Notícies i actualitat

El Consell Insular de Menorca presenta les Jornades Europees de Patrimoni Històric 2015

Data : 24/09/2015

Enguany l’objectiu de les jornades, que tenen lloc els propers dies 26 i 27, és difondre el patrimoni industrial i tècnic dels països membres


El Departament de Cultura del Consell Insular de Menorca ha presentat avui les Jornades Europees de Patrimoni Històric 2015, que tindran lloc els dies 26 i 27 de setembre sota l’objectiu de difondre el patrimoni industrial i tècnic dels països membres.

El conseller de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria, ha afirmat que malgrat que tots els esforços d’aquests anys per part de la institució insular en matèria de patrimoni històric s’han dedicat, i s’han de dedicar encara, a la candidatura de la declaració de les restes de la Menorca Talaiòtica com a patrimoni mundial, “això no significa deixar de fer feina en la protecció, conservació i difusió del patrimoni històric de la nostra illa en qualsevol de les seves manifestacions”.

Miquel Àngel Maria celebra que el Consell d’Europa dediqui el 2015 les Jornades Europees de Patrimoni Històric a difondre el patrimoni industrial i tècnic dels països membres. Unes jornades que es van començar a fer l’any 1985 i que a partir de 1999 van ser organitzades conjuntament per la Comissió Europea i el Consell d’Europa. “A partir d’aquell moment tots els països s’integren en una iniciativa conjunta per mostrar el gran patrimoni del qual disposam i per tal de sensibilitzar sobre qüestions concretes”, ha dit.

“El Consell Insular de Menorca s’ha adherit en algunes ocasions a aquestes celebracions anuals, però es la nostra voluntat fer-ho a partir d’ara cada any, en la mesura de les nostres possibilitats”, ha subratllat el conseller.

Per aquest motiu, el Consell Insular de Menorca s’ha volgut afegir el 2015 a aquests actes preparant un programa que sortosament coincideix aquesta tardor amb una activitat que l’IME ja tenia previst realitzar, que són les Jornades d’Estudi del Patrimoni Industrial de Menorca i que “aprofitarem per presentar públicament aquest dissabte”.

Per la seva banda, el director insular de Cultura i Patrimoni, Antoni Ferrer, ha explicat com el patrimoni industrial europeu, tant el material com l’immaterial, és “un element bàsic de la identitat europea compartida que reflecteix la rica interacció històrica a través de la transmissió d’habilitats, tecnologia i processos més enllà dels límits nacionals. És important, per tant, fer arribar la comprensió i la valoració d’aquest patrimoni europeu i dels llocs més representatius a les generacions futures”.

En aquest sentit, l’objectiu del Consell d’Europa de programar activitats en relació amb aquest patrimoni durant el mes de setembre és aconseguir la màxima visibilitat del tema i afavorir també la participació de la societat en la protecció i el manteniment del valor patrimonial de la indústria i de la tècnica per crear consciència del valor patrimonial de les manifestacions industrials en el cas de Menorca, on la indústria va tenir un pes important durant el segle xx.

“El Consell Insular de Menorca ha estat sensible a la necessitat de salvaguardar aquests béns i des de fa anys ha recollit exemples d’aquest passat industrial quan ha tingut coneixement del tancament d'empreses bijuteres. Exemple d’açò és que en aquests moments tenim bona part de la maquinària més antiga de CATISA”, ha comentat Antoni Ferrer, qui ha afegit que “en aquests moments és difícil augurar que Menorca pugui tenir en un futur proper un museu de la indústria, però això no significa que haguem de deixar perdre aquest tipus de béns”.

Cristina Rita, cap del Servei de Patrimoni Històric, ha destacat la idea de dimensió europea i local que tenen aquestes jornades. “Si tenim un sentiment europeu i si volem explicar les nostres arrels hem de tenir en compte la dimensió local que volem destacar”, ha dit. Per això aquestes jornades estan plantejades com a petites accions locals en el municipi des Mercadal.

Rita ha explicat amb detall el programa d’activitats, que inclou unes jornades de portes obertes, dissabte i diumenge, de 10 a 13 h; o la presentació del projecte Estudi del Patrimoni Industrial de les Illes Balears a càrrec de l’Observatori de la Cultura Art-Xipèlag.


Maó, 24 de setembre de 2015


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS