Notícies i actualitat

Concessió d'ajuts per la investigació i conservació del Patrimoni Històric del Departament de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca

Data : 29/06/2016

El Consell Insular de Menorca ha concedit vint-i-quatre ajuts econòmics per a la investigació i conservació del patrimoni històric, corresponents a tres convocatòries diferents: intervencions arqueològiques i paleontològiques, investigació històrica i restauració.

La convocatòria d'ajuts per a la restauració de béns del Patrimoni Històric té com a objectiu contribuir a la conservació del patrimoni històric de l'illa, aturant els processos de deteriorament que el posen en perill, fomentar la restauració de béns i promoure accions de conservació. Es distribueixen 24.476,60 euros, en sis ajuts diferents, corresponents a restauracions d'obres d'art, materials i estructures arqueològiques, patrimoni industrial i patrimoni etnològic. No s'han presentat projectes de restauració d'edificis ni construccions etnològiques de pedra en sec. Els ajuts es distribueixen de la següent manera: Fundació Illes Balears, per la restauració de la sala hipòstila del poblat talaiòtic de Torralba: 5.000 €; Ajuntament de Maó, per la restauració de les pintures de la sala de l'Alegria de Can Oliver: 5.000 €; Escola d'Art de Menorca, per la restauració d'un comodí tipogràfic: 3.945,27 €; Francesc Isbert Vaquer, per la restauració del material arqueològic de s'Albufera del Pla de Sant Joan de Ciutadella: 5.000 €; Bisbat de Menorca, per la restauració d'una pintura sobre taula que representa la pregària de Jesús a l'Hort de les Oliveres: 1.491,33 €; Fundació Líthica - Pedreres de S'Hostal, per la restauració de dos accessos de les pedreres: 4.040 €.

La convocatòria d'ajuts a la realització d’investigacions de tipus històric, artístic, arquitectònic, arqueològic, historicoindustrial, antropològic i etnològic que contribueixin al millor coneixement del passat de l’illa ha distribuït un total de 20.000 €, repartits en sis ajuts. Un dels ajuts va destinat a un estudi paleontològic, i els altres cinc a estudis arqueològics. No s'ha presentat a aquesta convocatòria cap projecte d'investigació artística, arquitectònica, etnològica o històrica a partir de fonts documentals. Els ajuts es distribueixen de la següent manera: Josep Quintana Cardona, per la catalogació i acondicionament de la col·lecció paleontològica de Benet Mercadal Pons: 5.000 €; José Simón Gornés Hachero i Dylan Cox, per la finalització de la monografia del projecte d'investigació de Biniparratx Petit (Sant Lluís): 5.000 €; Elena Sintes Olives, per l'estudi de les restes humanes de Ses Arenetes: 3.000 €; Ismael Moll Pelegrí, per la finalització de la memòria científica de l'excavació arqueològica d'urgència a la plaça del Príncep de Maó: 3.000 €; Alejandro Valenzuela Oliver, per l'anàlisi arqueozoològica i valorització de les restes faunístiques dipositades al Museu municipal des Bastió de sa Font (Ciutadella): 2.000 €; Andreu Torres Bagur, per l'anàlisi de la ceràmica documentada a la zona de sitges de Montefí: 2.000 €.

Pel que fa als ajuts per a la realització d’intervencions arqueològiques i paleontològiques, s'han concedit un total de 60.000 €. Tots els ajuts corresponen a intervencions arqueològiques, ja que no s'ha presentat cap projecte d'intervenció paleontològica. Els beneficiaris són: Associació d'Amics del Museu de Manacor, per la intervenció arqueològica i consolidació a l'assentament costaner des Coll de Cala Morell: 6.687,61 €; Associació Sa Cudia Cremada Fieldschool, per la intervenció arqueològica i de posada en valor de l'edifici absidal de Sa Cudia Cremada (Maó): 10.100,75 €; Associació Arqueologia i Patrimoni, per la intervenció arqueològica a l'edifici oest de Cornia Nou (Maó): 8.847,49 €; Associació Sanisera, pel modelat digital en 3D de les restes subaquàtiques del Port de Sanitja i el Cap de Cavalleria: 3.033,94 €, i per la datació per radiocarboni de les restes òssies de la necròpolis 04 de la ciutat romana de Sanisera: 1.025,75 €; Universitat d'Alacant, per la intervenció arqueològica a Son Catlar: 2.670,34 €; Marc Mayer i Olivé, pel registre, fotografia i edició de les inscripcions hipogees de Torre Llafuda: 277,32 €; Amics del Museu de Menorca, per l'excavació del derelicte de Binissafúller: 5.361,47 €; TANYT , per l'excavació arqueològica a So na Caçana: 5.339,86 €; Ismael Moll Pelegrí, per la realització de la planimetria d'una zona del poblat de Sant Agustí Vell: 285,11 €; Amics del Museu de Menorca, per l'excavació arqueològica, restauració d'estructures i curs d'arqueologia al pati davanter del Cercle 6 i la murada sud-est de Torre d'en Galmés: 13.000 €; AEP-ARQUEO, per l'analisi de la cultura material arqueològica recuperada en la cova de Biniadrís (Alaior): ceràmica, metall i fusta: 3.370,35 €

S'han recuperat així dues convocatòries que havien desaparegut en anys anteriors: la de restauració i la d'investigació històrica, i s'ha incrementat la partida destinada a intervencions arqueològiques. S'han repartit en total 104.476,60 €.

L'increment global dels ajuts destinats al patrimoni històric és especialment important de cara a la candidatura de la Menorca Talaiòtica. En aquest sentit, el procés es troba en un moment decisiu: durant aquest any els tècnics de la UNESCO revisaran l'expedient de la candidatura menorquina, i els jaciments arqueològics rebran la visita dels inspectors de l'ICOMOS. La promoció de la investigació sobre les restes arqueològiques és imprescindible per continuar omplint de contingut a la candidatura menorquina i incrementar encara més el valor excepcional del nostre patrimoni.

Maó, 29 de juny de 2016

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS