El Consell Insular participa en un projecte pioner de millora de la gestió dels ruscs d’abelles

Data : 23/11/2019

L’objectiu és optimitzar la producció de la mel a partir de l’obtenció d’informació mitjançant sistemes de big data. Hi participaran quatre apicultors i s’instal·laran sensors a 8 apiaris

La producció de mel s’ha vist reduïda en les darreres dècades per l’alta mortalitat de les abelles a conseqüència de les pressions medioambientals, els paràsits i les malalties que han elevat les taxes de mortalitat fins a un 30% . La notícia no és nova i aquesta mortalitat de les abelles, s’ha convertit no només en un problema pels ecosistemes sinó també pels humans perquè un 30% dels cultius que ens alimenten, necessiten la intervenció d’un pol·linitzador per a poder prosperar.

Menorca no n’està exempta d’aquesta amenaça amb el problema afegit que la insularitat, no permet als apicultors efectuar transhumàncies cap a diferents zones de producció. En aquest sentit, el Consell Insular i Mellisphera han presentat avui un projecte pioner d’apicultura de precisió impulsat a través del Departament d’Economia i Territori, i que pretén millorar l’eficàcia de la gestió dels ruscs d’abelles a partir de l’activació de noves tecnologies, que permetin dotar d’informació a l’apicultor per tal que l’ajudin a prendre millors decisions en el moment adequat.

El conseller d’Economia i Territori, Miquel Company, ha afirmat que “Menorca és un lloc molt especial per a la pràctica de l’apicultura on el clima, la insularitat i les espècies vegetals fan que a la nostra illa es produeixi una mel diferent d’altres parts del món. Donar suport a l’experimentació que hi ha al darrera d’aquesta innovació que ens ofereix l’empresa Mellisphera suposa per a nosaltres poder contribuir a fer un pont entre tecnologia, innovació, economia i ecologia”

La directora insular d’Economia, Pilar Pons, ha explicat que «la voluntat de finançar la totalitat d’aquest projecte, que suposa una inversió de 12.000 euros, pretén ajudar als apicultors menorquins com a sector amb un gran potencial de valorització del seu producte».

El projecte
L’empresa francesa Mellisphera, amb col·laboració amb l’Associació d’Apicultors de Menorca (AAM), equiparà amb sensors unes 150 casetes dins 8 apiaris diferents, que els permetrà obtenir informació automàtica en temps real per poder fer un seguiment. “S’han seleccionat quatre apicultors menorquins de llevant i de ponent de l’illa per poder veure quines variacions de comportament podem trobar a cada sector” ha explicat Llorenç Pons, fundador i gerent de l’empresa.

El projecte pilot està conduït en tres fases que s’inicia ara durant l’any 2020 amb l’objectiu d’ampliar-ho al 2021 a altres apicultors per llavors en 2022 poder fer-lo arribar a la resta de Balears. La informació que es pugui extreure, contribuirà a demostrar que aquesta solució tecnològica serveix per millorar el rendiment de les explotacions apícoles, ja sigui per un augment dels guanys o per una reducció de les despeses.

Apicultors que participen al projecte pilot:

Antoni Anglada
Bernat Cardona
Victor Borràs
Ibai Martínez


Maó, 22 de novembre del 2019

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Departaments
Economia i Territori
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS