Notícies i actualitat

La gegantesca maqueta del projecte global “l’Esfera Armilar” ha estat cedida al Consell i s’exposarà a Llatzeret

Data : 01/03/2019

La maqueta va ser realitzada por Rafael Trénor i Juan Enrique Almeida a Sant Climent, durant dos llargs i apassionats anys en què hi va col·laborar molta gent del poble i empreses de Menorca. «La Esfera Armilar, projecte macroescultòric de Rafael Trénor Suárez de Lezo i José Antonio Fernández Ordóñez, va guanyar el 1986 el concurs de l’Expo 92 de Sevilla, i es va plantejar, llavors, la seva construcció a diverses ciutats del món.

La maqueta, que reprodueix a escala 1/30 una esfera gegantesca de 80 m de diàmetre amb 8 meridians i 5 paral·lels i una altura total de 92 m, ha estat cedida per Rafael Trénor i els hereus del José Antonio Fernández Ordóñez al Consell Insular de Menorca de forma gratuïta per un període de 20 anys i per ser exposada de forma permanent en el Llatzeret.

La maqueta, de valor incalculable, està realitzada a escala 1/30 i té 3,73 metres d’altura i 2,98 metres d’amplada. Els materials emprats són DM, alumini, llautó, metacrilat, llautó fos i altres. La seva ubicació serà a la planta pis de l’edifici cuina-menjador que a hores d’ara es troba sense ús, on hi ha un gran espai obert de 5 metres d’altura màxima amb la coberta de dues vessants de teules amb bigues de fusta i quarts de marès i grans arcs apuntats. El departament de promoció turística del Consell Insular de Menorca està duent a terme diferents actuacions de millora de l’estat de l’edifici on s’ha d’ubicar l’obra.

L'esfera armil·lar és un instrument d'astronomia compost per diversos cercles assemblats en posicions meridianes i paral·leles anomenats armilles. La faixa zodiacal delimita l'àmbit en els que els planetes es desplacen i aquests floten a l'interior imitant els moviments del nostre sistema solar.

"La Esfera Armilar" va néixer de la volta celeste vista des dels cels de Menorca i de les taules de Menorca, homenatges als déus i als homes. Els seus orígens es remunten a 1986, quan el projecte guanya el Concurs d’Idees per a l'Expo 92 de Sevilla. Davant la impossibilitat de dur-lo a terme la “Sociedad Estatal para la ejecución de Programas Quinto Centenario” reprèn el projecte i encarrega la confecció de la maqueta. La manca de pressupost congela la construcció de l'escultura i fins l'any 2004, quan s'abandona la seva realització, sorgeixen iniciatives a Valdebernardo (Madrid), València, Brisbane i Berlín.

La maqueta es va elaborar íntegrament a Sant Climent, Menorca, al llarg de cinc mesos de l'any 1988, i finalment torna a Menorca o romandrà durant, com a mínim, 20 anys.

Maó, 1 de març del 2019

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2Foto 3Foto 4Foto 5
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS