Notícies i actualitat

El Govern obrirà la residència de pacients de Son Espases el 2016

Data : 16/11/2015

La presidenta, Francina Armengol, presenta el Pla de Millores Sanitàries previst per a Menorca

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i la consellera de Salut, Patricia Gómez, han presentat en el centre de salut Dalt Sant Joan de Maó el Pla de Millores Sanitàries previst per a l’Àrea de Salut de Menorca, Pla que inclou diverses actuacions específiques per millorar l’atenció dels pacients que es desplacen a l’Hospital Universitari Son Espases per rebre-hi tractament i nous serveis assistencials.

En aquest sentit, Francina Armengol ha presentat el projecte previst per dotar l’Hospital Universitari Son Espases d’una residència de pacients que obrirà les portes el 2016. La residència s’ubicarà a l’edifici d’hospitalització i disposarà de 16 places en vuit habitacions dobles de 36 m² amb bany. Tendrà així mateix recepció pròpia i un espai comú amb sala d’estar, office i cuina.

Aquesta iniciativa, pensada per oferir un allotjament còmode i accessible als pacients i acompanyants que s’han de desplaçar fins a Son Espases, disposa d’una partida de 950 mil euros.

D’altra banda, la presidenta ha recordat que, gràcies a l’agilitat amb què s’han duit a terme les negociacions entre el Servei de Salut i la Residència Can Granada, s’han millorat les condicions del conveni vigent des del mes d’abril passat, anul·lant el copagament que aplicava l’empresa en concepte d’allotjament i mitja pensió als pacients que es desplaçaven tot sols i en concepte de reserva als pacients de llarga estada que abandonaven la residència el cap de setmana.

Aquestes noves condicions, efectives des del passat 1 d’octubre, han suposat a més un augment de l’oferta -fins a 23 apartaments-, amb els quals ja s’està donant una millor resposta a la demanda d’usuaris que hi deriva el Servei de Salut.

Així mateix, Armengol ha anunciat que es milloraran les quanties d’ajuts per trasllat i dietes de pacients i familiars, que no s’havien revisat des de gener de 2011, i que ara s’incrementaran un 2,5 % d’acord amb la pujada de l’IPC dels darrers quatre anys. “L’any que ve s’actualitzaran amb l’IPC les dietes que cobren els desplaçats, cosa que no succeïa des de feia 4 anys i que és una necessitat que hem de cobrir des del Govern, perquè tots els ciutadans han de tenir els mateixos drets visquin on visquin. Som conscients que als ciutadans de Menorca, Eivissa i Formentera els crea un perjudici que nosaltres volem eliminar” ha expressat.

Patricia Gómez, per la seva banda, ha explicat durant la reunió que la Conselleria de Salut treballa per evitar, sempre que sigui possible, el desplaçament del pacient. “Podem resoldre més necessitats assistencials en l’àmbit local fomentant els desplaçaments dels especialistes de l’hospital de referència”, ha assenyalat.

Finalment, la presidenta ha anunciat que també s’han previst millores importants en el transport aeri urgent i que la pròrroga del contracte actual es modificarà perquè prevegi el servei d’un avió ambulància per a Menorca que sigui operatiu les 24 hores del dia els 365 dies de l’any.

La consellera ha explicat que el pressupost per a l’Àrea de Salut de Menorca -que ascendeix a 75.782.000 € - s’ha incrementat un 6 % respecte de 2015 (+4,6 M€), en gran manera per reforçar i consolidar la plantilla de professionals.

Així mateix, està prevista també una partida de 725 mil euros per a la construcció del búnquer que acollirà el servei de radioteràpia de l’Hospital Mateu Orfila, que previsiblement estarà operatiu a finals de 2016.

Quant al CS Dalt Sant Joan de Maó ¾que en aquests moments és objecte de reformes a les cobertes¾, Patricia Gómez ha anunciat que la Conselleria de Salut estudia la possibilitat de construir un nou centre de salut que s’adapti a les necessitats actuals del municipi i que disposi d’unes instal·lacions més funcionals per als pacients i els professionals.

Els pressuposts de 2016 inclouen, a més, una partida de 14 milions d’euros per posar en marxa el pla de xoc contra les llistes d’espera en tots els hospitals de les Illes, i una altra de 15 milions d’euros per reforçar i dotar de més recursos l’Atenció Primària de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.

Així mateix, el Govern de les Illes Balears ja ha anunciat que a partir de l’1 de gener cap ciutadà no haurà de pagar la taxa d’emissió o renovació de la targeta sanitària.

Francina Armengol i Patricia Gómez han mantengut una reunió amb els coordinadors dels centres de salut de l’illa i els professionals del CS Dalt Sant Joan. La trobada ¾en la qual han participat també Antoni Gómez Arbona, gerent de l’Àrea de Salut de Menorca; Nacho García, director d’Assistència Sanitària del Servei de Salut; Maite Salord, presidenta del Consell de Menorca, i Conxa Juanola, batlessa de Maó¾ ha servit per donar a conèixer als professionals les línies de millora que preveu el Govern per a l’Àrea de Salut de Menorca.

Més tard, la presidenta i la consellera s’han reunit amb els representants de les associacions de pacients ASPANOB, ALCER, AECC, ADAMOB, ALBA, ADIME, AFAM, AMEP, ACCU, ASAMDIB i de la Fundació Coordinació per a Persones amb Discapacitat (que aglutina 14 entitats). L’objectiu d’aquesta reunió era recollir les propostes de les entitats ciutadanes i donar a conèixer les mesures que ja ha posat en marxa el Govern de les Illes Balears per millorar l’assistència sanitària dels menorquins i, en especial, per als pacients ¾i els familiars¾ que es desplacen a l’hospital de referència.

Maó, 16 de novembre de 2015

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS