Notícies i actualitat

L'hospital Verge del Toro disposarà d'entre 60 i 90 llits per a ingresos de mitja i llarga estada i per a cures pal·liatives

Data : 07/06/2018

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, acompanyada per representants de la Conselleria de Salut, ha presentat avui a la societat menorquina el pla d’usos del futur Hospital Verge del Toro. La recuperació d’aquest edifici s’integra dins el Pla d’Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques que està desenvolupant la Conselleria de Salut i pretén, per una banda, integrar un conjunt de serveis per donar resposta a les necessitats assistencials dels pacients amb malalties cròniques i dels seus cuidadors, i per l’altra, recuperar un espai emblemàtic a l’illa de Menorca.

“L’estratègia d’atenció a la cronicitat és un dels objectius centrals i més ambiciosos i il·lusionants del nostre Govern”, ha indicat la presidenta Armengol durant la reunió de la Comissió de Batles, en què s’ha presentat el projecte als primers edils de tots els municipis de l’illa. La cap de l’Executiu ha remarcat que la recuperació del Verge del Toro forma part de la resposta del Govern “als reptes que ens planteja l’envelliment progressiu de la població”. “Aquest projecte ha de repercutir en una millora en la qualitat de vida dels menorquins i les menorquines, tant dels pacients com de les seves famílies i cuidadors”, ha dit Armengol, per afegir després que el Verge del Toro “tornarà a ser un espai dedicat a cuidar de les persones”.

Per la seva banda, la consellera de Salut, Patricia Gómez, ha detallat les actuacions del Govern en l’estratègia de cronicitat a Menorca i la funció que hi tindrà el nou Verge del Toro. “A més de recuperar una infraestructura, estam redissenyant els models d’atenció perquè s’adaptin de cada vegada més a les necessitats dels pacients”, ha indicat, per ressaltar que s’insisteix en una “major coordinació entre els centres hospitalaris i d’atenció primària, que permeti una gestió més personalitzada dels casos que es tracten”. Per la seva banda, el director general del Servei de Salut de les Illes Balears, Juli Fuster, ha explicat als assistents els detalls del pla d’usos.

A l’horabaixa, el projecte també es presentarà a diferents entitats socials de Menorca, en una trobada que es durà a terme a l’Hospital Mateu Orfila.Pla d’usos

El pla d’usos del Verge del Toro està pensat per donar resposta a les necessitats presents i futures a fi d’atendre els pacients crònics i pacients amb tendència a descompensar-se i a perdre capacitat funcional en l’avanç de la malaltia, cosa que els genera discapacitat i pèrdua d’autonomia.

Aquest pla preveu una superfície útil de 5.101 m2 i una àrea d’hospitalització amb 60 habitacions (38 individuals i 28 dobles) distribuïdes en quatre plantes, que suposaran entre 60 i 90 llits per a convalescència, cures pal·liatives i cures especials de llarga estada.

Comptarà, a més, amb una àrea ambulatòria (amb un hospital de dia, consultes externes i una unitat d’estimulació cognitiva) i una àrea de suport clínic.


Serveis de l’àrea d’hospitalització:

- Convalescència: pacients, generalment amb malalties cròniques, ingressats en hospitals d'aguts per descompensació mèdica o quirúrgica que necessiten tractament, cures i/o rehabilitació en un centre de mitja estada.

- PCA: pacients amb malaltia crònica avançada (diagnosticats i avaluats no tributaris d'exploracions ni tractaments agressius o invasius) que necessiten ingrés directe des del seu domicili en un centre de mitja estada per descompensació d'alguna de les seves malalties cròniques.

-Cures pal·liatives: pacients amb malaltia crònica i/o oncològica, que, atesa l’alta complexitat pal·liativa, requereix ingrés per control de símptomes en una unitat específica de cures pal·liatives.

-Cures especials (llarga estada): pacients generalment amb malalties cròniques i alta dependència que requereixen ingrés per cures complexes continuades que no poden ser proporcionades en el domicili.


Serveis de l’àrea ambulatòria:

-Consultes externes: espai per valoració integral, tractament i cures.

-Unitat d’Estimulació Cognitiva: pacients amb problemes cognitius amb potencial de millora que es puguin beneficiar d'atenció ambulatòria que prioritza la recuperació cognitiva i funcional amb l'objectiu d'aconseguir el major grau d'autonomia en totes les dimensions.

-Hospital de Dia: Pacients amb problemes de mobilitat i/o autonomia amb potencial de millora que es puguin beneficiar d’una atenció ambulatòria que prioritza la recuperació funcional.


Àrea de suport clínic:

-Hi haurà un espai de radiologia (convencional i ecografia clínica), farmàcia (dispensació i suport a la prescripció) i laboratori (extracció).

També hi haurà altres àrees destinades a la gestió de pacients (vestíbul, admissions, arxiu, tanatori), una àrea social (menjadors, vestuaris, sala multiconfessional), una àrea logística i serveis generals (administració, subministrament i magatzem, cuina, llenceria i bugaderia, residus, manteniment, etc.).


Pla de recuperació del Verge del Toro
El pla de recuperació previst per a l’Hospital Verge del Toro compta amb un pressupost total estimat de 9,4 M € i es desenvoluparà en dues fases.

La primera fase, amb una inversió de 2,7 milions d’euros, consisteix en la rehabilitació de la façana, la coberta i l’estructura de l’edifici. Està previst que les obres d’aquesta primera fase s’iniciïn durant el primer trimestre de l’any 2019 i que es desenvolupin en un termini aproximat de dotze mesos. Demà, el Consell de Govern aprovarà la sortida a licitació d’aquestes obres.

Cal recordar que el projecte arquitectònic de la reforma estructural de l’edifici es va adjudicar el passat mes de març a l’arquitecte Joan Enric Vilardell, resident a Menorca, per un import de 95.500 €.

La segona fase consisteix en la rehabilitació i adaptació interior de l’edifici segons les necessitats recollides en el pla d’usos.

Aquesta fase compta amb un pressupost estimat de 6,7M € i té un termini d’execució previst de 24 mesos.

Maó, 7 de juny de 2018.


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS