Notícies i actualitat

El Govern de les Illes Balears anuncia més d’un milió d’euros per formar i ocupar joves i majors de 45 anys aturats a Menorca en coordinació amb els ajuntaments de l’illa i el Consell

Data : 14/10/2015

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, ha anunciat que es destinarà més d’un milió d’euros a mesures urgents per crear més oportunitats d’ocupació a Menorca. Negueruela ha presentat el “Pla de Garantia Juvenil” i el “Programa Visibles”, un paquet d’actuacions d’ocupació i formació dirigides a uns dels col·lectius que més han patit la crisis i que més dificultats tenen per retornar al mercat de treball, com són els joves fins 29 anys i majors de 45 anys aturats. El conseller, que ha presentat les mesures amb Llorenç Pou, director general d’Ocupació i Economia, i Susana Mora, vicepresidenta del Consell de Menorca i consellera d’Ocupació, Projecció Econòmica, Joventut i Esports, ha posat en relleu la coordinació i col·laboració amb els agents econòmics i socials així com amb els ajuntaments i el Consell de Menorca, que han fet possible unes mesures de les quals se’n beneficiaran més d’un centenar de persones de l’illa.

A l’acte han assistit Vicenç Tur, primer tinent de batle de l’Ajuntament de Maó, Noemí Gomila, segona tinent de batle de l’Ajuntament de Ciutadella, Miquel Company, director insular de Projecció Econòmica i Esports, Fernando Pereira, secretari general d’UGT Menorca, Antonio Soria, secretari general de CCOO Menorca, María García, secretària general de PIME Menorca i Enric Casas, gerent de la CAEB Menorca.

El Pla de Garantia Juvenil s’adreça a joves de fins a 29 anys que no estudien ni treballen mentre que el Programa Visibles es dirigeix a persones majors de 45 anys, desocupades de llarga durada, que presenten dèficits formatius. Els dos programes començaran a partir del mes de desembre, i tindran un abast d’uns 1.000 beneficiaris a totes les illes, amb un cost de 11,1 milions d’euros, cofinançats pel Fons Social Europeu (FSE) i el Govern balear.

Les Illes Balears pateixen un problema estructural de manca de formació, especialment en el col·lectiu de joves, que registra un elevat índex d’atur. Aquesta manca d’estudis a causa de l’abandonament escolar (moltes vegades fins i tot mancances en formació bàsica) es tradueix en una important reducció d’oportunitats per aconseguir una feina. Per això, la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria planteja ara una campanya de crida entre la població aturada entre 16 i 29 anys perquè s’inscriguin en el Programa de Garantia Juvenil, i puguin acollir-se en alguna de les accions formatives que estan previstes dins les mesures urgents. Les actuacions passen per alternar formació en certificats de professionalitat amb una experiència laboral relacionada amb la formació que rebran. Així mateix, també s’han programat cursos de certificats de professionalitat de nivell 1 i 2, vinculats a sectors emergents de la nostra economia. La despesa destinada a les mesures derivades de “Garantia Juvenil” és de 5,7 milions d’euros.

Programa Visibles

D’altra banda, les persones aturades majors de 45 anys conformen el col·lectiu més afectat per la crisi econòmica. A setembre de 2015, 24.792 persones són aturades majors de 45 anys, gairebé la meitat del total de desocupats de les Illes Balears. D’aquest col·lectiu, un total de 12.103 persones, 5 de cada 10, no reben cap tipus de prestació. Una situació encara més difícil tenint en compte que la majoria són desocupats de llarg durada i que molts d’ells no superen l’educació obligatòria.

Hi ha persones desocupades i amb càrregues familiars, que necessiten noves oportunitats de reinserció en el mercat laboral. Per aquest motiu, el Govern balear posa en marxa el “Programa Visibles” per majors de 45 anys. Un programa dirigit als desocupats de llarga durada, que han esgotat les prestacions i amb càrregues familiars.

El pla d’actuació combina, durant sis mesos, un contracte de feina a través d’ajuntaments i Consells insulars amb formació bàsica que els permetrà accedir a certificats de professionalitat. D’aquesta forma els beneficiaris, en finalitzar, obtindran un certificat de formació en coneixements necessaris per tenir noves oportunitats d’ocupació. El número de beneficiaris previst és de 520, amb un cost de 5,4 milions d’euros, cofinançats pel fons social europeu i el Govern balear.

Maó, 14 d'octubre de 2015


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS