Notícies i actualitat

Conclou a Menorca la presentació de la normativa que unificarà els criteris per elaborar els planejaments urbanístics

Data : 28/10/2015

La Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat aprovarà una normativa única per a la redacció de planejaments urbanístics que té com a objectiu unificar i homogeneïtzar els instruments, conceptes i paràmetres urbanístics que empren els ajuntaments a l’hora d’abordar l’ordenació urbanística del municipi. Quan la normativa estigui aprovada, tots els ajuntaments tindran les mateixes eines per dur endavant la planificació urbanística del seu municipi i estaran obligats a aplicar els criteris que s’hi estableixin.

Segons ha explicat avui el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Joan Boned, "a més d’homogeneïtzar els instruments urbanístics, la futura norma facilitarà i agilitarà la redacció dels planejaments, que de vegades s’eternitzen, i té la finalitat de convertir-se en el marc tècnic que simplifiqui els planejaments."

Amb la sessió d'avui, la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat ha conclòs a Menorca les jornades que s’han desenvolupat ja a totes les Illes amb l’objectiu de donar a conèixer el text normatiu als consells insulars, ajuntaments i professionals lligats a l’ urbanisme interessats, recollint els seus suggeriments i aportacions.

Actualment, hi ha un greu problema de disparitat de definicions dels elements urbanístics i dels criteris amb els quals s’han d’aplicar, de manera que es provoquen situacions contradictòries entre uns municipis i d’altres, que dificulten la feina dels professionals, la interpretació d’aquestes normes i possibiliten fins i tot que allò que en un lloc, en funció del seu planejament, no és legal, sí que ho sigui al municipi veí.

Es tracta que cada ajuntament manegi els mateixos instruments urbanístics per plasmar-los en el seu planejament, una norma comuna que, a més, afavorirà la coherència entre tots els planejaments i les normes superiors a les quals han d’estar adaptats, sense que això suposi, evidentment, cap interferència en l’autonomia municipal per decidir la seva ordenació urbanística adaptada a les normatives territorials d’àmbit insular i autonòmic.

Per exemple, actualment es donen situacions molt dispars a l’hora de quantificar com computa en termes d’edificabilitat un porxo. Aquest és just un exemple senzill i il·lustratiu de les diferències. Amb la futura norma, quedarà definit com s’ha de fer el còmput d’edificabilitat, per exemple, d’un porxo. En l’esborrany de les normes tècniques de planejament es proposa que, per calcular la superfície construïda, “la superfície dels porxos computarà al 50 % quan la seva obertura sigui igual o superior a 1/3 del seu perímetre i al 100 % en la resta de casos”.

A més, la Conselleria, per mitjà del SITIBSA, posarà a disposició de tots els ajuntaments la planimetria oficial que poden fer servir per a l’elaboració dels planejaments. Fins ara, era el municipi el que s’havia de procurar la cartografia i, això, a més del cost que podia tenir per als comptes municipals (perquè se solia encarregar a empreses privades), provocava, de vegades, faltes de coincidències amb la cartografia emprada en altres normes com les d’àmbit insular.

La Conselleria ha volgut que la redacció d’aquestes normes fos un procés obert, amb la implicació dels ajuntaments, consells i professionals, segons ha destacat avui el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Joan Boned.

Maó, 28 d'octubre de 2015.

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS