La cultura no atura i la revista Àmbit se'n fa ressò

Data : 03/04/2020

El Consell publica avui el nou número de la revista digital ÀMBIT, on es fa especial èmfasi en l’impacte que la COVID-19 està tenint en el món de la cultura menorquina i en com s’està reaccionant per continuar oferint alternatives en aquests temps de difícil accés a la mateixa.


El Departament de Cultura, Educació, Joventut I Esports del Consell Insular de Menorca ha llançat avui el número #59 d’ÀMBIT, revista digital de periodicitat trimestral a través de la qual informa de totes les iniciatives que engeguen els diferents serveis que configuren l’àrea de Cultura i Patrimoni, així com l’actualitat més destacada en l’àmbit de les arts a Menorca.

El número actual ve marcat per l’impacte que la COVID-19 està tenint en el món de la cultura menorquina i com, a través d’iniciatives institucionals i ciutadanes, s’està reaccionant per, com afirma el conseller Miquel Àngel Maria en el reportatge “Vibra la cultura, avança el món” de la secció A Fons, «continuar oferint alternatives en aquests temps de difícil accés a la cultura». «Vam decidir des del primer moment que no podíem quedar aturats i vam reconvertir l’agenda del Consell en un espai de cultura digital a través del qual fer-nos ressò de totes les iniciatives, pròpies i alienes. Hem tingut clar en tot moment que havíem de fer de pont per afavorir la difusió de totes les iniciatives culturals», assenyala.

Algunes d’aquestes iniciatives estan recollides a la secció Actualitat. És el cas dels projectes #Biblioconfinats, de la Xarxa de Biblioteques de Menorca (XBM), i “Arxiu de confinament”, de l’Arxiu d’Imatge i So de Menorca (AISM). Altres de les iniciatives ressenyades són la campanya de divulgació del patrimoni cultural immaterial i Biblioficcions, una acció de la XBM amb escriptors i escriptores per fomentar la lectura.

L’entrevista d’aquest número té com a protagonistes a Margarita Ballester i Llucia Palliser. Amb el títol “Poesia: vacuna d’humanitat”, la conversa ens ha deixat reflexions interessants al voltant del procés creador i la salut de l’escriptura a Menorca, coincidint amb el mes literari per excel·lència, l’abril.

Torre d’en Galmés centra en aquesta ocasió la secció AC, dedicada a patrimoni arqueològic. El reportatge que l’obre, “Explorant en el desconegut: recerca i difusió a Torre d’en Galmés”, aporta més llum sobre l’excavació capitanejada recentment per l’Associació Menorca Heritage Recovery a la zona central del jaciment. El segon text aprofundeix en les jornades de voluntariat impulsades fa unes setmanes pels Amics del Museu de Menorca per eixermar i netejar la superfície que ocupa el poblat, passa necessària que “pren un valor científic per als arqueòlegs, però també és quelcom pedagògic i inspirador”, avancen.

En aquest número s’estrena, a més a més, la secció A Llibre Obert, a través de la qual la XBM anirà explicant totes les novetats del servei de lectura pública, així com les activitats programades per les diferents biblioteques. L’any 2020 serà especialment intens ja que la Xarxa celebra el seu 35è aniversari.

En la secció Al Descobert recorrem en aquesta ocasió la història i les instal·lacions del Museu de Menorca, una de les institucions culturals menorquines de referència. Sabíeu que una de les joies del fons museístic és la col·lecció cartogràfica, formada per 110 exemplars? Que guarda petits tresors com un crani de Myotragus balearicus, el mosaic de l’illa del Rei o una estatueta d’Imhotep? O que les obres de modernització van requerir una inversió de 2,8 milions d’euros?

La secció Arrels ens descobreix el valor patrimonial de la tècnica constructiva de la pedra en sec, inclosa des del 28 de novembre de 2018 en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, i ens mostra a través de fotografies custodiades per l’Arxiu d’Imatge i So de Menorca la transformació d’un paisatge costaner de Menorca: el nucli tradicional de Sa Mesquida.

A la secció ABC, el Servei de Política Lingüística enceta en aquest número una sèrie per tractar les principals novetats i qüestions a tenir en compte sobre la nova gramàtica i la nova ortografia de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans. El primer tema, la reducció dels accents diacrítics a només quinze paraules.

Les seccions Apunts, on s’informa d’accions i mesures de caire més administratiu (convocatòries d’ajuts, de premis, presentacions, convenis, etc), i Agenda han estat eliminades en aquest número per raons òbvies.

Maó, 3 d’abril del 2020

 
Més informació Àmbit núm. 59
Departaments relacionats Cultura, Educació, Joventut i Esports
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa