El Consell Insular treballa per evitar que eriçons i altres animals quedin atrapats en passos canadencs

Data : 27/01/2020

Mentre continuen les feines de comprovació i d'instal·lació de rampes en passos de bestiar, des del Consell Insular es fa una crida a la ciutadania per seguir detectant nous passos que representin una amenaça per a la fauna silvestre


El Consell Insular de Menorca segueix treballant per resoldre un problema de conservació de fauna, evitant que animals terrestres com eriçons i tortugues caiguin en passos canadencs i hi morin per desnutrició o deshidratació.

Emmarcat en el projecte “Eriçons Lliures”, proposta del GOB guanyadora dels pressupostos participatius del Consell Insular de Menorca, actualment ja s'han comprovat nombrosos passos canadencs i s'han col·locat diverses rampes a Alcaidús, Cavalleria i Alforí, essent les primeres localitzacions on s’havia detectat una major mortalitat. També s'han anul·lat altres passos canadencs, com a Cavalleria i Cala Rafalet, que a dia d’avui havien perdut la seva funció original, tapant els fossats amb sediments i se n'han revisat d'altres que ja disposaven de sistemes de sortida per a la fauna. En aquest sentit, es fa una crida a la ciutadania per completar l'inventari de passos canadencs detectant-ne de nous que puguin representar un perill per a la fauna silvestre.

La instal·lació de rampes s'ha dut a terme durant els mesos de menys afluència turística per no causar molèsties als usuaris dels camins i evitar obstruir el trànsit. Per una banda s'ha analitzat el grau de perillositat dels passos coneguts, determinant en quins casos suposen un impacte per la fauna en funció de les seves dimensions, localització i indicis detectats. En el cas de passos potencialment perillosos s'han realitzat diverses actuacions amb la col·laboració dels gestors de les finques properes que ha permès constatar la funció actual d’aquests passos. En casos on els passos havien perdut la seva funció original s'ha optat per anul·lar-los amb sediments. En aquells on es mantenia la seva funció de control del bestiar, s'han instal·lat les rampes mencionades que permetran la sortida dels animals que hi puguin caure.

El projecte “Eriçons Lliures” va ser el cinquè projecte escollit pels ciutadans amb un total de 690 vots dins la convocatòria de pressupostos participatius impulsats pel Consell Insular el 2018. El GOB proposava la solució d’habilitar un sistema de sortida mitjançant rampes a cada pas canadenc que fos detectat com a potencial parany per a la fauna silvestre. Per a dur a terme aquestes actuacions, la proposta contemplava un pressupost aproximat de 4.000 euros.

Qualsevol aportació ciutadana es pot fer arribar a través de la secció “contacte” de la pàgina web de la Reserva de Biosfera de Menorca a www.menorcabiosfera.org.

Formulari de contacte:
http://www.biosferamenorca.org/contacta.aspx?idpub=1840&IDPUBRESPOSTA=1841

Maó, 27 de gener de 2020.


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Més informació
Formulari de contacte
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS