Manifest Dia Internacional de la Dona

Data : 09/03/2020

El 8 de març commemoram el Dia Internacional de la Dona amb el caràcter reivindicatiu que comporta. Enguany, en el marc de la celebració dels vint-i-cinc anys de la Conferència de Beijing, que suposà un punt d’inflexió en l’agenda feminista internacional, les Nacions Unides ha escollit un lema que ens implica a totes i tots: «Som de la generació Igualtat: pels drets de les dones».

Durant els darrers anys, dia 8 de març milers de dones han sortit al carrer clamant igualtat en tots els àmbits i la fi de la violència masclista i sexual, com a màxima expressió de les desigualtats entre homes i dones. Enguany, aquest dia ha tornat a ser altre cop un altaveu de reivindicació de la igualtat en lletres majúscules.

Si bé és cert que durant tot aquest temps hem anat fent passes cap a una societat més igualitària i feminista, també ho és que les dones percebem un 23% menys de salari que els homes a escala mundial; que ocupam el 24% dels escons parlamentaris, que 1 de cada 3 dones ha sofert violència física o sexual o que 200 milions de filletes han patit mutilació genital. Aquestes dades objectives alhora que injustes, deixen palès que mereixem, d’una vegada per totes, superar totes aquestes desigualtats; per nosaltres mateixes, per les que no hi són i per totes les que vindran.

Les dones hem conquerit espais i drets sobre els quals no hi ha opció de retrocés, però hem de seguir avançant. És una lluita contínua i constant de generacions i generacions de dones que en el seu moment i en la seva època ja van alçar la seva veu a favor de la igualtat. Amb dones referents de la nostra illa com Margarita Comas, Alicia Sintes, Pilar Benejam, Ruth Moll, entre moltes altres. Gràcies a la seva valentia i a la de tantes altres, avui som més lliures, més fortes i ens sentim més apoderades que mai.

Però hem de culminar el camí que elles ens van marcar i que segueixen essent, avui dia, el nostre referent, recordant aquest camí recorregut quant a drets i igualtat entre homes i dones però, a la vegada, reflexionant i sense oblidar el camí que encara queda per recórrer.

Hem de construir des del treball conjunt, des de la implicació de totes i de tots, des del màxim consens, un camí d’igualtat a una illa com Menorca que es sap petita però que troba la seva major fortalesa en la seva unió Les diferents institucions tenim l’obligació i l’oportunitat històrica, ara amb les competències en matèria d’Igualtat i Dona a la nostra illa, per avançar en els drets i les llibertats de les dones. Per seguir treballant per la igualtat des de la prevenció, l’atenció, la conscienciació i l’educació municipi per municipi, també de la mà d'IBDona i del Pacte d'Estat, amb el paper clau de l’escola com a segon àmbit de socialització després de la família fent créixer encara més el nombre d'agents de coeducació que ens permeti des del món educatiu avançar cap a un canvi de paradigma treballant des d’edats molt petites perquè el model patriarcal i les discriminacions per raó de sexe, identitat i expressió de gènere, quedin enrere. A més a més incrementant els recursos humans, econòmics i materials per fer front a la discriminació i violència masclista i sexual com a màxima expressió de les desigualtats entre homes i dones; per avançar amb accions fermes com la implantació ja real a Menorca de l’atenció social diària tant a llevant com a ponent a la nostra illa.

Hem de garantir la igualtat de tracte i d’oportunitats, la no discriminació i la no violència per raó de gènere. Hem de lluitar, en definitiva, per la igualtat real i efectiva.

Reiteram, per tant, el nostre compromís amb la igualtat des del consens per contribuir i fer possibles de manera determinant als canvis socials, per fer realitat la igualtat entre dones i homes.

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2Foto 3
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS