, de llibres d’art, catàlegs... que, seleccionats i escollits personalment, els han projectat a associar sentiments i emocions viscudes en el confinament i així poder plasmar-les amb llibertat. Els temes escollits a l’atzar mostren paisatges reals i imaginaris, interiors, retrats, bodegons, animals, situacions socials…

L’objectiu d’aquesta exposició és sensibilitzar i involucrar la societat menorquina en la feina que hi ha darrere les institucions de Salut Mental. Per altra banda, també es pretén mostrar que existeixen emocions compartides en totes les persones, siguin quines siguin les seves particularitats, a través de les quals ens podem emmirallar en sensacions i sentiments, sense cap frontera i en igualtat de condicions.

Aquests tallers i d’altres anteriors, com el que amb gran èxit s’exposà a la Galeria Xec Coll comissariat per Asun Clar, han partit del convenciment que tots duem un potencial creatiu i que, mitjançant la motivació tant interna com externa, som capaços de fer aflorar i aprofundir en l’experiència artística.

L’expressió artística com a teràpia
El dèficit associat a determinades patologies en el funcionament psicosocial provoca dificultats afegides en moltes situacions de la vida personal, social i laboral. Les barreres socials com el rebuig o l'estigma, situen als usuaris del Servei d’Atenció a la Salut Mental en una posició de desavantatge social que cal combatre amb urgència, tota vegada la integració sociocomunitària és fonamental per la recuperació de la seva autoconfiança i, per tant, de la seva autonomia.

L'expressió artística com a estratègia rehabilitadora psicosocial en salut mental contempla nombrosos beneficis per a les persones que conviuen amb un trastorn mental. Amb la potenciació de la creativitat cerquem potenciar la mirada apreciativa de l’altre i un efecte directe d’empoderament, tota vegada l’expressió artística des-reglada però limitada per un marc físic, permet a les persones amb aquest tipus de discapacitat associada a una malaltia mental la llibertat necessària i també suficient per expressar-se i percebre el seu valor extern.

Així doncs, l’expressió artística no només constitueix una forma d’oci terapèutic en tractar de superar reptes i sentir gaudiment, sinó que també constitueix una activitat intel·lectual per quan hi ha una exigència del procés de raonament i conceptualització. Alhora, en ser un acte voluntari, fomenta l'autonomia de les persones i la capacitat per produir pensaments positius cap a la vida, els quals estan associats a activitats creatives, constructives i rehabilitadores.Maó, 9 d'octubre del 2020

 
Imatges relacionades
 
 
 
 
Departaments relacionats Benestar Social
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa

 
 
Comparteix aquest contingut
     
© Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ