Notícies i actualitat

Presentació de les activitats a escoles infantils i del nou contracte del Servei d’Atenció Educativa Infantil

Data : 14/02/2017

El conseller de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria, ha donat compte avui de l’adjudicació del nou contracte del Servei d’Atenció Educativa Infantil (SAEI) per part del Consell Insular de Menorca, un servei que complementa i amplia l’activitat de l’Equip d’Atenció Primerenca. A més, ha explicat l’inici de les activitats a les escoles infantils de Menorca, que es realitzen amb el suport econòmic de la institució insular a través d’una convocatòria anual.

L’acte de presentació ha comptat amb l’assistència de Joana Camps, directora de l’Equip d’Atenció Primerenca; Laia Obrador, regidora de Serveis Socials i Àmbit Socioeducatiu de l’Ajuntament Maó; i Begoña Mercadal, regidora de Cultura i Educació de l’Ajuntament des Castell.

Cal dir que la contractació del SAEI suposa:

• Mantenir l’acció conjunta de les administracions locals de l’illa en favor de la primera infància i les seves famílies.

• La feina del SAEI inclou un reforç del diagnòstic de necessitats i del suport educatiu a les escoles infantils, i també l’atenció a la infància no escolaritzada a partir de la xarxa d’escoletes, a través de la realització d’activitats a les escoletes.

• Altres propostes que s’inclouen en les ajudes econòmiques a les escoletes, com són l’obertura de patis alguna tarda a la setmana per tal que les famílies d’infants menuts comptin també amb espais de jocs adequats.

• L’entitat adjudicatària d’aquest nou contracte és Créixer Junts, SC, la mateixa entitat que ha vingut prestant aquest servei durant els darrers anys.

• El contracte es treu per dos anys, per un import total de 253.500€.

• Suposa un total de 5.992 hores anuals de treball efectiu, que en relació al contracte anterior representa un increment de 655 hores, cosa que es tradueix en la contractació d’una professional més que en l’etapa anterior.

• En total són 5 professionals, titulades en psicologia i pedagogia, mestra d’educació especial, mestra d’atenció i llenguatge, i educadora social.


Accions que duran a terme aquests professionals

- Suport educatiu (3.552 hores anuals). S’incrementa en més de 100 hores.


- Més important encara són els programes d’atenció i acompanyament a les famílies en risc o en situació d’exclusió.

- L’objectiu és que l’activitat que es desenvolupa en l’educació infantil des del Departament de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca i des dels 8 ajuntaments de l’illa, sigui una palanca d’inclusió per a les famílies amb més dificultats.


“Amb l’esforç de tothom (famílies, educadores, professionals, institucions) hem aconseguit que les escoles infantils de Menorca tenguin un important nivell d’excel·lència educativa. Ara volem anar més enllà, i convertir aquest recurs que tenim en un àmbit privilegiat d’acollida, intercanvi i promoció dels infants i de les famílies”, ha dit el conseller”.

Així, es dóna continuïtat al programa “Als 2 anys, un dia d’escoleta”, que permet l’atenció a l’escola d’infants no escolaritzats. Es dur a terme una reducció d’hores d’aquest programa (seran 384, abans eren 1920), perquè amb el sistema de bonificacions unificat, acordat entre els 8 ajuntaments de Menorca i el Consell Insular, s’ha aconseguit escolaritzar bona part dels infants de 2 anys.


Nous programes

EDUCACIÓ FAMILIAR: l’objectiu del qual és millorar la capacitat d’inclusió a les escoletes de les famílies de Menorca que viuen en la pobresa (34% segons l’IBESTAT), i permetrà desenvolupar un nou programa, inspirat en el Programa Paidós de Càritas Barcelona.

PROGRAMES DE SOCIALITZACIÓ DE LA CRIANÇA:

Reimplantació dels cursos de massatge infantil.
Reimplantació dels espais familiars.
NOU: Narració i literatura infantil.
NOU: Educació dels infants que tenen dues llars (famílies separades).
NOU: Educació en la igualtat de gènere.


Convocatòria d’ajudes del Consell Insular de Menorca a les escoles infantils

L’any 2016 es va incrementar la partida del Consell de 160.000 (2015) a 190.000, i enguany s’ha incrementat fins als 200.000€.

El finançament es desenvolupa amb diverses actuacions:

Una ajuda de 100€ fixos per cada alumne matriculat.

Despeses extraordinàries en material o Recursos Humans per l’atenció a infants.

Sessions d’espais familiars, massatge infantil, tallers de famílies, xerrades, contacontes, etc., per a infants escolaritzats i no escolaritzats.

Ajuda econòmica per l’obertura de patis en horari no lectiu.

Com a novetat cal destacar que per cada aula que ofereixi servei de menjador, 600€; i per material de patis o millora de les zones d’accés i espera de les famílies, es pagarà el 50% de les factures, fins a un màxim de 1.000€.

Per la seva banda la directora de l’Equip d’Atenció Primerenca, Joana Camps, ha afirmat que el suport dels ajuntaments de Menorca i del Consell Insular és decisiu per a la detecció i cura educativa dels infants amb dificultats. “Les administracions locals fan possible i sostenen la xarxa d’escoletes, sense l’existència d’aquestes escoletes la immensa majoria de problemàtiques que afecten els infants serien invisibles fins els 3 anys i llavors per molts infants seria massa tard”, ha dit.

Camps ha manifestat que es detecta una preocupant fragilitat de la capacitat educativa de les famílies fruit de la seva desorientació. “Estem parlant de dificultats generalitzades per afavorir la maduració afectiva”, assenyala, i subratlla com augmenten els casos d’infants empresonats per les pantalles. “Els pares no saben què fer i no troben cap altre remei que seure’ls davant la pantalla”.

Finalment, Camps explica que les dades de detecció d’infants amb discapacitat globalment han minvat i que en els darrers anys han crescut les deteccions vinculades a deprivació educativa i pobresa.

La regidora de Serveis Socials i Àmbit Socioeducatiu de l’Ajuntament Maó, Laia Obrador, ha expressat en nom de la resta de consistoris de l’illa que “a Menorca comptam amb un model diferenciat d’atenció a la primera infància”. Obrador ha subratllat la coordinació entre les diferents administracions a l’hora d’unificar criteris i compartir esforços. “Per als ajuntaments l’atenció a la primera infància és una prioritat i cal reconèixer l’aposta del Consell Insular de Menorca per aquesta etapa, també és d’agrair la recuperació de la inversió del Govern balear de 3.000 euros per aula que esperem augmenti i continuï amb aquesta línia”.

Cal esmentar que les iniciatives adreçades a famílies amb infants d’entre 0 i 3 anys. La primera és un curs de massatge infantil, adreçat a famílies amb infants menors de 9 mesos, i la segona és una iniciativa encaminada a oferir un punt de trobada a les famílies amb infants menors de 3 anys, tenen per objecte que les famílies puguin compartir experiències i comptar amb el consell de professionals de l’educació. “Aquests espais permeten sobretot la socialització dels més petits”, ha dit la regidora.


Maó, 14 de febrer de 2017 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS