Notícies i actualitat

El pressupost del Consell per a 2012 incrementa la partida de benestar social en un 4,3% i la turisme en un 0,3%

Data : 12/12/2011

Austers i realistes. Així han definit els pressuposts del Consell Insular de Menorca per a 2012 el president d’aquesta institució, Santiago Tadeo, i la consellera de Serveis Generals, Treball i Innovació, Pilar Pons.

Els comptes públics per a 2012 preveuen un partida global de 78 milions d’euros, la qual cosa comporta una reducció del 16,22% respecte a 2011. La raó d’aquesta disminució és per una banda el desconeixement actual de l’estat de les inversions estatutàries que han d’arribar a Menorca procedents de l’Estat i per l’altra el decreixement de l’aportació anual per a carreteres fixat en el conveni signat entre el Consell Insular i el Ministeri de Foment.

Per departaments, cal destacar que per ajudar en aquest temps difícil s’ha augmentat en un 4,3% la partida de Benestar Social. Així mateix, conscients de la importància del turisme com a motor econòmic de Menorca se n’ha incrementat el pressupost en un 0,3%. Menció a part mereix el fet que s’hagin destinat 2 milions d’euros per a la millora i modernització de les urbanitzacions turístiques, tal com reclama des de fa anys el mateix sector.

De fet, la inversió puja a un total de 25,7 milions d’euros, xifra que suposa la tercera part dels pressuposts globals. En aquest sentit i per compensar el descens de les aportacions d’altres administracions, el Consell Insular augmenta en un 20% el seu pes inversor.

Com a inversions més significatives destaquen els 8,4 milions per als trams de carretera de Maó-Alaior i Ferreries-Ciutadella, els 6,8 de la xarxa de fibra òptica, els esmentats 2 milions per a urbanitzacions turístiques, 1,5 per a obres i infraestructures municipals, 1 milió en millores del sector primari i secundari, 500.000 euros en centres educatius i 267.000 més per a centres sociosanitaris.

L'equip de govern insular aposta per una nova gestió econòmica basada en dos eixos principals: estabilitat pressupostària i eficiència en l’aplicació dels recursos públics.

L’eliminació de despeses supèrflues, la inversió en sectors estratègics o la reducció de les subvencions directes en un 35%, amb l’excepció de les que fan referència a serveis socials, constitueixen la base de l’aplicació d’aquesta nova filosofia econòmica.

Aquestes mesures, juntament amb la reducció important del nombre de càrrecs i d’estructura política, la no contractació de nou personal, l’eliminació de places no cobertes durant exercicis anteriors o el venciment i no renovació de contractes que no afectaran el bon funcionament dels diferents departaments, han possibilitat l’estalvi de més de dos milions d’euros del capítol 1 (personal).

De fet, la mateixa Comissió de Personal del Consell Insular ha emès dictamen favorable a aquests pressuposts per primera vegada en deu anys, la qual cosa suposa un vot de confiança dels treballadors respecte als comptes públics.

A més d’aquesta política de contenció de la despesa corrent, l’equip de govern insular ha de fer front a 1,8 milions d’euros en reconeixements extrajudicials de crèdit de l’Àrea de Mobilitat, per la qual cosa es contractarà un préstec per 1,8 milions que serà liquidat a final de mandat. Açò permetrà pagar proveïdors, que són bàsicament empreses menorquines que s'havien vist perjudicades per la infradotació pressupostària del Departament de Mobilitat en anys anteriors. També es recorrerà a un altre préstec per valor de 3,5 milions d’euros per finançar inversions previstes en la partida de turisme, principalment. Tot i així, el deute viu del CIM disminueix en el 2012.

En definitiva, es tracta d’uns pressuposts coherents amb l’actual situació i que donen resposta a les necessitats de la ciutadania consolidant els serveis socials i fent costat als sectors productius com a eina bàsica per sortir d’aquest difícil panorama econòmic.

Maó, 12 de desembre de 2011.


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto roda premsa presentació pressupost
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS