El 39% de les intervencions dels Bombers de Menorca durant el 2020 van ser per prevenir perills públics

Durant l’any passat i a causa de les restriccions per la pandèmia de COVID-19, els bombers de Menorca van reduir el nombre d’activitats divulgatives i de pràctiques, però d’altra banda es van augmentar les feines de prevenció de perills públics, especialment al parc de Ciutadella per la col·laboració amb pagesos voluntaris i voluntaris de Protecció Civil, en feines de desinfecció de la via pública, segons ha explicat el sergent Joan Gorrías, cap del Servei insular, en la presentació aquest divendres de la Memòria del Servei de prevenció, extinció d’incendis i salvament del Consell Insular.

Tot plegat va resultar en 253 sortides preventives que suposen un 39% del total de 2020, de les quals 191 van ser per eliminació i prevenció de perills públics. Tanmateix es van realitzar 24 pràctiques, 25 inspeccions i 13 activitats divulgatives. Respecte l’any 2019 s’ha produït un lleuger augment, ja que llavors es van realitzar 251 intervencions per aquests motius que van representar un 37% del total.

Pel que fa a l’extinció d’incendis de tota casta, els Bombers de l’illa van actuar 155 vegades durant l’any passat, el que representa un 24% del total d’intervencions, mantenint-se en un percentatge habitual de sortides d’aquest tipus. Desgraciadament, va haver-hi dues víctimes mortals - dues persones grans amb mobilitat reduïda - a un incendi urbà a Ciutadella.

Per la seva banda, les actuacions de salvament, auxili i rescat de persones, animals o béns materials en perill, segons ha detallat Josep Lluís Bosch, cap del Parc de Bombers de Maó, van representar el 30% de les intervencions del 2020 amb un total de 198 sortides dels Bombers per emergències com accidents de trànsit, rescats a llocs de difícil accés com el Camí de Cavalls o d’altres, inundacions, etc.

Aquesta és una xifra menor que la del 2019 amb 262 sortides d’aquest tipus, degut principalment al fet que el 2020 va ser en general un any força tranquil pel que fa a fenòmens meteorològics adversos - tot i la borrasca Glòria al gener - i també al moviment restringit de persones pel confinament i altres mesures aplicades per la pandèmia. D’altra banda, s’han produït fins a 51 intervencions per assistència a persones desvalgudes com persones majors que viuen soles, amb una clara incidència del confinament i la distància social del 2020.

Respecte al personal, i com ha destacat la consellera d’Ocupació, Habitatge i Cooperació Local Cristina Gómez, durant el 2020 va finalitzar el procés selectiu de 18 aspirants a la borsa de treball de bombers i es va organitzar el curs bàsic de bombers que s’està duent a terme per primera vegada a Menorca durant aquesta primavera i permetrà la incorporació aquest estiu d’una desena de nous professionals.

L’actual plantilla del Servei de prevenció i extinció d’incendis i salvament de l’illa compta amb 78 persones, de les quals 44 són professionals i 34 semi professionals. Els dos parcs de bombers professionals es troben als Polígons de Maó i Ciutadella mentre que les dues dotacions de bombers semiprofessionals amb 9 bombers cadascuna s’ubiquen a Ferreries i Es Mercadal.

I pel que fa al pressupost del passat 2020, la liquidació ha estat de 2.528.000 euros repartits entre el Consell Insular que aporta el 65% del total i els vuit ajuntaments que aporten en conjunt, però amb diferents quantitats cadascun, l’altre 35%. Durant l’atípic 2020 els bombers han pogut desenvolupar la seva feina tot i les dificultats i no han patit cap contagi per COVID-19. També destaca la renovació total dels EPI o equips de protecció individual per a tots els bombers i els aspirants.


Maó, 30 d’abril del 2021

 
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa

 
 
Comparteix aquest contingut
     
© Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ