Notícies i actualitat

Concessió d'ajuts per la investigació i conservació del Patrimoni Històric del Departament de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca

Data : 04/08/2017

Equip Projecte ModularEl Consell Insular de Menorca ha concedit vint-i-tres ajuts econòmics per a la investigació i conservació del patrimoni històric, corresponents a tres convocatòries diferents: intervencions arqueològiques i paleontològiques, investigació històrica i restauració.

La convocatòria d'ajuts per a la restauració de béns del Patrimoni Històric té com a objectiu contribuir a la conservació del patrimoni històric de l'illa, aturant els processos de deteriorament que el posen en perill, fomentar la restauració de béns i promoure accions de conservació. Es distribueixen 40.000 euros, en nou ajuts diferents, corresponents a restauracions d'obres d'art, materials i estructures arqueològiques, patrimoni industrial i patrimoni etnològic. Els ajuts es distribueixen de la següent manera: Fundació Hospital Illa del Rei, per la restauració de diversos elements arquitectònics: 6.807,80 €; Francesc Isbert Vaquer, per la restauració d'un lot de material arqueològic de s'Albufera del Pla de Sant Joan de Ciutadella: 5.437,29 €; Fundació Líthica - Pedreres de S'Hostal, per la millora del camí del jardí medieval i la primera fase de desenrunament de la pedrera dels Pins: 4.804,13 €; Amics del Museu de Menorca, per la restauració del Cercle 6 de Torre d'en Galmés: 6.091,22 €; Associació d'Amics de l'Arxiu-Biblioteca Històrics de l'IES Joan Ramis i Ramis, per la restauració d'un tors antic d'anatomia humana: 6.855,70 €, per la restauració d'un mapa de les Illes Balears del Segle XVIII: 273,56, per la restauració d'un mapa antic d'Amèrica i Àfrica: 1579,85 €; Societat Històrico-Arqueològica Martí i Bella, per la restauració d'un pont de bestiar: 1.473,08 €; .Ajuntament de Maó, per la restauració del sostre del Seguici bàquic de Ca n'Oliver: 6.677,37 €.

La convocatòria d'ajuts a la realització d’investigacions de tipus històric, artístic, arquitectònic, arqueològic, historicoindustrial, antropològic i etnològic que contribueixin al millor coneixement del passat de l’illa ha distribuït un total de 25.000 €, repartits en sis ajuts, que es distribueixen de la següent manera: Jordi Hernández-Gasch, per l'estudi dels materials d'importació del poblat de Trepucó: 5.000 €; Laura Martínez Pons per l'inventari complet dels documents que formen el Fons Ládico: 5.000 €; Pere Jaume Alzina Seguí, per la catalogació i elaboració d'una monografia sobre els materials educatius històrics recollits en arxius públics i privats a l'illa de Menorca: 4.000 €; Agustí Rodríguez Florit, per la catalogació del fons documental de Benito Mercadal Pons: 4.000 €; Carlos de Salort i Borja Corral García, per l'estudi dels materials del cercle 6 de Torre d'en Galmés (fase II): 4.000 €; Josep Portella Coll, per l'inventari de causes relatives a Menorca (Període 1939-1944): 3.000 €

Pel que fa als ajuts per a la realització d’intervencions arqueològiques i paleontològiques, s'han concedit un total de 70.000 €. Tots els ajuts corresponen a intervencions arqueològiques, ja que no s'ha presentat cap projecte d'intervenció paleontològica. Els beneficiaris són: Associació Arqueologia i Patrimoni, per l'excavació de l'edifici oest de Cornia Nou (Maó): 10.500 €, i per l'excavació de l'edifici sud del talaiot oriental de Sant Agustí Vell (Es Migjorn Gran): 7.410 €; Universitat d'Alacant, per l'excavació a les murades de Son Catlar (Ciutadella): 8.862 €; Associació d'Amics del Museu de Manacor, per l'excavació al poblat d'Es Coll de cala Morell (Ciutadella): 8.700 €; Amics del Museu de Menorca, per l'excavació a la zona sud de Torre d'en Galmés (Alaior): 12.000 €; Nuraq SC, per l'excavació d'un assentament romà a Mongofra Nou (Maó): 4.550 €; Associació Sa Cudia Fieldschool Archeology, per l'excavació al recinte de taula de sa Cudia Cremada (Maó): 9.875 €; AEP-Arqueo, per l'excavació a la Cova de Biniedrís (Alaior):8.103 €.

S'han consolidat així dues convocatòries que havien desaparegut en anys anteriors i es van recuperar l'any passat: la de restauració i la d'investigació històrica. També s'han incrementat les partides destinades a totes les convocatòries, de forma que s'han repartit en total 135.000 €.

L'increment global dels ajuts destinats al patrimoni històric és especialment important de cara a la candidatura de la Menorca Talaiòtica. En aquest sentit, el replantejament de la candidatura suggerit per ICOMOS exigeix incrementar la promoció de la investigació, per continuar omplint de contingut a la candidatura menorquina i fer créixer encara més el valor excepcional del nostre patrimoni.


Maó, 4 d’agost del 2017

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS