Notícies i actualitat
El Consell Insular de Menorca celebra les Jornades Europees de Patrimoni Històric 2017
Data : 02/11/2017
El Departament de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca, a través del Servei de Patrimoni Històric, celebrarà aquest mes de novembre les Jornades Europees de Patrimoni Històric de 2017 que el Consell d'Europa dedica aquest any al paisatge, amb un lema que diu: Patrimoni i natura: un paisatge de possibilitats.
Les Jornades Europees de Patrimoni es van començar a fer l'any 1985 i a partir de 1999 van ser organitzades conjuntament per la Comissió Europea i el Consell d'Europa. A partir d'aquell moment tots els països s'integren en una iniciativa conjunta per mostrar el gran patrimoni del qual disposen i sensibilitzar sobre qüestions concretes, aquest any els valors patrimonials del paisatge. Normalment es tracta d'organitzar jornades de portes obertes i visites guiades a béns patrimonials que són poc coneguts o que no es troben accessibles al gran públic, justament per facilitar el seu coneixement per part de la mateixa població de la zona.
És per aquest motiu que la jornada central, que tindrà lloc dia 8 de novembre a partir de les 17 h, s’ha planificat com a una reflexió sobre el paisatge en el marc d’una xerrada-col·loqui que portarà per títol: El patrimoni i el paisatge: un diàleg profitós. Aquesta activitat es realitzarà en Can Victori, seu de l’IME, i tindrà com a protagonistes a Francesc Muñoz, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, que parlarà sobre la patrimonialització dels paisatges ordinaris i a Roser Vernet, impulsora de la candidatura del paisatge del Priorat a patrimoni mundial, la intervenció de la qual tindrà per títol: De Priorat a Priorat, com re-apendre el paisatge propi. El conseller Miquel Àngel Maria presentarà l’acte i moderarà el col·loqui.
A més, i en relació a la temàtica de 20117, s’ha posat a disposició del públic en general diverses visites d’observació de paisatges temàtics com el paisatge urbà de Maó, des de dalt de la torre del Molí del Rei que gestiona el GOB (de dia 6 a dia 10); el paisatge natural, amb una xerrada i visita a la platja del Grau acompanyats pel personal del Centre de recepció del Parc Natural (dia 11 de novembre de 10 a 13 h); el paisatge agrari amb una representació de les feines del camp i visita a les cases i museu de ciències naturals de Binissués (Ferreries) (dia 5 a les 11,30); el paisatge prehistòric amb una excursió a la necròpolis talaiòtica de Calascoves (dia 19); el paisatge geològic amb una visita guiada al Centre de Geologia de Ferreries (dia 4) i una excursió per l’entorn del Cap de Cavalleria i el centre d’interpretació (dia 11); i, finalment, el paisatge musealitzat, que consistirà en jornades de portes obertes a la col·lecció de ciències naturals de l’Ateneu de Maó (de dia 6 a dia 10).
El Departament de Cultura i Educació agraeix molt sincerament la bona disposició de les entitats que col·laboren a fer possible el bon desenvolupament de les Jornades Europees de Patrimoni 2017.