Notícies i actualitat

"Tenim una societat medicalitzada"

Data : 22/09/2015

El farmacèutic Antonio Villafaina aposta per cercar pràctiques innovadores per minimitzar els problemes derivats del mal ús dels fàrmacs.

Antonio Villafaina és farmacèutic, treballa en el Servicio Extremeño de Salud i dedica bona part del seu temps a cercar vies innovadores per solucionar els problemes de seguretat que genera l’ús de medicaments en els pacients. Amb aquesta finalitat, fa quatre anys va aportar el seu granet d’arena per constituir l’associació Laboratorio de Prácticas Innovadoras en Polimedicación y Salud (www.polimedicado.org) i engegar dos projectes: una plataforma formativa (www.aulabs.org) i una plataforma clínica (www.clinicarea.com).

Aquests dies imparteix un curs a la XXVI Escola de Salut Pública de Menorca on, a partir de la participació i la posada en comú de diferents experiències i punts de vista, mira de trobar pràctiques innovadores que serveixin per contrarestar o minimitzar els problemes derivats d’un mal ús dels fàrmacs, entre els quals assenyala la polimedicació, l’ús inadequat de medicaments i les reaccions adverses, la falta d’adherència i els problemes de comunicació.

“Tenim una societat medicalitzada i un sistema sanitari medicalitzador –sic- com a conseqüència de la influència de la indústria farmacèutica, i no podem continuar així; només si som capaços de canviar això, avançarem”, afirma. El camí, llarg i incert, demana solucions diferents, innovadores. “Per què no es prescriuen altres teràpies? Per què no es prescriu exercici físic? O teatre? Estaríem generant ocupació de proximitat i molta més salut que la que es pugui prometre amb la ingesta de pastilles”, raona.

Per generalitzar aquest debat i fer-lo més accessible a la ciutadania, Villafaina és conscient que cal formació i comunicació. “Són fonamentals”, reconeix. Per això, des de l’associació de la qual forma part organitzen un festival de curtmetratges que cerca aportar llum i conscienciar la població sobre aquesta problemàtica. Admet, però, que amb iniciatives d’aquest tipus i amb l’ús de les xarxes socials és fa difícil arribar a la gent gran, el col·lectiu que més pateix la polimedicació. Un mal menor, admet, si el que es vol és arribar als més joves.


Menorca, 22 de setembre de 2015.

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS