Disponible el nou visualitzador del projecte IDE Menorca

Data : 11/06/2020

Aquesta setmana s’ha fet públic el nou visualitzador del projecte IDE Menorca. Aquest visualitzador, desenvolupat des de SILME emprant únicament tecnologia de codi obert, té com a objectiu principal permetre l’accés a totes les dades geogràfiques de Menorca tant des de dispositius mòbils com des d'ordinadors sense perdre funcionalitat en relació a l'actual visualitzador IDE genèric.

En el nou visualitzador s’ha mantingut la idea de diferenciar ben clarament els continguts (les dades geogràfiques a les quals donem accés a través del visualitzador) de les eines (imprimir, mesurar...).

Així, als continguts s’hi continua accedint des del panell lateral de la dreta, ja sigui navegant per l’arbre de capes disponibles com cercant per paraula clau. Com a novetats en aquest punt destacar:

- L’opció de ‘canviar el tema’, que permet organitzar l’arbre de capes disponibles segons diferents criteris.

- La incorporació d’algunes dades que no podíem incorporar en l’anterior visualitzador (serveis de mapes WMTS d’ambit globals i serveis WMS d’àmbit europeu).

- La possibilitat d'obrir directament des del visualitzador fitxers kml i gml (entre d’altres formats) y de compartir el fitxer un cop obert.

Pel que fa a les eines les presentem ara a la barra de l’esquerra i aquí hem fet un esforç per simplificar les opcions disponibles i aportar alguna novetat entre les quals destaquem:

- La integració de les eines mesurar i dibuixar, amb la novetat que ara tot allò que es dibuixa sobre el mapa s’imprimeix, es pot descarregar com a fitxer kml i es pot compartir mitjançant un enllaç.

- La millora de l’accés a les funcions externes de ‘streetview’ i ‘vol d’ocell’ que es veuen ara a pantalla completa.

- L’opció de geolocalització. Es a dir l’opció que el visualitzador es comporti com un GPS de manera que es permet veure sobre el mapa la nostra ubicació i enregistrar punts (waypoints) i recorreguts (tracks).

- La descàrrega parcial de capes. Des de l’eina de descàrrega es permet la descàrrega d’aquells elements de les capes carregades visibles al zoom que estiguem visualitzant en un moment determinat.

- La millora del cercador topònims, ara més accessible, que integra en una mateixa acció la cerca de topònims, de referències cadastrals, camins, carrers i nuclis de població.

Cal destacar que aquest visualitzador s’ha desenvolupat a partir d’una API JavaScript de codi lliure que ha desenvolupat l’empresa pública TRACASA i que ha fet pública el Govern de Navarra. Aquest fet ens ha permès disposar d’una eina molt potent amb un esforç (cost) molt baix. Des del Consell Insular agraïm, per tant, al Govern de Navarra aquesta iniciativa que és un exemple voluntat i treball per millorar l’eficàcia de les administracions.

Amb aquesta nova eina es pretén contribuir cada dia més amb el fet que les dades espacials de Menorca siguin accessibles i útils per generar coneixement i contribuir a l'eficiència en les activitats econòmiques que en depenen.

Maó, 11 de juny del 2020

 
Més informació IDE Menorca
Departaments relacionats Economia i Territori
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa