Notícies i actualitat

Menorca participa en la segona trobada d'alimentació sostenible a París

Data : 29/01/2019

L'Agència Menorca Reserva de Biosfera acudeix a la cita per presentar l'estratègia alimentària planificada a Menorca i dades de l'últim estudi sobre fluxos alimentaris a l'illa

L'illa de Menorca participa en la segona trobada d'alimentació sostenible que se celebra avui a París, unes jornades organitzades per institucions científiques, universitats i organitzacions socials de l'àmbit de l'alimentació i que tenen com a objectiu la posada en comú de línies de treball per fer efectiva la transició alimentària. La jornada reuneix més de 700 participants de territoris francesos i espanyols que treballen en sostenibilitat lligada a l'alimentació i al territori, i compta amb taules rodones, tallers, presentació d'estudis científics i conferències sobre les últimes iniciatives en sostenibilitat alimentària.

L'Agència Menorca Reserva de Biosfera acudeix a la cita per presentar l'estratègia alimentària de la reserva, que recull els objectius i línies d'acció implementades a l'illa en matèria d'alimentació sostenible, així com per parlar dels resultats de l'Estudi de Fluxos Alimentaris a Menorca, un document que analitza la forma en què ens alimentem a l'illa i que serveix a la institució insular per avançar en l'Estratègia Alimentària de Menorca. Entre les dades de l'estudi destaca que a Menorca es consumeix un 19% de producte local, mentre el 81% prové de fora de l'illa, o que de les 77.000 tones d'aliments que consumim, 11.000 acaben malbaratats.

Aquest Estudi de Fluxos Alimentaris s'emmarca dins l'Estratègia Alimentària de Menorca. Constitueix un treball diagnòstic en matèria alimentària, i entre altres coses aporta dades com la quantitat d'aliment local que es produeix i consumeix a l'illa per sectors, la importació i exportació alimentària de Menorca o dades sobre contaminació i malbaratament d'aliments a l'illa. Igual que l'Estratègia Alimentària, l'estudi forma part de la col·laboració entre Consell Insular, la Fundació Daniel i Nina Carasso, i l'associació Justícia Alimentària per implementar polítiques sostenibles en alimentació. Algunes dades de l'estudi van ser avançats al Consell Social de l'Agència de Reserva de Biosfera, que actua com a Consell alimentari, el passat 11 de desembre, i serà presentat públicament de forma completa a Menorca el pròxim 16 de febrer.

En relació a l'Estratègia Alimentària, després d'un previ diagnòstic preliminar de l'estat de la qüestió a l'illa, l'Agència ha obert set línies de treball a desenvolupar en l'Estratègia Alimentària de Menorca que ha presentat avui a París: coordinació entre administracions; promoció de dietes, productes i producció saludables i sostenible; treballar en l'equitat social en alimentació; promoció de la producció agrària i pesquera a l'illa; millora en el proveïment alimentari; la reducció del malbaratament d'aliments i realitzar una compra pública responsable en alimentació. Un paquet de mesures que busca complir amb el compromís adquirit després de la signatura del Pacte de Milà el gener de 2017.

Fa justament dos anys Menorca s'adheria com a territori al conjunt de ciutats signatàries del Pacte de Política Alimentària de Milà, més conegut com a Pacte de Milà. El document, que compta amb 160 ciutats adscrites a tot el món, suposa un compromís de futur d'aquests territoris per desenvolupar polítiques alimentàries que assegurin una alimentació accessible a tota la societat, saludable i diversa, i garantint l'equilibri entre creixement econòmic, protecció del medi ambient i benestar social. Des de la seva adhesió al pacte, Menorca treballa en el desenvolupament d'una estratègia alimentària que, entre altres coses, augmenta l'aposta pel sector primari i el producte local produït de forma responsable, treballa per la millora de l'abastament i repartició d'aliments i busca reduir el malbaratament d'aliments.


Maó, 29 de gener del 2019

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2Foto 3Foto 4
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS