Notícies i actualitat

Balanç dels primers dies de govern del Departament de Benestar Social i Família

Data : 25/09/2015

La consellera de Benestar Social i Família, Maria Cabrisas, i la directora insular del Departament, Bàrbara Torrent, han fet avui balanç dels primers dies de govern pel que fa a la seva conselleria.

En primer lloc la consellera ha destacat l’important treball que realitzen els 246 professionals que hi treballen, la gran majoria dels quals realitzen tasques assistencials directament. “A més d’aquests professionals cal afegir-hi els que formen part de la Fundació de Persones amb Discapacitat de Menorca, amb una plantilla de més de 130 persones”, ha dit.

El Consell Insular de Menorca disposa al Departament de Benestar Social d'un total d’onze serveis o centres, alguns dels quals donen més d'un servei: centre assessor de la dona, atenció a drogodependències, servei insular de família, centre de dia per a persones amb discapacitat psiquiàtrica, residències i centres de dia per a gent gran, residència i centre de dia per a persones amb discapacitat, promoció de la salut, àrea de gestió administrativa, àrea de suport als equips municipals d'intervenció familiar, àrea de suport social i comunitari, promoció i atenció a gent gran.

“En línies generals, es pot dir que les actuacions d’aquest departament durant l'anterior mandat han anat encaminades a la racionalització de la despesa”, ha explicat Maria Cabrisas, qui assenyala que “d'altra banda ens hem trobat múltiples convenis sense signar i hem iniciat un procés de revisió i introducció de millores dins aquests, especialment en vistes al 2016. Val a dir que és intenció de la nostra conselleria que dins el primer semestre de l'any els convenis estiguin signats”.

GENT GRAN
Actualment la dotació de places per a gent gran a Menorca és de 550, de les quals 411 són de residència. Un 61 % formen part de la Xarxa de Dependència, la resta tenen una determinació més social, tot i que cada cop més els usuaris d’aquestes tenen grans necessitats de suport personal.
DISCAPACITAT I SALUT MENTAL

Actualment, entre centres propis i concertats, es disposa de 267 places d’atenció a les persones amb discapacitat.

El Consell Insular de Menorca, com a membre fundador i patró de la Fundació per a Persones amb Discapacitat Illa de Menorca, ha realitzat les accions corresponents per a la seva estabilització i ha contribuït activament al seu sanejament, ja que en aquests moments està pràcticament en equilibri pressupostari.

D'altra banda es dóna la circumstància que a Menorca no existeixen recursos per a persones amb discapacitat intel·lectual i amb trastorns de conducta greus. Per això es pretén rehabilitar un dels edificis de Bintalfa i crear un espai específic per al grup de persones amb problemes conductuals.

També és necessari posar ordre en relació amb les persones amb discapacitat i problemes de salut mental i la Llei de dependència, ja que no hi ha una assignació estandarditzada de recursos, com sí que passa amb la gent gran.

TELEASSISTÈNCIA
S’atenen un total de 1.487 casos distribuïts per les diferents localitats de l’illa.

RENDA MÍNIMA D'INSERCIÓ

S'ha incrementat en la dotació pressupostària dels darrers anys i ha passat de 500.000 € a 1.000.000 € en el pressupost del 2015.

Pel que fa a la mitjana de nuclis familiars perceptors, s’ha incrementat en més del 45 % des del 2011 i actualment hi ha més de 200 famílies perceptores de renda.

PLA DE PRESTACIONS BÀSIQUES PER A AJUNTAMENTS
Hi ha un conveni entre el Consell Insular de Menorca i els ajuntaments de l’illa per al finançament de les prestacions bàsiques de serveis socials amb un total de quasi 1.040.000 €.

ENTITATS SOCIALS

La intenció és crear el Consell Assessor d’Entitats Socials de Menorca, amb l'objectiu d'institucionalitzar la col·laboració i la participació del moviment associatiu en el camp de les competències atribuïdes al Consell Insular de Menorca, com també de servir de camí per propiciar una participació més plena de les entitats socials en el desenvolupament social, polític, econòmic i cultural de la societat.

Pel que fa als ajuts a entitats socials, es treballa per modificar, ampliar i concretar els criteris de valoració de les subvencions per aconseguir una major objectivitat en l'assignació dels imports i tenir en compte les peculiaritats de les diferents entitats i associacions.

“Som conscients que cada any aquestes subvencions surten tard i això dificulta la tasca de les entitats, que no saben de quins diners disposaran per portar a terme els seus projectes. Per això intentarem que la convocatòria del 2015 surti amb la major brevetat possible i farem feina perquè el 2016 dins el primer semestre això quedi resolt”, ha subratllat la consellera.

SUPORT XARXA EMIF I PROMOCIÓ DE LA SALUT

El CIM vol continuar aquest projecte potenciant els equips municipals d'intervenció familiar i juntament amb Promoció de la Salut elaborar un projecte integral d'atenció als infants, especialment d'entre 0-12 anys, per a una millora de la seva alimentació i dels hàbits de vida saludable.

OBSERVATORI DE BENESTAR SOCIAL

Es valora la idoneïtat de crear l’Observatori de Benestar Social i Joventut, per tal de treure el màxim profit a totes les dades de què disposa el Departament per posar-les a l'abast dels professionals i de la millora de la qualitat i els processos d'atenció als diferents serveis, tot col·laborant amb l'OBSAM i aprofitant que ja té muntada una estructura.

POLÍTICA DE GÈNERE I IGUALTAT

S'han iniciat els tràmits i dins el 2015 s'incrementarà en 10.000 € el conveni amb l'Institut Balear de la Dona per finançar els serveis del Centre Assessor de la Dona.

En el marc d'aquest servei es potenciarà la comissió tècnica, en la qual participen tots els agents que fan feina a l'àmbit.

ATENCIÓ A LES DROGODEPENDÈNCIES

Cal destacar la importància del II Pla insular de drogodependències i altres addiccions de Menorca. El II Pla es va fer sobre la base del I Pla, actualitzant les dades i els programes d'assistència.

SERVEI INSULAR DE FAMÍLIA

La problemàtica que es deriva de tenir adolescents amb perfils molts complexos ha dut el Departament a estudiar la possibilitat d'obertura d'una nova unitat d'acció educativa especial, per a la qual hi ha ja redactat un projecte d'obra. A part es considera molt necessari que es desenvolupin projectes d'emancipació per a menors extutelats.

XARXA D'ATENCIÓ A L'IMMIGRANT I NOUVINGUT

Es tracta d'un servei de competència del Govern de les Illes Balears, però cofinançat al 50 % pel Consell Insular de Menorca. En aquest sentit es treballarà per millorar aquest finançament.


Maó, 25 de setembre de 2015


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS