Notícies i actualitat

"En època de crisi s'ha d'invertir en la protecció dels més vulnerables"

Data : 22/09/2015

El metge Javier Segura del Pozo imparteix a l’Escola de Salut Pública de Menorca el curs ‘Impacte de les crisis econòmiques sobre la salut i les desigualtats socials’

La salut pública i les desigualtats socials centren la feina i l’estudi de Javier Segura del Pozo (Madrid, 1955), metge salubrista, especialista en medicina familiar i comunitària i cap del Servei de Prevenció i Promoció de la Salut de l’Ajuntament de Madrid.

Aquesta setmana imparteix a la XXVI Escola de Salut Pública de Menorca el curs ‘Impacte de les crisis econòmiques sobre la salut i les desigualtats socials’, una acció formativa que ha esdevingut en grup de debat sobre les repercussions de la crisi a Espanya i sobre el paper protagonista que haurien de jugar d’ara endavant les polítiques públiques per recuperar el múscul social.

“En aquests quatre anys s’ha llevat el greix, el múscul, els tendons i fins i tot els ossos s’han trencat”, comenta Segura del Pozo en al·lusió a les mesures d’austeritat aplicades pels diferents governs i que han provocat el desgast del sistema de protecció social, amb el conseqüent desemparament dels col·lectius més desafavorits, un extrem que, en la seva opinió, es troba a les antípodes del que haurien de ser les polítiques públiques. “En època de crisi, si el que es vol és millorar els nivells de salut de la població, el que s’ha de fer és invertir per protegir als més vulnerables”, sosté.

Aquesta manca de cobertura pública en matèria social i ocupacional a la qual fa referència el metge madrileny no ha tingut, tanmateix, una translació en indicadors com la taxa de suïcidis, la sinistralitat o el consum de tabac i alcohol, que són l’evidència estadística dels drames personals i que curiosament s’han mantingut en xifres similars als anys anteriors a la crisi. “La interpretació que en fem és que les famílies i les xarxes socials –concepte amb el qual es refereix a les entitats sense ànim de lucre i les plataformes ciutadanes- han funcionat com a esmorteïdores del cop”, comenta.

L’indicador que sí ha patit una variació notable com a conseqüència de l’impacte de la crisi econòmica ha estat el que fa referència a la salut mental, amb una major incidència en homes aturats de llarga durada. “El consum de psicofàrmacs ha augmentat de forma considerable en aquests darrers anys i això que ja veníem d’una època de consum elevat”, assenyala. L’anàlisi d’aquestes estadístiques no permet, no obstant, fer una panoràmica aproximada de la realitat social actual. Sobre aquest punt, Segura del Pozo reconeix que manquen variables socials en els sistemes d’informació i de registre.

Menorca, 22 de setembre de 2015

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS