“Obrim un nou camí per fer de la nostra gastronomia un actiu diferenciador"

Data : 20/01/2020

La presidenta Susana Mora ha rebut avui el títol que acredita Menorca com a Regió Europea de Gastronomia 2022 en el transcurs d’una jornada festiva centrada en la valorització del producte local, la gastronomia i la cultura popular.

Menorca ha celebrat avui amb una festa gastronòmica i cultural la seva incorporació oficial a la influent Plataforma de Regions Europees de Gastronomia. El Claustre del Carme, un dels símbols agroalimentaris i gastronòmics de l’illa, ha estat l’escenari escollit per formalitzar, amb el lliurament del títol de Regió Europea de Gastronomia, aquesta adhesió.

“Avui estem de celebració”, ha afirmat la presidenta del Consell i de la Fundació Foment del Turisme de Menorca, Susana Mora, a l’inici de la seva intervenció, moment en què també ha assenyalat “l’oportuna coincidència” de rebre la distinció el dia després de Sant Antoni. “Amb aquest reconeixement també se cerca protegir i promocionar allò que ens és propi. En aquest cas, la diversitat cultural i alimentària de Menorca, aspecte clau per al futur de la nostra economia”, ha explicat.

Mora, que ha destacat en tot moment el caràcter col·lectiu i participat del projecte*, ha rebut el títol de mans de Diane Dodd, presidenta de l’Institut Internacional de la Gastronomia, la Cultura, les Arts i el Turisme (IGCAT), organització sense ànim de lucre que des del 2012 fa feina per empoderar les comunitats locals a partir de la salvaguarda i promoció dels recursos propis.

“Sou líders en sostenibilitat”
En el seu discurs, Dodd ha posat en valor el recorregut de l’illa en l’aplicació de polítiques sostenibles. “Menorca és una illa petita però sou grans líders en sostenibilitat. És per això, sumat al fet que en els darrers anys s’ha generat un moviment fantàstic al voltant de la gastronomia, que ha estat elegida Regió Europea de Gastronomia. Tot això, combinat amb el respecte i la preservació del medi ambient, de la vostra cultura i del vostre patrimoni, dona com a resultat un còctel increïble”, ha expressat la representant de l’IGCAT.

Sobre el “moviment” al qual s’ha referit Dodd també s’ha pronunciat la presidenta del Consell, quan ha destacat la “xarxa de productors, professionals i empreses que, dia a dia, construeixen la identitat gastronòmica menorquina i dinamitzen l’economia local des del respecte per la tradició, la recerca de la innovació i la màxima de la sostenibilitat”.

“A partir d’avui”, ha conclòs, “obrim un nou camí, exigent i engrescador, un camí que ens ha de dur a fer de la nostra gastronomia un actiu diferenciador, amb una influència que volem determinant en l’economia, i també en el territori, el benestar i la salut”.

Una jornada divulgativa i festiva
Les primeres activitats d’aquesta nova etapa que avui comença han tingut, d’una banda, un caire divulgatiu amb la conferència sobre “Il·lustració i gastronomia a Menorca” pronunciada per Pep Pelfort, gastrònom i membre del consell científic de l’Institut Menorquí d’Estudis, que ha compartit amb els assistents les conclusions de la seva darrera investigació sobre la connexió de la Il·lustració menorquina i l’Enciclopèdia Britànica. I d’altra, un caire festiu i participatiu amb una demostració culinària i tast de tapes amb maridatge de glosa i vers improvisat, a càrrec de Soca de Mots, que ha tancat la jornada.

Cinc cuiners menorquins han estat els encarregats de donar forma a cinc receptes inspirades en el llibre Art de la cuina de Fra Roger mentre els glosadors intervenien afegint un toc d’humor. A continuació, detallem els nom dels cuiners i els platets que han pogut degustar els presents:
- Tolo Carrasco, del restaurant Ses Voltes: recepta de peix amb salsa de pa i alls torrats;
- Sílvia Anglada, del restaurant Es Tast de na Sílvia: vermella menorquina amb ceba i tàperes;
- Miquel Mariano, president de Fra Roger: arròs de la terra;
- Maxx Gonzalvo, del restaurant Arjau: estofat de carn amb faves i sobrassada;
- Fabio Tullini i Alejandro González, del restaurante El Romero: versió diferent de la sardina agredulça.

Per organitzar aquesta activitat, s’ha comptat amb la col·laboració de l’associació Fra Roger Gastronomia i Cultura. Així mateix, l’Ajuntament de Maó ha col·laborat amb la cessió de l’espai i l’organització de la logística de tota la jornada.

Maó, 18 de gener del 2020

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2Foto 3Foto 4Foto 5Foto 6Foto 7Foto 8Foto 9Foto 10Foto 11Foto 12Foto 13Foto 14
Departaments
Presidència
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS