Notícies i actualitat

Finalització de la restauració d'una part de les murades del castell islàmic de Santa Àgueda (Ferreries), amb l'Impost del Turisme Sostenible.

Data : 02/03/2019

El Consell Insular de Menorca dona per finalitzades les obres de rehabilitació de 37 metres de la murada que mira al nord del nucli central del castell islàmic de Santa Àgueda (Ferreries).

L'estat de conservació d'aquest tram de la murada nord del castell era molt precari. Dos fragments importants d'aquest tram havien caigut ja d'antic i s'havien remuntat amb tècnica constructiva de pedra seca quan damunt la muntanya hi havia una explotació agrícola activa. Un altre fragment, d'uns tres metres, s'estava desprenent del conjunt i amenaçava caure, cosa que podria suposar, no només un perill per al patrimoni històric de Menorca que representen aquestes restes d'origen islàmic, sinó també un perill per als visitants de l'esmentat bé.

El mes d'abril de 2015, a iniciativa del departament de Cultura del CIM, l'arquitecte Joan J. Gomila Portella va elaborar i visar un projecte de rehabilitació d'aquest tram de murada, que no es va executar en aquell moment per manca de pressupost.

És per aquest motiu que amb ocasió de la primera convocatòria del fons de l'impost de turisme sostenible de l'any 2016 es va poder presentar aquest projecte, que va ser aprovat amb una dotació de 118.089,59 €.

L'obra va ser contractada a M. Polo, SL. El director d'obra ha estat Joan J. Gomila; Ester Sintes, arquitecta tècnica, i Cristina Rita, arqueòloga, han actuat de coordinadores en representació del Consell Insular de Menorca, i Francisco J. Crespí de coordinador de seguretat i salut laboral. A més, han participat els arqueòlegs contractats per l'empresa Elena Sintes i Ismael Moll Pelegrí i la restauradora contractada pel Consell Insular, Magdalena Escalas.

La intervenció ha tingut unes dificultats afegides com són la pluviositat de l'any 2018, que retardava les obres durant molts de dies, la complicació de l'accés amb maquinària i materials fins al cim de la muntanya i la condició de jaciment arqueològic, que obligava a excavar prèviament les zones on s'havien de posar al descobert els fonaments de la murada.

Gràcies a aquesta intervenció s'han localitzat els fonaments de dues torres circulars que hauran de ser consolidades i restaurades en una altra etapa.

Com a criteris d'intervenció s'han seguit en el remuntatge les línies de pedres marcades en la construcció islàmica original, s'ha cercat la cara de les pedres que ja havia estat a l'exterior per posar-les també en aquesta posició, i, sempre que ha estat possible s'ha optat per la consolidació del mur amb un morter, la composició i el color del qual també ha estat molt semblant a l'original. També s'ha aprofitat per sanejar el tram de la vegetació i les arrels de figuera que havien estat un dels factors causants del seu deteriorament. Finalment, en aquests moments, la zona també ha estat delimitada per barreres limitadores per la part superior de la zona rehabilitada per tal d'evitar el perill de caure als visitants de les restes del castell islàmic.

Maó, 2 de març de 2019.

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS