Notícies i actualitat

El Consell Insular de Menorca felicita el fotògraf Toni Vidal, guardonat amb la creu de Sant Jordi per la Generalitat de Catalunya

Data : 30/04/2019

El fotògraf menorquí va ser reconegut pel Consell Insular l’any 2008 amb el Premi Maria Lluïsa Serra - Taula d’Or

La Generalitat de Catalunya ha comunicat avui la concessió de la Creu de Sant Jordi al fotògraf menorquí Antoni Vidal Miquel, que resideix a Barcelona des de fa més de quaranta anys.


Aquest guardó, creat el 1981, és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part del Govern català. Li ha estat concedit a Toni Vidal, segons el comunicat emès avui migdia per la Generalitat, «Per la seva gran tasca fotogràfica, que l’encimbella com un dels grans retratistes catalans del segle XX. Ha retratat el paisatge físic de la seva Menorca natal i, amb això, ha aportat un arxiu de gran valor històric i documental. En un llenguatge de poesia visual, ha retratat elements de la natura, com vegetals i roques. En la seva fotografia ha sabut captar com ningú la cosmologia creativa d’un esplet d’intel·lectuals de la Catalunya dels anys setanta: Salvador Dalí, Joan Brossa, Salvador Espriu, Antoni Tàpies, Josep V. Foix, Gabriel García Márquez, Mercè Rodoreda i Josep Pla, entre molts d’altres.»

L’any 2008, el Consell Insular de Menorca va atorgar a Toni Vidal el Premi Maria Lluïsa Serra – Taula d’Or per la seva llarga i destacada trajectòria com a fotògraf, havent aconseguit fotografiar com ningú la ràpida transformació de la Menorca tradicional de mitjans del segle XX en la Menorca d’avui, amb tot el que ha tingut de positiu però també de pèrdua de manifestacions socials, culturals i etnològiques que, abans de desaparèixer, han entrat a formar part de la memòria col·lectiva i del patrimoni artístic de Menorca gràcies a les fotografies realitzades per Toni Vidal.

Així mateix, l’any passat el Consell Insular, a través de l’Arxiu d’Imatge i So, va organitzar l’exposició Toni Vidal: Des de Dins, que es va inaugurar amb motiu de la Diada de Menorca, el gener de 2018, a la Sala El Roser de Ciutadella, on es va exhibir fins el mes de març, i entre els mesos de juny i setembre al Centre d’Art i Història Ca n’Oliver de Maó. Aquesta exposició, comissariada per Carles Jiménez, va fer un recorregut per algunes de les temàtiques i col·leccions més rellevants de la trajectòria de Toni Vidal, com les fàbriques industrials (Gas Maó o La España Industrial de Barcelona), els oficis artesans tradicionals de Menorca, les roques, els “vestits de ceba”, l’arquitectura rural menorquina, les festes de Sant Joan i els retrats de personatges rellevants de la cultura catalana.

En el catàleg editat amb motiu d’aquesta exposició, signat per la presidenta del Consell, Susana Mora, i pel conseller de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria, ja es donava compte del fet que «la feina que Toni Vidal ha fet al llarg dels seus ja llargs anys de residència a Barcelona l’han convertit en un testimoni imprescindible de la vida cultural catalana i dels seus protagonistes. I també, per l’atenció permanent del fotògraf a la quotidianitat més propera, és un exemple de reivindicació del valor dels petits moments de la vida de les dones i els homes.», raons per les quals la Generalitat de Catalunya li ha concedit avui la Creu de Sant Jordi.


Maó, 30 d'abril de 2019.

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS