Notícies i actualitat

Presentació i signatura del conveni entre el Consell Insular de Menorca i l’Associació d’Artistes Visuals de les Illes Balears per al compliment del codi de bones pràctiques en les arts visuals

Data : 28/02/2018

El Consell Insular de Menorca i l’Associació d’Artistes Visuals de les Illes Balears han presentat i signat avui el conveni per al compliment del codi de bones pràctiques en totes les iniciatives d’arts visuals organitzades o produïdes per aquest Consell. Es tracta d’una passa important per dignificar i posar en valor el treball dels artistes, que han de ser considerats i tractats com a professionals.

Des de fa més d’una dècada, les plataformes i associacions que representen i defensen els interessos professionals dels artistes visuals de l’estat espanyol, han proposat a les administracions públiques d’establir uns acords que garanteixin el bon tracte professional entre els distints agents que intervenen en la programació, producció i difusió de l’activitat d’aquest sector artístic.

L’any 2008, la Unió d’Associacions d’Artistes Visuals va editar, amb el suport del Ministeri de Cultura, el primer “Manual de buenas prácticas profesionales en las artes visuales”, que fins el dia d’avui és el text de referència per a l’establiment de protocols de col·laboració i convenis entre les associacions territorials d’artistes visuals i les administracions locals i autonòmiques.

A partir de l’estiu de 2016, el Consell Insular va començar a treballar amb l’AAVIB per formalitzar un acord permanent de col·laboració, amb l’objectiu que el Consell Insular de Menorca assumís el codi de bones pràctiques, i garantís el seu compliment en les iniciatives d’arts visuals organitzades o produïdes per aquest Consell.

Al mateix temps, a principis de 2017, el Consell va reactivar la Comissió Assessora d’Arts plàstiques del Consell Insular, que no es convocava des de 2010. En aquest cas, es va canviar el nom per la Comissió Assessora d’Arts Visuals, i es va modificar el seu reglament per ampliar-la a nous membres, entre els quals hi ha, precisament, un representant de l’AAVIB.

Al llarg de l’any 2017, l’AAVIB i el Departament de Cultura i Educació del Consell Insular han treballat i consensuat el text del conveni de col·laboració que presentam avui.

Què comporta aquest codi de bones pràctiques?

Es concreten en un total de 14 apartats, entre els quals destaquen:

- Garantir la llibertat de creació i expressió dels artistes.

- Garantir els drets morals de l’artista: dret a l’autoria, al control de la difusió de la seva obra, o el manteniment de la seva integritat.

- Confiança, lleialtat i transparència en totes les relacions i transaccions que estableixi el Consell amb els artistes, i formalitzar els acords amb contractes per escrit.

- Garantir els drets econòmics dels artistes per l’explotació de la seva obra, els drets d’autor, i una remuneració del 15% pel treball que els artistes realitzin en els projectes realitzats pel Consell. Així mateix, retribuir la participació de persones externes a l’administració pública en comissions d’avaluació o jurats.

- La comissió assessora d’arts visuals del Consell de Menorca funcionarà com a comissió d’arbitratge en cas de conflicte, i per a la supervisió del compliment del codi de bones pràctiques.

- Garantir la lliure concurrència dels artistes en les convocatòries d’ajudes que pugui treure el Consell Insular per donar suport al sector.

- Incorporar agents del sector, representats a través de les associacions professionals, en els patronats de les entitats que eventualment pugui crear el Consell Insular per al desenvolupament de les arts visuals.

Maó, 28 de febrer de 2018


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS