Notícies i actualitat

El Consell Insular aplicarà a 10 finques pilot una gestió forestal sostenible per fer front al canvi climàtic

Data : 30/11/2011

La conselleria d’Economia, Medi Ambient i Caça aplicarà, a través de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera, a 10 finques de Menorca una gestió forestal sostenible per fer front al canvi climàtic. Així ho ha explicat avui el conseller d’aquest departament, Fernando Villalonga, juntament amb el tècnic d’aquest projecte, Miquel Truyol.

És tracta d’una iniciativa coofinançada a parts iguals entre la Comissió Europea i el Consell Insular de Menorca i emmarcada dintre del programa LIFE+BOSCOS. Aquest projecte consta de tres fases: una primera ja feta que és la de la redacció de les directrius d’aplicació de les directrius pertinents, una segona, que és l’aplicació directa sobre les finques d’aquests protocols d’actuació i que començarà aquest estiu i es perllongarà durant un any, i una tercera que serà d’avaluació i comunicació dels resultats.


El Bosc dona a la societat tot una sèrie de serveis d’abastiment (energia, pastura, aliment); serveis de regulació (prevé l’erosió, regula l’aigua dels aqüífers, aire net, polinització) i serveis culturals (recreació, identitat cultural). Mantenir aquests serveis en un futur on el clima està canviant de forma accelerada, és un dels reptes del projecte LIFE+BOSCOS i de la Reserva de Biosfera de Menorca com a compromís mundial per a la sostenibilitat.

Durant la primera fase del projecte s’han redactat amb la participació de la societat menorquina i amb la col·laboració de la Conselleria d’ Agricultura, Medi Ambient i Territori del Govern Balear unes Directrius de gestió forestal a nivell d’illa.

Les Directrius estan enfocades a prevenir els riscos associats al canvi climàtic (sequera, incendis, plagues, etc.) i per altra banda assolir una major diversitat dels boscos, ja que és la diversitat la principal assegurança que tenim per fer els boscos més robusts.

Una vegada elaborades les Directrius, el projecte preveu realitzar proves pilot a 10 finques de Menorca, per tal d’extreure informació de la eficiència de les mesures proposades a les Directrius i de la seva viabilitat econòmica.

Les proves concretes que es realitzaran a les finques pilot poden ser molt diverses però entre elles trobem per exemple mesures enfocades a afavorir la pastura dins el bosc, a incrementar l’aprofitament de llenya i rama, arranjar parets seques per la prevenció d’incendis i la gestió del bestiar, a la creació d’itineraris interpretatius, etc.. Totes aquestes mesures entre d’altres, i dins uns criteris de sostenibilitat, ajudaran a tenir un bosc menys vulnerable al canvi global.

El projecte permetrà tenir una informació útil per tot els sector agroramader i forestal sobre la possibilitat de donar valor al bosc i oferir, per tant, alternatives viables al futur econòmic del sector primari de l’illa.

El 19 d'abril de 2011 l’Agència va aprovar la realització d’una convocatòria oberta per tal de que els titulars de les finques agroforestals de Menorca puguin sol·licitar formar part de les finques pilot del projecte Life+BOSCOS. A la convocatòria es van rebre 22 sol·licituds de les quals el passat dia 13 d’octubre el Consell d'Administració de l'Agència Reserva de Biosfera va resoldre l’acceptació de les 10 finques millor puntuades en base als criteris establerts a la convocatòria.

El conjunt de les finques suposa un total de 1181 Ha, del les quals el 60% és terreny forestal. Per la execució de les mesures de les proves pilot, el projecte destinarà un total de 245.000 €, finançats al 50% per la Unió Europea. El projecte total té un cost de 1,4 milions d’euros.

Maó, 30 de novembre 2011


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS