L’oli de Menorca i la tortada d’ametla, inclosos al Catàleg d’aliments tradicionals de les Illes Balears

Data : 15/01/2020

Menorca incorpora així dos nous aliments a la llista, que se sumen al formatge, el gin i el vi

La Comissió d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears, òrgan consultiu adscrit a la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha aprovat incloure l’oli de Menorca i la tortada menorquina o d’ametla al Catàleg d’aliments tradicionals de les Illes Balears.

Ho ha fet a la reunió de l’òrgan celebrada avui dematí al Consell Insular de Menorca, a la què han assistit, la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, el conseller d’Economia i Territori, Miquel Company, el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Gabriel Torrens, i altres caps de servei de la conselleria, així com la directora insular d’Economia del Consell Insular, Pilar Pons; els de la Universitat de les Illes Balears (UIB), del Consell Insular d’Eivissa, de Formentera i les entitats interessades.

El Conseller d’Economia i Territori, Miquel Company, ha destacat que «Menorca està treballant de manera decidida amb el foment i promoció del producte local. El recorregut que està tenint segueix molt bon camí». També ha afegit que «aquests són els dos primers aliments que hem presentat, però esperam incorporar nous aliments en els pròxims anys».

De la Concha ha manifestat la seva profunda alegria per la feina realitzada i pels bons resultats i beneficis d'aquesta inclusió: "suposa foment del producte local, benefici ambiental però també social per a l'illa", i ha insistit que es treballarà perquè la producció artesanal del camp "sigui una bona sortida laboral també per als joves" i en aconseguir que es compensin els costos de la insularitat. La consellera ha desitjat que aquests productes passin a ser un "orgull" als menús dels restaurants i hotels, i ha considerat que aquesta inclusió en el catàleg "és un primer pas".

La sol·licitud d’inscripció havia estat presentada per part de l’Associació Oli de Menorca i de l’Associació Professional de Pastisseria, Panaderia i Afins de Menorca (APAME). Amb aquestes dues noves incorporacions, l’illa de Menorca ja té en catàleg un total de cinc aliments. En comissions anteriors es va incloure el Formatge DOP Maó-Menorca, el Gin de Maó i el Vi de la terra Illa de Menorca. El Catàleg té registrats fins ara 23 aliments de totes les Illes Balears. Així doncs, un cop es publiquin aquestes incorporacions al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), en disposarà d’un total de 25 aliments.

El Catàleg va ser creat l’any 2004 amb l’objectiu de preservar i revaloritzar el patrimoni alimentari de les Illes, on s’inclouen els seus productes típics i tradicionals per a la seva promoció com a tals. S’entén que un aliment és tradicional de les Illes Balears quan se n’acredita un mínim de trenta anys de producció, elaboració o comercialització a les Illes, independentment del fet que estigui protegit o no amb una figura referida a l’origen o a la qualitat del producte.

La inscripció d'un aliment tradicional al Catàleg es pot fer a sol·licitud d'una única persona física o bé jurídica -si demostra que és l'única productora o elaboradora-, per part d’una agrupació de productors o elaboradors, dels Consells Insulars, dels ajuntaments i d'ofici per part de la pròpia Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

L’oli de Menorca és un dels principals ingredients de l’illa. El vincle entre Menorca i l’oli queda palès en la presència de restes arqueològiques identificades, com molins i instal·lacions dedicades a l’elaboració d’oli d’oliva, que daten del segle II abans de Crist. Actualment, les plantacions de la varietat arbequina representen gairebé el 60 % del nombre d’oliveres existents, i es complementen amb arbres d’altres varietats, com són l’empeltre, la koroneiki, la picual, la cornicabra i algunes de més minoritàries. Segons dades dels Serveis de Millora Agrària i Pesquera de les Illes Balears (SEMILLA), al 2016 hi havia a Menorca 14 hectàrees d’oliverar, que van produir 49 tones d’olives.

La tortada menorquina o d’ametla és el pastís més tradicional i un dels més antics de la rebosteria menorquina. Té una forma cilíndrica i està elaborat amb ametles crues, sucre, vermell d’ou i pell de llimona ratllada. La tortada d’ametles forma part del receptari tradicional de Menorca des de ben antic i podria ser un dels llegats de l’època àrab. Part dels arxius es van perdre per mor dels saqueigs turcs de Maó i Ciutadella, com també els llibres de cuina conventual per les desamortitzacions posteriors, i, per tant, és complicat trobar receptes de tortades anteriors al segle XVIII, encara que a partir d’aquest segle es poden trobar als receptaris de les cases nobles i benestants. Als segles XIX i XX tenien fama les tortades d’ametla que elaboraven per comanda les germanes clarisses de Ciutadella. Actualment, 14 pastisseries tradicionals de Menorca n’elaboren i es produeixen unes 5,8 tones de tortada d’ametla a l’any.

Maó, 15 de gener de 2020


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2
Departaments
Economia i Territori
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS