Notícies i actualitat

Menorca participa en el projecte europeu INSULAE per a la descarbonització de les illes de la Unió Europea

Data : 08/05/2019

Menorca participa en el projecte europeu INSULAE per a la descarbonització de les illes de la Unió Europea, un programa pilot d'investigació i posada en marxa d'alternatives tecnològiques en matèria d'energia renovable per substituir sistemes dependents de combustibles fòssils. El projecte va ser presentat a la Comissió Europea l'abril de 2018 i el seu inici s'ha fet oficial el passat mes d'abril.

Anomenat INSUALE "Maximització de l'impacte de solucions energètiques innovadores a les illes de la Unió Europea", el projecte desenvoluparà al llarg de 4 anys un conjunt d'intervencions en matèria energètica a 7 illes europees. Aquestes intervencions es dividiran en dues fases, una primera prova pilot a les illes d'Unije (Croàcia), Bornholm (Dinamarca) i Madeira (Portugal), les denominades "illes far" del projecte, i una segona fase de rèplica a les illes de Menorca, Norderney (Alemanya), Bonaire (Països Baixos) i Psara (Grècia). Així, els resultats de la primera fase d'implementació serviran com a guia per a una millor intervenció a les illes de la fase dos.

Les intervencions que s'han de testar a les set illes abordaran reptes comuns de territoris insulars en relació a la producció i gestió d'energia renovable mitjançant la implementació de models d'innovació tecnològica. En concret seran set les actuacions a posar en pràctica: gestió de l'emmagatzematge i models híbrids de producció energètica renovable, integració i control intel·ligent de sistemes energètics i hídrics, empoderament de les comunitats energètiques insulars, la transició cap a xarxes de distribució elèctrica de corrent contínua, promoció de la bioeconomia local, l'electrificació del transport insular i l'estabilització de xarxes intel·ligents de distribució mitjançant sistemes electrònics d'emmagatzematge i potència.

Aquest conjunt d'actuacions pilot permetran que Menorca entri en contacte amb un primer escenari experimental de transició energètica efectuat en primer lloc a illes amb característiques similars. Una informació valuosa que permetrà concloure sobre la manera d'implementar el propi pla estratègic de transició energètica de l'illa, Menorca 2030, i decidir amb dades les inversions més adequades per a la consecució dels seus objectius de descarbonització. Entre els resultats a esperar a la primera fase d'implementació es troba el desenvolupament de sistemes d'energia renovable entre un 40 i un 70% més barats que aquells basats en combustibles fòssils, així com una reducció de l'11% en l'ús d'aquests combustibles.

El projecte INSULAE
El projecte INSULAE és finançat pel programa marc Horizon 2020, el principal programa d'investigació i innovació de la Unió Europea. Dotat amb un pressupost total de 77.000 milions d'euros, Horizon 2020 té com a objectiu finançar iniciatives i projectes de valor afegit a la Comunitat Europea. INSULAE comptarà amb pressupost total de 12 milions d'euros. Està format per 27 socis entre institucions de recerca, universitats, serveis públics, municipis i empreses privades del sector energètic. El pressupost assignat al Consell Insular de Menorca ascendeix a 133.000 € i és finançat al 100% per la UE.
 

Maó, 8 de maig de 2019.


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS