El SAEI del Consell adapta els seus programes a la nova realitat escolar per seguir acompanyant els centres educatius, infants i famílies que ho requereixen

El Servei d’Atenció Educativa Infantil del Consell Insular neix de la sinergia creada entre el Consell Insular de Menorca i els diferents Ajuntaments de l’Illa de Menorca. Aquest servei es situa a l’etapa educativa de la primera infància, els tres primers anys de vida dels infants i les seves famílies.

El SAEI, sempre ubicat als centres d'educació infantil de l’illa, treballa de manera conjunta i en coordinació amb l’Equip d’Atenció Primerenca. Des dels seus inicis, el SAEI es centra en dues línies de treball: per una banda donar Suport Educatiu als centres d’educació infantil, per estalonar l’acompanyament d’infants amb Necessitats Específiques de Suport Educatiu, i per l’altra el desenvolupament dels Programes d’acompanyament a la criança com són els Tallers de Massatge Infantil i els Espais Familiars. Els darrers anys s’han posat en marxa altres iniciatives com l’acompanyament i suport a famílies en situació d’especial vulnerabilitat a través del Programa d’Educació Familiar i Als Dos anys un dia d’Escoleta, el Programa d’Infants amb Dues Llars i el de l'Educació en la Igualtat de Gènere. Tots ells sempre lligats a l’apoderament familiar i a potenciar la igualtat d’oportunitats a tots els infants, sigui quina sigui la seva realitat familiar.

El denominador comú de tots els programes que s’ofereixen des del SAEI és la d’enfortir les capacitats educatives de les famílies, acompanyar-les en els primers anys de vida dels seus fills/es. Les famílies cada cop més diverses i canviants, enfora moltes vegades de ses seves pròpies famílies d’origen, amb una gran quantitat d'informació al seu abast, de vegades complicada de gestionar, troben en aquests programes, xarxa social, famílies que es troben en una situació vital similar, cosa que els permet compartir aprenentatges i experiències, sempre acompanyades de persones professionals al seu abast.

Arran de la situació viscuda durant el curs 2019-2020, originada per la COVID-19, el SAEI també ha adaptat els seus programes per poder continuar acompanyant a les famílies en aquesta nova normalitat que estem vivint. Oferint sempre que sigui possible el format presencial, seguint totes les mesures sanitàries i de seguretat fins a un format online, si fos necessari.

Quins programes es realitzaran i com s'adapten a la nova situació?
Durant el curs 2020-2021 que estem iniciant es posen en marxa el programes:

- Massatge Infantil. Dirigit a nadons menors de 10 mesos d’edat. Amb l’objectiu d’enfortir vincles i gaudir d’un temps de calma amb els nostres nadons a través del tacte. I alhora compartir temps amb altres famílies que es troben en el mateix moment vital. El programa de Massatge Infantil, té una durada de 5 sessions (1 setmanal).

- Espais familiars per nadons. És un espai pensat per a què famílies i infants puguin compartir temps i converses sobre temàtiques que ens puguin orientar i ajudar en aquesta franja d’edat. Són famílies immerses en un projecte de vida que acaba de començar i amb moltes inquietuds i de vegades amb algunes preocupacions, que alleugereixen quan són compartides. Els Espais de nadons, són 8 trobades, de manera setmanal.

- Espais familiars per infants d’1 a 2 anys de vida. La finalitat és oferir espais i temps on adults i infants es puguin relaxar i gaudir de la relació i la companyia d’altres famílies. Els infants podran gaudir d’un espai i jocs adequats a la seva edat i les famílies trobaran converses i temes d’interès en el seu dia a dia de la seva criança. Aquests Espais tenen la durada del curs escolar.

- Als Dos anys, un dia d’escoleta. Pensat per aquelles famílies que per diferents motius no passen per les Escoletes Infantils, però que alhora tenen ganes i necessitat de compartir temps i espais amb infants i famílies de les mateixes edats. Amb aquest programa es pretén oferir un tast, del què serà l’entrada en un centre d’educació infantil. Els infants van aprenent dinàmiques i espais educatius, relació entre iguals... que els facilitarà el pas a P3 i les famílies troben moments per acompanyar i observar els seus infants en aquests contextos i al mateix temps compartir inquietuds amb altres mares i pares. Aquest programa té la durada del curs escolar, els cursos anteriors s’oferia un dia per setmana, aquest curs es pretén oferir dos dies per setmana.

- Mindfulness. Aquest curs com a novetat es dóna resposta a una demanda que les mestres dels centres d'Educació Infantil van fer en acabar el curs 2019-20. Des dels centres es demana acompanyament per a poder afrontar amb calma i serenor la nova situació dins les aules, per poder acompanyar als infants i les seves famílies de la millor manera possible. Una formació que va molt més enllà de les normes sanitàries i educatives que arriben de les diferents conselleries, sinó de benestar emocional dins les aules.

Com s'adapten els programes de criança?
En tot moment, els programes seguiran les normes sanitàries establertes des de sanitat i educació i per tant també es faran grups més reduïts per complir amb la normativa i així poder gaudir d’aquesta estona amb els nostres fills/es i altres famílies.
La informació dels programes que es van realitzant als diferents municipis de l’illa, arribarà a les famílies a través dels seus ajuntaments.

Maó, 5 d'octubre de 2020

Departaments relacionats Cultura, Educació, Joventut i Esports
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa