Notícies i actualitat

El Consell Insular de Menorca vol donar sentit a la declaració de l'illa com a reserva de biosfera a fi que esdevengui un dels eixos clau del treball del Departament de Medi Ambient

Data : 11/09/2015

La creació d'una figura gestora per a la reserva de biosfera és un dels impulsos que el conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Javier Ares, vol donar al seu departament. Ares ha fet, avui matí, balanç dels primers dies de govern pel que fa a la seva àrea, juntament amb la directora insular de Reserva de Biosfera, Irene Estaún, i el director de Medi Rural i Marí, Miquel Truyol.
RESERVA DE BIOSFERA
El Consell Insular de Menorca vol donar sentit a la declaració de l'illa com a reserva de biosfera a fi que esdevengui un dels eixos clau del treball del Departament de Medi Ambient i Reserva de Biosfera.

En aquest sentit, es preveu elaborar el Pla d'Acció de la Reserva de Biosfera de Menorca i desenvolupar un pla de comunicació i difusió dirigit tant a la població de Menorca com a l'estacional. Així, es reactivaran els òrgans de gestió i participació prevists en els Estatuts de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera, amb l'objectiu que la gent de Menorca torni a sentir la reserva de biosfera com una cosa seva. A més Ares cercarà la implicació de tots ajuntaments de l'illa.

D'altra banda, un eix prioritari serà la cooperació amb altres reserves de biosfera, per la qual cosa s'han iniciat els contactes amb la UNESCO i amb l'illa coreana de Jeju en relació amb la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres. A més, el passat mes d'agost el conseller Javier Ares va visitar l'arxipèlag de les Açores, on va poder assistir a un seminari sobre Reserves de Biosfera i Cooperació per a la Sostenibilitat. De la mateixa manera, avui mateix Javier Ares ha rebut un representant de la reserva de biosfera insular d’Ometepe, a Nicaragua, per mediació d'un programa del Fons Menorquí de Cooperació.

PROJECTES EUROPEUS
El Departament de Medi Ambient del Consell Insular de Menorca ha tingut una llarga trajectòria en matèria de projectes europeus de Medi Ambient: 4 projectes LIFE (en el període 2001-2015) i 4 projectes INTERREG (període 2002-2009). Malauradament, amb la finalització el passat juliol del Projecte LIFE BOSCOS de Governança, centrat en la gestió forestal sostenible en un entorn de canvi climàtic, el Departament no disposa de cap proposta de nou projecte europeu presentat que permeti continuar amb aquesta línia d'aconseguir fons europeus per desenvolupar iniciatives a Menorca. Per aquest motiu, s'està treballant en l'elaboració d'una nova proposa de projecte LIFE centrada en la gestió dels recursos hídrics i el turisme, la qual es presentarà a la Comissió Europea en unes setmanes. Paral·lelament s'ha reactivat la recerca de finançament europeu per al desenvolupament a Menorca de projectes relacionats amb la sostenibilitat.

RESIDUS I ENERGIES RENOVABLES
El juliol de 2015 la planta de Milà es trobava en un estat deficient, amb l'abocador clausurat com a mesura cautelar per la Comissió Balear de Medi Ambient (CBMA) i una gran acumulació de residus a la planta, a les zones exteriors, a la plataforma d’emmagatzematge temporal i a la cel·la C de l’abocador. Com a conseqüència, es feien enviaments periòdics a la incineradora de residus de Son Reus. D'altra banda el gestor de la planta de Milà es troba amb un contracte en precari des de 2010 i tenia dos expedients sancionadors iniciats per la CBMA.

En aquests primers mesos de legislatura, s'ha revisat l’expedient d’adjudicació del nou contracte de gestió de les instal·lacions de tractament de residus de Milà i s'ha donat continuïtat a l'adjudicació del nou contracte. A més, s'han finalitzat les obres de reparació de la cel·la E d’ampliació de l’abocador i s'ha efectuat una visita d'inspecció per part de la Comissió Balear de Medi Ambient, la Direcció General de Recursos Hídrics i la Direcció General de Residus, que han verificat la correcta realització de la reparació de la cel·la i, d'aquesta manera, han donat el vistiplau per al reinici de l'activitat de l'abocador, que com s'ha informat té una vida útil estimada de deu mesos.

Finalment, s'han tingut els primers contactes amb la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears – Direcció General de Residus, i també amb el Consell de Mallorca, per tal de confirmar la disposició d'una ajuda de 300.000 euros per cobrir el sobrecost del tractament que ha suposat haver d'enviar residus a la planta incineradora de Son Reus al llarg de cinc mesos i, per altra banda, millorar la coordinació entre les illes en matèria de gestió de residus.

Així mateix, un dels eixos prioritaris del Departament, en col·laboració amb el Consorci de Residus i Energia de Menorca, serà donar un impuls efectiu a la implantació decisiva de les energies renovables a la nostra illa.

MEDI RURAL
Pel que fa al Contracte agrari de la reserva de biosfera (CARB), actualment és vigent la darrera convocatòria, que durant els darrers anys havia perdut força en convertir-se en bianual i havia experimentat una disminució generalitzada de fons. És un compromís ferm del Departament impulsar i consolidar aquest instrument de foment de l'activitat agrària per fer-la sostenible econòmicament i compatible i necessària per a la conservació dels valors culturals i naturals de Menorca. En aquest sentit, s'han començat a fer contactes per ampliar les fonts de finançament.

Gestió d'expedients relacionats amb l'activitat agrària. Les normatives europees, estatals i autonòmiques, i les mesures de foment, han implicat un gran esforç en la gestió administrativa de les finques, una gestió que actualment consumeix molts recursos humans i materials de la seu del Consell Insular de Maó, de Sa Roqueta i de Sa Granja. La intenció és avançar en l'eficiència administrativa reorganitzant els recursos humans i tècnics propis i avançant en la coordinació administrativa.

Formació. Actualment, a Sa Granja s'imparteix un cicle formatiu agropecuari associat a l'Institut Pasqual Calbó que es calcula que mantindrà el nombre de matriculats. Es preveu, així mateix, continuar i reforçar la formació complementària al sector primari.

MEDI MARí
El Consell té previst reforçar les mesures de foment per comercialitzar i donar valor afegit als productes pesquers i per assegurar el relleu generacional del sector. En aquest sentit, el Consell Insular col·laborarà a través de l'associació Leader en l'obtenció i el desenvolupament a Menorca d'un nou programa de fons de pesca per al medi marí per la via de fons europeus. També es reforçarà la coordinació entre les diferents administracions a fi de millorar el control del grau de compliment de les normatives pesqueres amb l'objectiu d'assegurar la sostenibilitat del recurs.

PROSPECCIONS D’HIDROCARBURS
El passat 1 de setembre el Consell Insular de Menorca va manifestar el seu rebuig a les prospeccions petrolieres donant suport així a una demanda que no només és conseqüent amb el model de territori i paisatge sostenible que sempre hem defensat, sinó que respon a la preocupació de la societat civil illenca. En aquella declaració es va comptar amb el suport dels membres de les plataformes Menorca Diu No i Menorquins pel Territori, juntament amb el president del GOB Menorca i representants de les confraries de pescadors de Maó, Ciutadella i Fornells. A més, el Ple preveu debatre aquesta qüestió, en la sessió del proper 21 de setembre, a fi d'instar el Govern central a protegir per llei la mar Mediterrània.

Maó, 11 de setembre de 2015


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS