Notícies i actualitat

Maria Neira: "La lluita contra el canvi climàtic és determinant per a la nostra salut"

Data : 21/09/2015

La directora de Salut Pública i Medi Ambient de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va impartir la conferència inaugural de l’Escola de Salut Pública a la seu del Consell Insular de Menorca

L’escalfament del planeta i el canvi climàtic no és només una qüestió ambiental, sinó un problema de salut pública de gran transcendència que requereix d’estratègies i accions a gran i petita escala. Prova de l’impacte que té el medi ambient i la qualitat ambiental en la salut de les persones és que, cada any, es produeixin més de 7 milions de morts prematures degut a l’exposició d’aire contaminat i les malalties respiratòries, les cardiovasculars i els casos de càncer de pulmó vagin en augment. Amb aquestes dades damunt la taula, la directora de Salut Pública i Medi Ambient de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la Dra. Maria Neira, va començar la ponència que oferí, ahir dilluns, a la seu del Consell Insular de Menorca en el marc de la XXVI Escola de Salut Pública de Menorca.

Amb el títol “El año del medio ambiente y la salud: del cambio climático a la contaminación atmosférica”, la Dra. Neira va centrar la seva ponència en tres dates clau en la lluita contra la degradació del medi ambient i la millora de la salut. Per una banda, la Declaració del Mil·lenni de Nacions Unides, signada el desembre de 2000, amb un total de 8 objectius que 191 estats membres es van comprometre a assolir per a l’any 2015. En aquest sentit, la ponent va destacar la resolució adoptada per l’OMS el passat mes de maig, destinada a fer front l’impacte sanitari de la contaminació de l’aire, una resolució que ara s’hauria de traduir en polítiques actives i coherents per part dels responsables polítics de salut i medi ambient.

La segona data a destacar és la cimera de Nacions Unides que tindrà lloc a Nova York d’aquí a pocs dies i on està previst que es revisin i s’ampliïn fins a 17 els objectius de desenvolupament sostenibles de la Declaració del Mil·lenni, amb un punt específic relacionat amb la salut i centrat en les malalties cròniques no transmissibles i l’accés universal a la salut. La tercera data clau segons Maria Neira és la Conferència de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP21) que es celebrarà el proper mes de desembre a París i on està previst que els líders mundials “signin el major tractat de salut púbica d’aquest segle”, amb un acord de reducció d’emissions contaminants a l’atmosfera que s’espera que sigui ambiciós.

Tot i les evidències sobre l’impacte que té el canvi climàtic en la salut, la Dra. Neira no és partidària de l’alarmisme i sí de la mobilització. “Quanta més informació tenguin els ciutadans sobre els determinants de la seva salut, més pressionaran als polítics per millorar-la. La gent ha de ser conscient que hi ha molt a guanyar en salut si es prenen bones decisions”. En aquest sentit, la directora general de Salut Pública de l’OMS assegura que per combatre les causes del canvi climàtic és necessària “prevenció primària pura i dura”; que les ciutats deixin de ser gàbies de sedentarisme, que siguin més saludables; que s’adoptin mesures per afavorir el transport sostenible; que es fomenti l’ús de les energies renovables; i que es millorin les lleis ambientals, entre altres mesures.

Durant la seva ponència a Menorca, Neira també va anunciar la campanya que la OMS posarà en marxa d’aquí a poques setmanes i que, amb el lema “El meu planeta, la meva salut”, vol aconseguir el suport de les societats científiques de l’àmbit de la salut pública posant de manifest com el canvi climàtic afecta a la salut de les persones. “Des de l’OMS volem anar a la convenció de París del mes de desembre amb un milió de signatures de suport a la campanya”, va explicar la Dra. Neira al final de la seva conferència ahir a la seu del Consell que va comptar amb un nombrós públic i va encetar un interessat torn de preguntes entre els assistents.

La presidenta del Consell Insular de Menorca, Maite Salord, la directora de l’Escola de Salut Pública de Menorca, Marisa Rebagliato, i la directora de Salut Pública del Govern de les Illes Balears, Maria Ramos, van ser les encarregades d’agrair la presència de Maria Neira, pel reconeixement que això representa i les opcions de futur que s’obren a partir d’aquest primer contacte amb l’Escola del Llatzeret. Al final de l’acte, la presidenta va entregar un obsequi –un llibre sobre Menorca Reserva de la Biosfera– a la Dra. Maria Neira, i també a Marisa Regabliato en agraïment per la feina feta com a directora de l’Escola de Salut Pública just en el moment en què donarà pas a una nova direcció acadèmica a partir de la propera edició.


Menorca, 22 de setembre de 2015

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Més informació
Conferència en diferit
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2Foto 3Foto 4Foto 5Foto 6
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS