Notícies i actualitat

Arranca a l’illa del Llatzeret el II Seminari Internacional de Lluita Operativa Contra el Tràfic Il·lícit de Béns Culturals

Data : 26/09/2019

L’objectiu és enfortir la coordinació i la cooperació entre totes les institucions, agències i organitzacions, nacionals i internacionals, així com intercanviar experiències operatives relacionades amb la investigació de delictes contra el patrimoni històric

L’illa del Llatzeret ha acollit avui a primera hora del matí l’acte d’apertura del II Seminari Internacional de Lluita Operativa Contra el Tràfic Il·lícit de Béns Culturals. Un acte que ha comptat amb les intervencions del General en Cap de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil, Manuel Llamas; el delegat del Govern espanyol en funcions, Ramon Morey; i el conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports, Miquel Àngel Maria.

L’objectiu principal d’aquest seminari organitzat per la Guàrdia Civil, i que compta amb la col·laboració del Consell Insular de Menorca i del Govern de les Illes Balears, és enfortir la coordinació i la cooperació entre totes les institucions, agències i organitzacions, nacionals i internacionals, que participen en la lluita contra el tràfic il·lícit de béns culturals, així com intercanviar experiències operatives relacionades amb la investigació de delictes contra el patrimoni històric.

El Llatzeret reuneix avui i demà a representants de primer ordre d’institucions i organitzacions internacionals com UNESCO, INTERPOL, EUROPOL o l’FBI, a més de representants policials experts en la investigació de delictes comesos contra el patrimoni històric, obres d’art i antiguitats.

Durant l’acte d’apertura el conseller Miquel À. Maria ha dit que “els menorquins ens sentim molt orgullosos d’haver conservat fins a dia d’avui el nostre patrimoni natural i cultural en unes condicions d’autenticitat molt poc comuns pel que fa al nostre entorn”. Alhora, Maria ha destacat l’especial característica del Llatzeret: “Una illa dins una illa, un espai de pau, d’assossec, construït fa 200 anys com a instal·lació de salut pública, i que s’ha convertit en un laboratori de pensament, de formació, recerca i reflexió”.

“La lluita contra el tràfic il·lícit de béns culturals és un dels aspectes més importants dins el concepte més ampli de la protecció dels béns culturals. La pressió de la delinqüència organitzada, l’existència d’un mercat àvid d’aconseguir, a vegades per mitjans il·lícits, béns d’un gran valor no només cultural sinó també econòmic, i el caràcter transnacional d’aquest mercat i de les seves organitzacions delictives, converteixen en fonamental la cooperació institucional i tècnica per a la seva prevenció i la seva persecució. I, en particular, resulta decisiva la coordinació dels cossos policials i de tots els agents als quals l’ordenament institucional de cada país té encomanada la vigilància, la protecció, i la lluita contra les activitats il·lícites”, ha subratllat el conseller. En aquest sentit, Miquel À. Maria ha agraït a la Guàrdia Civil la seva confiança en el Consell Insular de Menorca a l’hora de triar l’illa com a seu d’aquest seminari que té per objecte, precisament, aquests objectius.

En aquesta línia, la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, a través de la seva Secció de Patrimoni Històric, és l’encarregada d’aquest tipus d’investigacions sobre les formes delictives més greus comeses per organitzacions o grups criminals i que es desenvolupin en l’àmbit internacional.


“La tasca que es realitzarà aquests dos dies també deixarà un temps perquè tots els assistents puguin conèixer el ric patrimoni arqueològic de Menorca, i que açò els dugui a sumar-se al nostre convenciment que la cultura talaiòtica té el valor universal excepcional per a ser inscrita en la llista de patrimoni mundial de la UNESCO”, ha afirmat el conseller.

Rere les primeres ponències i exposicions previstes al matí, el seminari seguirà avui capvespre, a les 16.30 hores, amb una visita cultural al poblat talaiòtic de Torre d'en Galmés.


Maó, 26 de setembre de 2019

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS