Notícies i actualitat

Les dades de la memòria 2014 del Consorci de Residus i Energia destaquen la importància de la recollida selectiva per assolir els objectius de la Llei de Residus

Data : 02/10/2015

POTENCIAR LA RECOLLIDA SELECTIVA DE MATÈRIA ORGÀNICA, UNA ACCIÓ CLAU PER A MENORCA.

Les dades de la memòria 2014 del Consorci de Residus i Energia destaquen la importància de la recollida selectiva per assolir els objectius de la Llei de Residus

La Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats estableix que abans de 2020, la quantitat de residus domèstics i comercials destinats a la preparació per a la reutilització i el reciclatge de les fraccions de paper, metalls, vidre, plàstics, biorresidus o d'altres fraccions reciclables, haurà d'assolir, en conjunt, com a mínim el 50% en pes.

Així doncs, des d'Europa ja ens han marcat clarament cap a on hem d'anar, no obstant, per poder marcar el full de ruta que ha de regir les polítiques de reciclatge dels propers anys, hem de saber des d'on partim.

De les dades de la Memòria 2014 del Consorci s'extreu que un 40% dels residus que generam a Menorca són separats en origen, bé a través dels serveis de recollida selectiva oferits pel Consorci, bé a través de la xarxa de deixalleries de Menorca.


Tot i que aquest percentatge és molt positiu, xoca frontalment amb el 60% de residus domèstics mesclats que encara arriben a les instal·lacions de Milà. De fet, de les 44.320,46 tones de fracció resta que es van generar l'any 2014, al voltant d'un 35% és matèria orgànica (biorresidu). És a dir, que si aquesta fracció se separés en origen aconseguiríem que la quantitat de residus destinats a la preparació per a la reutilització i el reciclatge arribés a un 61%.

De fet, a banda del primer objectiu esmentat, la Llei 22/2011 també insta a les autoritats ambientals a impulsar la recollida separada de biorresidus per destinar-los al compostatge o a la digestió anaeròbia, en particular la fracció vegetal, els biorresidus de grans generadors i els biorresidus generats a les llars.

Val a dir que tot i que Menorca va ser pionera en la implantació de la recollida selectiva de matèria orgànica l'any 1998, l'operativa i disseny aplicat ha resultat inadequat atesa l'estreta vinculació de la recollida amb la recollida de la fracció resta, i la manca de participació de determinats agents, com alguns ajuntaments o grans generadors d'aquesta fracció, el que ha suposat la manca de resultats tant quantitatius com qualitatius.

Hem d'aprendre d'aquesta experiència i afrontar la recollida separada de matèria orgànica des d'una perspectiva més àmplia que compti amb el lideratge de totes les administracions locals de l'illa, que activi la participació dels grans generadors de residus orgànics en el sistema, que es diferencii completament de la recollida de fracció resta i que es controli de forma continua amb la voluntat de garantir la qualitat del material separat en origen.

En conclusió, l'activació de la recollida separada de matèria orgànica ha de permetre decantar la balança cap a la qualitat que suposa la recollida separada en origen i superar els objectius marcats per la normativa que estem obligats a complir.

Maó, 28 de setembre de 2015

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS