Notícies i actualitat

L’Oficina Insular d’Habitatge celebra el seu primer aniversari

Data : 26/02/2019

L’Oficina Insular d’Habitatge, creat pel Consell Insular i gestionat per l’associació sense ànim de lucre Provivienda, va celebrar el passat 13 de febrer el seu primer aniversari. Durant aquest any, segons l’últim informe, han estat ateses 632 persones (repartides en 266 unitats de convivència).

Segons explica Josune Huidobro, responsable de programes de Provivienda, aquestes xifres s’ajusten a les expectatives que es tenien per aquest projecte no obstant els hi ha estat una sorpresa la quantitat de persones que han acudit a l’oficina per iniciativa pròpia, en lloc de remeses des de la resta de serveis o agents socials que intervenen a l’Illa. Ja sigui per la visibilitat en els mitjans, pel boca a boca, o pel fet de compartir espai amb l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI), el balanç de persones interessades pel servei ha estat molt positiu. El 57% de les persones ateses hi han acudit per iniciativa pròpia.

Des de Provivienda interpreten aquesta dada com a prova que l’Oficina ha trobat el seu lloc entre els serveis de l’illa per dret propi. Com explica Huidobro «una altra cosa que ens converteix en un recurs molt interessant, és el fet que tinguem un advocat especialitzat en temes d’habitatge». Tot i que existeix la possibilitat d’aconseguir assistència jurídica gratuïta, generalment no és fàcil trobar ajuda d’aquest tipus quan no hi ha un procediment obert. L’Oficina cobreix aquesta necessitat, oferint assessorament legal sobre tota mena de consultes relacionades amb l’habitatge (contractes de lloguer, hipoteques, sol·licitació d’ajudes econòmiques, etc.). Ha oferit també, de moment, dos tallers informatius: un relacionat amb el bo elèctric i un altre amb les ajudes al lloguer.

L’equip de l’Oficina està format per tres professionals amb perfils diferents: una treballadora social, una administrativa i un advocat. Malgrat la distància física que separa l’Oficina Insular de la seu principal de Provivienda a Madrid, es manté una estreta relació amb l’equip a través de reunions setmanals per videoconferència, a més d’assistir presencialment una vegada al mes a reunions tant amb el personal de l’Oficina com amb el del departament d’Habitatge Social del Consell.

Un dels majors reptes als quals s’ha d’afrontar un servei d’aquestes característiques és l’estigma social que acompanya a totes les dificultats relacionades amb l’habitatge. Un problema que es veu magnificat en nuclis de població reduïts com ara Menorca, on el què diran pot condicionar en major o menor mesura la decisió de buscar ajuda, i fer-ho significa en molts casos un exercici de realisme respecte a la situació d’un mateix.

Aquest estigma és encara més gran quan es tracta dels serveis socials. Huidobro afirma «que les treballadores de l’Oficina estan detectant molts casos de derivació als serveis socials. Hi ha moltes persones que en principi es plantegen apropar-se a l’Oficina per aclarir dubtes i en la intervenció directa se n’adonen que són susceptibles de rebre ajudes dels serveis socials. La gent té tendència a no percebre aquests problemes i a descartar-los com últim recurs, com una cosa que només serveix per a persones que es troben en situacions molt més greus a la pròpia».

El perfil de les persones ateses s’allunya de certs prejudicis tan sovint lligats amb el camp de l’assistència social: la sol·licitant mitjana és dona (65%), espanyola i molt freqüentment també menorquina. Segons l’últim informe d’execució del servei, que cobreix des de la seva obertura el 13 de febrer de 2018 fins el 31 de desembre del mateix any, un 68% de les persones ateses són d’origen espanyol (392). El percentatge restant està molt dividit, sent el Marroc el país d’origen més freqüent (51), tot seguit de Colòmbia (27). Per tram d’edat, la majoria dels sol·licitants (260) se situa entre els 36 i els 65 anys. Li segueixen els més joves (179), fins als 18 anys. En tercer lloc, queden les persones entre els 18 i 35 (135) seguides dels més grans (46), a partir de 65 anys.

D’entre tots els tipus d’intervencions que s’han duit a terme al llarg d’aquests primers mesos de funcionament, destaquen les peticions d’informació relacionades amb contractes de lloguer, i en particular les sol·licituds de mediació a conflictes entre propietaris i inquilins, que han anat augmentant gradualment. Aquest treball de mediació, en casos com els de les pujades desproporcionades en els preus del lloguer, sovint es redueix a posar fi al conflicte abans que empitjori; moltes vegades, la mateixa intervenció de l’Oficina ja serveix com a mesura dissuasiva per a frenar aquestes situacions. En altres casos no tan afortunats, el seu treball consisteix en guanyar temps per a la persona afectada.

De cara al futur, els objectius de Provivienda, quant al servei, passen per mantenir l’atenció que s’està donant i generar nous tallers formatius. Gran part de les consultes rebudes fins ara estan relacionades amb els contractes de lloguer. Per tant, no es descarta la creació d’un taller de drets i obligacions en aquests contractes.


Maó, 25 de febrer del 2019

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Més informació
Informe anual 2018
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS