Notícies i actualitat

Presentació dels estudis de fluxos alimentaris i de demanda pública d’aliments a Menorca

Data : 16/02/2019

La Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, el conseller de Medi Ambient i Reserva Biosfera, Aram Ortega, i el director insular de Medi Rural i Marí, Miquel Truyol, han presentat al Centre de Convencions des Mercadal els resultats de l’estudi de fluxos alimentaris dels productes agroalimentaris de l’illa i de l’estudi de demanda pública d’aliments. Aquests dos estudis formen part de dues accions de l’Estratègia Alimentària de Menorca.

A l’acte hi han assistit convidats membres dels diferents àmbits del sector de l'alimentació a l'illa per conèixer de primera mà els resultats de l'estudi i ser així també partícips en el procés de desenvolupament d'un sistema alimentari més compromès amb el medi i la societat menorquina, objectiu que persegueix l’equip de govern del Consell Insular.

Com ha remarcat la Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, «la manera que tenim de consumir aliments contribueix directament a l’economia circular i, en especial, al sector primari de l’illa. Des del Consell entenem que el consum de productes de proximitat és una prioritat tant des del punt de vista mediambiental com social. A més a més, és indiscutiblement un motor de dinamització de l’economia local. És el nostre deure estudiar, analitzar i fer propostes pel benestar social i per la sostenibilitat de Menorca. Aquests estudis ens permeten avançar cap a aquesta direcció».

Durant la presentació s’ha destacat que a Menorca es produeixen gairebé 27.920 tones d'aliment cada any, un 58% de les quals es consumeixen a la pròpia illa. L'impacte d'aquesta producció és l'ocupació directa de 1.100 persones, el que representa un 3,2% de la població activa i una ocupació del 33% del territori. La major part del territori l’ocupa la producció de farratges i pastures i un 5% la producció d'horta i fruita.

Quant al consum, s’ha destacat que es consumeixen 77.000 tones d'aliment a l'illa, de les quals un 19% és producte autòcton. Durant l’exposició també s’ha remarcat que, de tot el consum, s'acaben malbaratant unes 11.785 tones, una quantitat considerable amb un gran impacte ambiental, social i econòmic.

Per altra banda, el conseller de Medi Ambient, Aram Ortega, ha recordat que «l’administració pública també és un consumidor directe i, per tant, resulta estratègic tenir una visió conjunta de què representa la demanda pública sobre cada grup d’aliments i de com pot incidir sobre el volum de producció i consum final».

En aquest sentit, i així com ha explicat el director insular de Medi Rural i Marí, Miquel Truyol, «els resultats d’aquests estudis ens permetran afinar molt més les polítiques públiques per a una alimentació que contribueixi a la sostenibilitat. Per aquest motiu, aquests estudis s’havien identificat com una de les prioritats a realitzar abans d’establir altres mesures pel que fa a l’Estratègia Alimentària de Menorca. De fet, s'havia constatat un desconeixement sobre una visió unitària de tot el que es produïa a l'illa i el que es consumia de cada tipus de producte».

Aquestes dades, que ara es posen a disposició de tots els agents, més enllà de ser essencials per a poder planificar les polítiques públiques, també havien estat demandades pel sector privat i, en especial, per les cooperatives agràries de l'illa.


Fundació Daniel & Nina Carasso
Per la realització dels dos estudis s'ha comptat amb el suport econòmic de la Fundació Daniel&Nina Carasso. També es preveu que per l'any 2019, amb el seu suport, es realitzi una guia per reduir el malbaratament alimentari i una unitat didàctica destinada a la població escolar sobre alimentació sostenible.

Pacte de Milà
Cal esmentar que, l’any 2016, el Consell Insular de Menorca es va adherir per unanimitat al pacte de Milà per l'alimentació sostenible i es van iniciar els treballs per elaborar un diagnòstic de les polítiques alimentàries que els diferents agents públics i privats estaven realitzant, diagnòstic participatiu que va servir per elaborar l'Estratègia Alimentària de Menorca.

L'estratègia s'ha incorporat en gran part en el Pla d'Acció de Reserva de Biosfera al considerar l'alimentació un eix fonamental i transversal per la sostenibilitat de l'illa.

Maó, 16 de febrer del 2019


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS