Notícies i actualitat

Inauguració de l'exposició "Promontoris i murades. Els assentaments costaners de l'edat del bronze a Mallorca i Menorca"

Data : 05/10/2017

Aquest divendres dia 6 d'octubre, a les 20.00 h., tindrà lloc la inauguració de l'exposició “Promontoris i murades. Els assentaments costaners de l'edat del bronze a Mallorca i Menorca”, a la sala del Roser de Ciutadella.

L'exposició mostrarà els resultats de les investigacions desenvolupades des de 2011 pels membres de l'equip d'arqueòlegs del projecte "Entre Illes" als jaciments costaners de Cala Morell (Ciutadella) i de sa Ferradura (Manacor). Aquestes intervencions han estat dirigides pels arqueòlegs Montserrat Anglada, Maria José León i Antoni Ferrer, de Menorca; i Damià Ramis i Magdalena Salas, de Manacor.

El projecte «Entre Illes. Insularitat, interacció amb l’exterior i complexitat social: els assentaments costaners de l’edat del bronze a les Illes Balears», té com a objectiu recollir noves dades sobre els assentaments de l'edat del bronze situats prop del mar. Aquest projecte ha estat impulsat per l'Associació d'Amics del Museu d'Història de Manacor, l'Ajuntament de Manacor i l’Ajuntament de Ciutadella, amb el suport econòmic dels Consells de Menorca i Mallorca.

Quan es va iniciar aquest projecte, es disposava de poques dades sobre els assentaments costaners de l'edat del bronze a Mallorca i Menorca, tot i que aquest tipus de poblats són relativament abundants, sobretot a Menorca. La major part de les dades disponibles provenien només de les excavacions de Cap de Forma (Maó), excavat per un equip de la Universitat de Sàsser (Sardenya) des de 1997.

La interpretació tradicional d'aquests assentaments els relacionava amb el comerç marítim del bronze final, però gràcies a les investigacions desenvolupades a Cala Morell i sa Ferradura, avui sabem que alguns van estar ocupats ja durant la fase anterior, i que els contactes comercials amb l'exterior no semblen ser la motivació principal d'aquests assentaments. Aparentment, la seva ubicació a llocs costaners inaccessibles respon a la necessitat de defensar-se dels atacs d'altres comunitats, en diferents moments de la prehistòria que fins ara s'interpretaven com a eminentment pacífics. La prehistòria de les illes, per tant, es mostra més complexa que no es pensava fins fa uns anys.

L'exposició compta amb un bon nombre de peces arqueològiques recuperades als dos jaciments estudiats, algunes d'elles excepcionals dins de la prehistòria de les illes Balears. A través de textos didàctics, fotografies i il·lustracions realitzades expressament per l'exposició, aquest muntatge explicarà al visitant les noves dades recollides a Cala Morell i Sa Ferradura, però també un resum dels coneixements actuals sobre el segon mil·lenni a les illes Balears. Aquesta és una època cabdal de la nostra història, ja que és el moment en el qual sorgeix la primera cultura autòctona de les illes, la de les navetes d'habitació, que donarà lloc finalment a la més coneguda cultura talaiòtica.

Aquesta exposició ha estat promoguda i finançada pels Consells Insulars de Menorca i Mallorca i els ajuntaments de Ciutadella i Manacor.

La mostra romandrà oberta fins al 18 de novembre, de 10.30 a 13.30 h i de 17.30 h a 20.30 h, de dilluns a dissabte. L'any que ve del 14 d’abril al 15 de juny l'exposició es traslladarà al Museu d'Història de Manacor.


Maó, 5 d’octubre de 2017

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS