Notícies i actualitat

"Hi pot haver retallades econòmiques i dispendi del coneixement"

Data : 23/09/2015

El president de la SESPAS, Andreu Segura, creu necessari avaluar l’impacte real de les investigacions per destriar aquelles que són innòcues i no tenen efectes positius. S’estima que un 85% de la despesa en recerca en ciències de la vida es malbarata.

Parlar de dilapidació de recursos públics en el camp de la investigació sona estrany. Venim d’uns anys en què les retallades han estat una constant en gairebé tots els capítols de despesa, també en I+D. Per això quan Andreu Segura, president del Grup de Treball d’Ètica i Salut Pública de la SESPAS (Sociedad Española de Salud Pública y Administración Sanitaria), pronuncia expressions com “dispendi del coneixement” resulta impossible no sorprendre’s.

Aquesta frase, com tot, té el seu context. I el context, en aquest cas, té forma de trobada d’experts organitzada per SESPAS i la UIMP i patrocinada per la Fundació Víctor Grífols i Lucas en el marc de la XXVI Escola de Salut Pública de Menorca. Segura ha coordinat aquest grup de feina que ha congregat professionals de l’àmbit de la salut pública, de la filosofia i de l’ètica per debatre sobre ‘Dilapidació en investigació i translació del coneixement a la pràctica’. Les conclusions, en pocs dies. Mentre esperem, però, Segura ens fa un avanç: “és del tot necessari avaluar l’impacte de les investigacions en termes reals de millora de la salut de les persones”.

La raó d’aquest reclam prové de la constatació que moltes de les investigacions que es realitzen avui dia serveixen de poc o de res. “S’ha provat que l’esforç que es fa per sufragar investigacions en el camp de la medicina i la salut pública no reverteix en la millora de la salut de la població, almenys no tot el que caldria esperar”, assenyala el president de la SESPAS, que cita un estudi recent per xifrar la despesa en recerca a nivell mundial en dos-cents mil milions d’euros, un 85% dels quals “no ha tingut repercussió positiva”.

Per a Andreu Segura provar l’efectivitat de les investigacions hauria de ser un tema prioritari per a les administracions públiques, no només per millorar en termes d’eficiència econòmica, sinó sobretot per avançar en termes de cobertura i protecció social. “Cal posar en pràctica un sistema que permeti modular l’aplicació de les investigacions i saber l’impacte que tenen”, raona. Malauradament, el punt de partida està molt allunyat d’això. “Les polítiques públiques s’avaluen molt poc”, diu l’expert.

Aquesta manca d’avaluació o supervisió, sumada al poc recorregut lucratiu de determinades investigacions de provat interès general i a la pràctica recurrent en el món científic d’anteposar el prestigi individual per sobre del benefici col·lectiu, és la que segons Andreu Segura ha abonat el terreny per a la proliferació d’estudis d’escassa utilitat pública.

La guinda a aquesta combinació de factors l’ha posat, una vegada més, l’administració amb l’aplicació de les impopulars mesures d’austeritat. “Hi pot haver retallades i dispendi del coneixement i això és així perquè els polítics no tenen prou coratge per fer retallades intel·ligents, els resulta més fàcil fer-les transversals”. Dit això, Segura no amaga la seva responsabilitat i la de tots: “per fer determinades polítiques cal que tots remem en la mateixa direcció”.


Menorca, 23 setembre 2015

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS