Presentació de l’estudi d’Habitatge buit a Menorca’

Data : 11/03/2020

La consellera d’Ocupació, Habitatge i Cooperació Local, Cristina Gómez, ha presentat aquest matí l’estudi d’Habitatge Buit a Menorca’ acompanyada per la directora insular d’Habitatge, Participació Ciutadana i Voluntariat, Paula Ferrando, i els encarregats de l’elaboració de l’estudi, el director de l’OBSAM, David Carreras, i els tècnics Rosa Roman i Borja Pellejero.

La idea d’elaborar aquest estudi sorgeix per part del Consell Insular a inicis de l’any 2017 amb la voluntat d’identificar els habitatges buits en els nuclis urbans tradicionals de Menorca i promoure polítiques públiques que permetin introduir aquests habitatges en el mercat de lloguer. L’estudi consta de dues fases: una primera de recopilació i anàlisi a través de les dades de consum d’aigua; i una segona de treball de camp per constatar que els habitatges identificats com a buits eren efectivament buits.

L’àmbit principal d’aplicació d’anàlisi són els nuclis urbans d’Alaior, Es Castell, Ferreries, Es Migjorn gran i Sant Lluís, quedant exclosos altres nuclis dels municipis respectius. Per obtenir les dades d’habitatges buits, s’han obtingut les dades trimestrals dels consums d’aigua domèstics dels habitatges amb comptador donats d’alta des del primer trimestre de 2012 fin el quart trimestre de 2018. D’aquesta base de dades, s’han eliminat els registres que corresponien a consums comunitaris, comercials i de garatges, entre alguns altres, ja que no corresponen a habitatges.

Els resultats
Es Migjorn Gran i Ferreries són els municipis amb un nombre més elevat d’habitatges sense consum a l’any 2018, essent un 11 i un 10 % respectivament respecte el total d’habitatges abonats al subministrament d’aigua. A més, aquestes xifres no han variat gaire des del 2012, fins i tot s’han incrementat lleugerament. Aquests percentatges tan elevats es fan dubtar de la fiabilitat d’aquestes dades.

Els altres tres municipis tenen valors sensiblement més baixos: Alaior un 4 % i Es Castell i Sant Lluís és del 3 %. A més, tant el nombre com la proporció d’habitatges sense consum ha disminuït des del 2012, al voltant d’un 2 % en termes de proporció. Tot i així, destacar que el nombre total d’habitatges abonats a disminuït lleugerament, especialment en el cas d’Alaior en gairebé un centenar des de 2012. Aquest fet fa plantejar si aquests habitatges han deixat de tenir un ús i, per tant, es trobarien buits.

Si es basa en els criteris fixats per la llei d’habitatge balear per considerar un habitatge com a desocupat (més de dos anys), a l’any 2018 a Ferreries i Es Migjorn Gran representarien el 8 %, a Alaior el 4 % i a Es Castell i a Sant Lluís el 2 %. Respecte al total d’habitatges sense consum a l’any 2018, destaca l’elevada proporció d’habitatges a Ferreries que fan 7 anys o més que no registren consum, essent el 37 %, mentre que el percentatge a la resta de municipis és entre el 20 i el 30 %, amb l’excepció de Sant Lluís, que és del 10 %. En canvi, aquest darrer municipi presenta els percentatges més elevats (tot i que lleugerament) en habitatges sense consum en el darrer any i en l’any anterior. Això podria significar que hi ha una possible major rotació.

Maó, 11 de març del 2020


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS