Notícies i actualitat

Menorca assisteix al IX Congrés Mundial de la Xarxa de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres (WNICBR) a Sud-àfrica

Data : 17/09/2019

Des del 16 i fins al 20 de setembre delegats representants de 20 reserves de biosfera illes o zones costaneres s’han reunit a la Reserva de Gouritz Cluster (Sud-àfrica) per compartir experiències, intercanviar coneixements tècnics i enfortir la cooperació entre els socis de la Xarxa.

Menorca estarà representada per David Carreras, director de l’Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM) que exposarà les dades d’un estudi realitzat per l’OBSAM sobre l’evolució de la densitat d’usuaris a les platges de Menorca en el context de la sobrefreqüentació i el canvi climàtic: Evolution of beach surface availability in a context of overpopulation and climate change. Menorca Island 1956-2018.

Carreras també dirigirà la sessió sobre el grup de treball Plàstic ZERO. Aquest aglutina reserves de biosfera de tot el món i forma part d’una iniciativa creada juntament amb la xarxa d'investigadors Marine Sciences for Society que aposta per la ciència ciutadana combinant art i ciència per reduir l'ús abusiu del plàstic.

A més, durant cinc dies els diferents representants treballaran, entre altres temes, amb el pla de treball conjunt: Working plan of the WNICBR (2018-2022) que es va crear durant el VIII Congrés de la Xarxa l’any passat a Menorca.

A més de Menorca, han assistit al IX Congrés de la WNICBR tres reserves espanyoles més: Fuerteventura (Canàries) , Urdaibai (País Vasc) i Mariñas Coruñesas (Galícia), també l’Organisme Autònom Parques Nacionales d'Espanya. L’esdeveniment està organitzat per la UNESCO i la Reserva de Gouritz Cluster juntament amb les dues secretaries tècniques de la WNICBR (Menorca i l’illa de Jeju). L’objectiu del congrés és potenciar la cooperació i el treball en xarxa entre territoris illencs i costaners d'arreu del món per tal de millorar les estratègies de mitigació i adaptació al canvi climàtic i les polítiques de desenvolupament sostenible.

Llibre del VIII Congrés de la WNICBR (2018):
El passat congrés de la WNICBR va tenir lloc el maig del 2018 a Menorca. Va ser el congrés amb més participació durant els 10 anys de funcionament de la Xarxa, va comptar amb la representació de reserves de biosfera de 48 illes i de 33 zones costaneres d’arreu del món.

Aquest mes de setembre s’ha publicat el llibre d’actes referent al VIII Congrés de la Xarxa. Es tracta d’una publicació editada per l’Agència de la Reserva de Biosfera de Menorca i la UNESCO que exposa tot el treball realitzat durant el passat congrés. Recull nombrosos exemples d’experiències de reserves de biosfera illes i zones costaneres en els diferents aspectes de la política mediambiental i persegueix l’objectiu de servir de guia a totes les reserves de biosfera de la Xarxa així com inspirar a altres reserves a unir-se a la Xarxa. El llibre està disponible en format digital en aquest enllaç:

Llibre amb pdf: http://xarxabiosfera.cime.es/WebEditor/Pagines/file/Actas_VIII%20Congreso_compressed.pdf

La WNICBR:
La Xarxa de reserves de biosfera illes i zones costaneres es va crear el 2009 amb la intenció de servir com a fòrum de cooperació i transferència de coneixement entre territoris distants que afronten desafiaments comuns. En aquest context, el treball en xarxa és una gran oportunitat perquè les reserves de biosfera s'enriqueixin i avancin en el repte de dur a l'escala local el concepte de desenvolupament sostenible.

En el I Congrés de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres, celebrat a l'illa de Menorca el febrer de 2012, es van establir les bases del funcionament de la Xarxa, amb dues secretaries tècniques que treballen conjuntament: l'oficina a Jeju (República de Corea), que se centra en les qüestions del canvi climàtic i l'altra a Menorca (Espanya), dedicada al desenvolupament sostenible.

Actualment, la Xarxa està formada per 74 reserves de biosfera illes o zones costaneres de tot el món.

Més informació (http://islandbiosphere.org/Contingut.aspx?IdPub=833&Menu=About#anclaCon )


Maó, 17 de setembre del 2019

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS