Notícies i actualitat

El conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Javier Ares, presenta les actuacions de millora a la finca d'Alforí i el Pla d'Educació Ambiental

Data : 16/10/2015

El conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Javier Ares, ha presentat avui matí les actuacions de millora a la finca d’Alforí de Dalt (Ciutadella), així com el llançament d’un programa d’activitats d’educació ambiental de descoberta de la finca que posa en marxa aquesta tardor l’Agència Menorca Reserva de Biosfera.


L'Organisme Autònom de Parcs Nacionals és l'organisme encarregat de gestionar els béns de propietat estatal, entre els quals es troba la finca d'Alforí de Dalt, al terme municipal de Ciutadella. La finca té una superfície de 256 Ha i es troba inclosa dins un espai d'alt valor natural, que va ser declarat Lloc d'Interès Comunitari (LIC), Zona Especial de Protecció per a les Aus (ZEPA), i Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI), està afectada per la Llei de Patrimoni Històric de les Illes Balears i limita amb la Reserva Marina del nord de Menorca.

El 18 de març de 2015, el Consell Insular de Menorca signà un conveni de col·laboració amb l'Organisme Autònom de Parcs Nacionals (OAPN) per a diferents actuacions a la finca Alforí de Dalt, durant l'any 2015. D'acord amb el conveni, l'OAPN aporta una subvenció al Consell Insular per a l'execució de les actuacions que figuren a l'annex I del conveni i sempre dins les línies d'actuació següents:

1. Accions relacionades amb el manteniment i conservació dels hàbitats.
2. Accions relacionades amb el manteniment d'infraestructures: edificis, tancaments, camins i senyalització.
3. Accions relacionades amb l'ús públic i vigilància de la finca.

Per a l'execució del conveni, l'Organisme Autònom Parques Nacionales, aporta al Consell Insular la quantitat de 100.000 € i el Consell Insular aporta despeses per un valor de 10.000 € de fons propis.

Així, les actuacions previstes inicialment al conveni són:

Tasques de vigilància
Elaboració d'un programa d'educació ambiental.
Manteniment, senyalització i tancaments.
Manteniment d'itineraris interpretatius.
Projecte de rehabilitació de les edificacions.

Des de principis del mes d’agost, l'Agència Menorca Reserva de Biosfera ha posat en marxa aquestes actuacions. En primer lloc, s'ha contractat a un informador, mitjançant un procés de selecció de candidats presentats a la convocatòria publicada a la pàgina web del departament. Aquesta vigilància complementa les tasques de vigilància que ja ve realitzant des de fa anys l'empresa TRAGSA per encàrrec de l'OAPN, assolint un major horari de cobertura a la finca.

Per altra banda, de cara al manteniment dels itineraris interpretatius, les tasques de xerma i control de vegetació, manteniment i millora d'elements d'interès etnològic i manteniment de parets seques i neteja, s'ha contractat a la Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca, a través del Centre Especial de Treball Ecoverd.

Finalment, per a la redacció i execució del programa d'educació ambiental, s'ha contractat a una empresa menorquina especialitzada en educació i estudis ambientals, que ha desenvolupat un extens programa d'educació ambiental, amb l'objectiu d'aprofitar el potencial que té la finca per ser emprada com a recurs de sensibilització envers als valors naturals de la mateixa i més enllà, per explicar els valors de la Reserva de Biosfera.

Tant és així, que ara es posa en funcionament l'oferta d'activitats d'educació ambiental que es realitzaran a la finca d'Alforí a partir d'aquest mes d'octubre. Hi haurà activitats dirigides a fillets, de totes les etapes escolars, que es vehicularan a través d'una oferta als centres educatius de l'illa. D’altra banda, s'ofertaran activitats de descoberta de la finca dirigides a adults i públic familiar, i activitats de voluntariat ambiental.

Tota l'oferta d'activitats està disponible a la pàgina web de la Reserva de Biosfera, concretament es pot trobar a: http://alfuri.biosferamenorca.org


Ciutadella de Menorca, 16 d'octubre de 2015


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS