Notícies i actualitat

Menorca participa en un projecte nacional per protegir el patrimoni cultural subaquàtic

Data : 17/09/2011

Menorca rebrà 30.000 euros del Ministeri de Cultura per protegir el nostre patrimoni cultural subaquàtic gràcies a un conveni signat el passat 17 de maig entre el Consell Insular i la conselleria d’Educació i Cultural del Govern balear.

En virtut d’aquest conveni el Govern balear traspassa a Menorca aquest capitat procedent del Ministeri de Cultura. Per la seva part, el Consell de Menorca manté la seva aportació anual de 6.000 euros per elaborar la carta arqueològica, que és el document que fixa l’estat de conservació de les peces submarines.

Així ho ha explicat avui la consellera de Cultura, Patrimoni i Educació, Maruja Baíllo, juntament amb Mateu Martínez, president de l’Associació d’Amics del Museu de Menorca, que elabora la carta arqueològica submarina de Menorca des de 1997, i Xavier Nieto, en l’actualitat el de Director del Museu Nacional d'Arqueologia Subaquàtica – ARQUA- i coordinador d’aquest Pla.

El Pla Nacional dirigit pel Ministeri de Cultura té diferents eixos de treball com són elaborar cartes arqueològiques subaquàtiques; crear un programa SIG (Sistema georeferenciat , és a dir, una base de dades connectada amb cartografia) de gestió integrada; determinar les proteccions jurídiques corresponents; protegir “in situ” petits jaciments; treballar amb els cossos de seguretat per a la vigilància; impulsar la formació dels especialistes; facilitar la creació de Centres d’arqueologia subaquàtica; coordinar la informació interdepartamental; establir un protocol d’actuacions en obres de ports i desenvolupar una política de divulgació i sensibilització cap el patrimoni subaquàtic

Les Comunitats Autònomes que s’han incorporat al Pla són Catalunya, Andalusia, Galícia, Ceuta i Illes Balears (únicament Menorca té signat el conveni).

L’associació d’Amics del Museu de Menorca, coordina les activitats que s’han de realitzar ja que a través d’ella s’ha anat elaborant la carta arqueològica que es va començar l’any 1997.

Els treballs a Menorca es fan sota la direcció dels arqueòlegs subaquàtics Octavi Pons i Xavier Aguelo, juntament amb l’ajut del Club Nàutic de Ciutadella i els seus cabussadors

Les activitats que ja s’han començat a realitzar a Menorca en el marc d’aquest Pla són les següents:

- Treballs de prospecció per a localitzar nous jaciments en la costa Nord de l’illa
- Treballs de prospecció per a localitzar nous jaciments en la costa del terme municipal de Ciutadella
- Excavació arqueològica al derelicte de Binissafúller (un vaixell enfonsat cap el segle IV aC.) per decidir la seva protecció final
- Diferents activitats de difusió, com un programa de conferències i l’edició del full SOS per a repartir en centres de buceig, centres de visitants, museus, i altres que es considerin adequats.


Xavier Nieto en l’actualitat és el de Director del Museu Nacional d'Arqueologia Subaquàtica – ARQUA i coordinador d’aquest Pla.

Abans, de 1996 a 2010, va ser Director del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) de la Generalitat de Catalunya.

És Doctor en Prehistòria e Història Antiga per la Universitat Autònoma de Barcelona i Professor associat de la Universitat de Barcelona on imparteix l’assignatura: Arqueologia nàutica y subaquàtica.

D'entre la seva nombrosa activitat professional podem destacar que ha participat en més d'una trentena de campanyes d'arqueologia subaquàtica a Espanya, Turquia, Itàlia, França i el Marroc.

I que, el 2009 va exercir d'Observador independent designat per la UNESCO en la Conferència d'Estats Parts per a la Convenció sobre la protecció del Patrimoni cultural subaquàtic de París el 2 de novembre de 2001. Que posteriorment va ser ratificada per Espanya en el mes de març de 2009.


Maó, 17 setembre 2011


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS