Consell Insular i Govern Balear acorden establir mesures per donar resposta a l’excedent de llet a Menorca

Data : 24/04/2020

El Consell Insular de Menorca i el Govern Balear han arribat a un acord per obrir una nova línia d’ajudes que permetin donar sortida a l’excedent de llet a Menorca generat a causa dels efectes secundaris de la crisi sanitària de la Covid-19. Aquest acord ha estat una de les prioritats de la institució menorquina per tal de seguir fomentant i garantint la producció agrària i ramadera de la nostra illa.

La iniciativa, que es va plantejar durant la reunió que van mantenir la Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, i el conseller d’Economia i Territori, Miquel Company, ja fa dues setmanes amb el sector làctic per tal de trobar noves sortides per als excedents de llet, suposa un acord històric i molt positiu per al camp de Menorca.

A través d’aquest acord, les principals indústries formatgeres de la nostra illa (COINGA, La Payesa i Sa Canova) faran un canvi en el sistema productiu del formatge i també realitzaran la producció de formatge de quallada per tal que aquest pugui ser subministrat a Queseria Menorquina per a l’elaboració dels seus productes.

A canvi, tant el Govern Balear a través de FOGAIBA, com el Consell Insular, compensaran tots els costos derivats d’aquesta operació a través de diferents convocatòries públiques. Les primeres valoracions quantifiquen aquest cost amb un total de 250.000 euros pels dos primers mesos per la gestió de 2,5 milions litres de llet per poder transformar-los en 350.000kg de quallada. En concret, el Govern Balear aportarà un 70%, i el Consell Insular un 30% d’aquest import.

A més a més, també es preveu treure una altra línia d’ajudes per compensar als productors que hagin vist reduït el preu de la llet i per altra banda una línia d’ajudes per donar sortida a les vaques que es preveuen retirar de la producció lletera.

D’aquesta manera es garanteix la continuïtat en la producció lletera, i s’aposta per la transformació industrial amb empreses locals tancant, d’aquesta manera, el cercle productiu amb una de les empreses menorquines més importants a nivell nacional del ram lacti, com és Quesería Menorquina.

Cal afegir que, durant els mesos d’estiu i mentre durin les tensions en la comercialització de formatge, el Consell Insular donarà resposta al sector primari i secundari amb ajuts directes i amb campanyes de promoció per tal de mantenir el teixit productiu actiu, clau per una sortida de la crisi que reforci l’economia local.

Aquestes actuacions encaixen amb l’objectiu del Consell Insular d’apostar per una diversificació real de l’economia i el producte de Menorca, i reforcen l’estratègia, ja impulsada de fa temps, d’apostar pels sectors productius locals que permetin instaurar l’economia circular a l’illa.

Des del Consell Insular s’ha volgut agrair als pagesos i als industrials la seva voluntat d’arribar a acords per tal que la cadena de producció no s’aturi i haver fet possible canviar la seva producció de formatge a quallada amb un període relativament curt de temps, contribuint així amb la mitigació dels efectes negatius d’aquesta crisi.

També s’ha volgut agrair a les indústries lleteres que han mostrat la seva solidaritat amb el sector i segueix recollint la llet dels pagesos amb la qual fan habitualment formatge tot i que, donades les circumstàncies de la crisi sanitària generada a nivell mundial, han vist reduïda la comercialització dels seus productes.

Maó, 24 d’abril del 2020


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS