Notícies i actualitat

I Jornades de Patrimoni Geològic de Menorca i desenvolupament local sostenible

Data : 13/11/2014El president del Consell Insular de Menorca, Santiago Tadeo, els consellers d'Economia, Medi Ambient i Caça, Fernando Villalonga i de Cultura, Patrimoni i Educació, Maruja Baíllo, juntament amb el director de l'Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM), Sergi Marí, han presentat el programa de les primeres Jornades de Geologia de Menorca i desenvolupament local sostenible que tindran lloc els propers dies 20 i 21 de novembre al Centre de Convencions des Mercadal.

En aquestes jornades, organitzades per l'Agència Menorca Reserva de Biosfera i l'OBSAM - Institut Menorquí d'Estudis (IME) com a fruit d'un acord de col·laboració, es tractaran diferents temàtiques relacionades amb la conservació i la posada en valor del patrimoni geològic, la gestió i els criteris d'explotació per a la recerca de desenvolupament local i les oportunitats que ofereix el patrimoni geològic per dinamitzar el territori, així com la importància en l'educació i la seva divulgació.

Les Jornades comptaran amb set ponents procedents de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya, amb tres representants, El Geoparque de la Costa Basca, la Reserva de la Biosfera d'Urdaibai, la Universitat d'Alcalá, i l'empresa Quatre consultors.

Les jornades van dirigides a gestors, tècnics, docents, professionals del turisme actiu i públic en general, interessats en el coneixement de la geodiversitat i el patrimoni geològic de Menorca com una eina que permeti la posada en marxa d'iniciatives de geoconservació, educació i divulgació per crear un projecte de desenvolupament socioeconòmic i cultural.

Els interessats poden inscriure a les jornades a través de la pàgina www.biosferamenorca.org en l'apartat de "PRIMERES JORNADES DE PATRIMONI GEOLÒGIC DE MENORCA I DESENVOLUPAMENT LOCAL SOSTENIBLE". A més, trobareu informació addicional del programa de les jornades, així com de les excursions i visites previstes.

El president del Consell Insular de Menorca ha destacat el caràcter transversal d'aquesta acció perquè no només suposa posar en valor el patrimoni geològic de Menorca amb el que això suposa de benefici per al coneixement i divulgació, sinó també per les repercussions econòmiques en el marc de una Reserva de Biosfera. A més el fet que estiguin organitzades per l'IME i OBSAM suposa una garantia de rigor científic.

La consellera Maruja Baillo, en qualitat de presidenta de l'IME, ha recordat la línia de treball estratègica del Consell Insular de Menorca per la posada en valor del patrimoni geològic de Menorca. Amb la posada en marxa del centre de Geologia de Menorca s'ha aconseguit l'objectiu d'impulsar i donar a conèixer la Geologia de Menorca en forma d'exposició permanent que avui compta amb 600 peces cedides de les quals 260 estan exposades en dues exposicions permanents.


El conseller Fernando Villalonga ha explicat com va néixer en el seu moment aquesta idea alhora que s'ha mostrat satisfet amb els ponents que explicaran casos d'èxit en la posada en valor del patrimoni geològic en altres regions d'Espanya, sent per tant un exemple a seguir.

Villalonga ha fet esment al recentment inaugurat Centre de Geologia de Menorca que en només dos mesos ha registrat unes 500 visites, la creació de 10 rutes geològiques de Menorca, i l'edició del llibre "El naixement d'una illa", activitats que sumades a les jornades de geologia suposa finalitzar amb les actuacions previstes per a aquest any 2014, que amb una inversió de prop de 60.000 euros.

Per a l'any 2015 es posarà en marxa la pàgina web geologia de Menorca, els formats de descàrrega mòbil de les rutes geològiques, així com els primers fullets de les rutes geològiques i centre de geologia que estaran disponibles a les oficines de turisme, aeroports, ports i que fomentessin i incrementessin les visites al Centre de Geologia de Menorca.

Per la seva banda, el director de l'OBSAM, Sergi Marí, ha explicat diferents aspectes tècnics i científics que s'han tingut en compte a l'hora d'elaborar el programa de les jornades i que intenten combinar la conservació i la bona gestió del patrimoni geològic com a instrument que ajudi al desenvolupament local.


Maó, a 13 novembre 2014.


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS