Notícies i actualitat

Les noves instal·lacions de Milà, una aposta de futur

Data : 17/11/2015

El projecte de la UTE ES MILÀ és una aposta sòlida, provada i fiable, que ha de garantir l'adequat tractament dels residus domèstics generats a Menorca durant els propers 25 anys.

Farà quasi un any, concretament el 19 de desembre de 2014, quan els membres que en aquell moment configuraven la Junta de Govern del Consorci, van aprovar l'expedient de contractació per a la gestió del servei públic de tractament, valorització i eliminació de residus a l'Àrea de Gestió de Residus des Milà (Exp. CON4/2014).

Aquest procediment, complex de per sí, a causa de la seva amplitud tècnica, jurídica, temporal i econòmica, es va veure interromput primerament per un canvi de legislatura, i posteriorment per dos recursos a l'acord d'adjudicació, els quals s'han resolt recentment a favor del Consorci. Superats tots aquests entrebancs, el 10 de novembre es procedeix a la formalització del contracte de gestió del servei públic de tractament, valorització i eliminació de residus a l'Àrea de Gestió de Residus des Milà per part del Consorci i la UTE CESPA GESTIÓN DE RESIDUOS, S.A.U.- ADALMO,S.L. (en endavant UTE ES MILÀ).

La unió entre l'empresa estatal CESPA, amb una àmplia experiència en el sector dels residus, i l'empresa mallorquina ADALMO, especialitzada en la recuperació de subproductes i la gestió de residus perillosos, ha donat lloc a la UTE ES MILÀ, que rellevarà a l'empresa JUAN MORA,S.A., pionera en la gestió de residus a l'illa de Menorca, i que des de fa més de dues dècades s'ha encarregat del tractament dels residus recepcionats a Milà. De fet, hem de reconèixer el gran esforç que aquesta empresa va fer, des de finals dels anys 80, per construir i posar en funcionament les primeres instal·lacions de tractament de existents a Milà, la qual cosa va resultar una fita emblemàtica i tot un orgull per les administracions locals de l'illa. És per aquest motiu que no podem de deixar d'agrair la feina feta, tant a l'empresa, com a l'equip humà que en forma part.

La signatura d'aquest nou contracte representa l'inici d'una nova etapa en el tractament dels residus domèstics generats a Menorca, que ve marcada per la transformació radical de les instal·lacions existents a Milà.

El projecte de la UTE ES MILÀ representa una aposta sòlida i fiable, basada en l'aplicació de les millores tècniques disponibles que han de garantir l'adequat tractament dels residus domèstics durant els propers 25 anys.

Mitjançant la planta de tractament mecànic-biològic es prioritza el tractament específic de les fraccions orgàniques i la separació de les diferents fraccions de residus que s'envien a plantes de reciclatge fora de l'illa (cartó, alumini, fèrrics, plàstics,...). Com a fet distintiu, el projecte contempla la recuperació de part del rebuig com a combustible sòlid recuperat dels residus (CSR), aspecte que permet reduir el percentatge de rebuig destinat a abocador a menys d'un 50% del total d'entrades a planta.

Pel que fa als abocadors, la nova contractació contempla l'inici immediat dels treballs de restitució de Milà II, dóna solució a la problemàtica de subpressió detectada a la cel·la III de l'ampliació de l'abocador i s'aporten millores tant per a la planta de lixiviats com per a la fase d'ampliació de l'abocador que resta per executar.

Ara bé, perquè el model de gestió de residus per Menorca sigui realment complet, els elevats rendiments de recuperació de la nova planta de tractament s'han de complementar amb un increment substancial de la recollida separada, entre elles la de matèria orgànica (biorresidus). Només amb la implantació de sistemes de recollida separada d'aquesta fracció es pot propiciar que els ratis de recollida separada de Menorca passin fàcilment d'un 40% a més d'un 60%, assolint l'objectiu del 50% previst a la Llei 22/2011 de Residus per l'any 2020.

La separació en origen dels biorresidus facilita el seu tractament via compostatge i l'obtenció d'un compost de qualitat apte per a la seva comercialització. Aquest és un dels múltiples missatges de sensibilització que es volen donar durant les activitats d'educació ambiental que es pretenen programar un cop les instal·lacions estiguin a punt. Perquè la participació ciutadana és una condició indispensable per assegurar els bons resultats de les noves instal·lacions de Milà d'ara endavant.

Maó, 17 de novembre de 2015


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Més informació
Presentació Es Milà
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS