Notícies i actualitat

Patrimoni reactiva de nou el comitè tècnic de la candidatura de la Menorca Talaiòtica, que serà resolta l'any 2017

Data : 02/09/2015

El conseller de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria, ha fet avui balanç del primers dies de govern pel que fa al seu departament. Juntament amb el director insular de Cultura i Patrimoni, Antoni Ferrer, el conseller ha iniciat la intervenció agraint el traspàs de l'anterior equip de govern subratllant, però, com el Departament de Cultura i Educació “ha presentat durant els darrers anys una minva molt important en el seu pressupost”. De fet, la davallada en el pressupost de 2015, respecte al de 2012, arriba aproximadament al 10 per cent.

Educació
En tema d'Educació, Miquel Àngel Maria ha explicat que des de la Corporació insular s'ha iniciat la revisió dels criteris de la convocatòria d'ajudes als ajuntaments per a les escoles d'educació infantil de 0 a 3 anys. Es tracta d'un aspecte complementari de la prioritat de lluita contra la pobresa i l'exclusió social incorporada als acords programàtics dels partits que conformen el nou govern del Consell Insular. L'objectiu és garantir que les ajudes del Consell en educació infantil vagin dirigides a cobrir les necessitats de les famílies amb més dificultats per poder escolaritzar els seus fills de 0 a 3 anys.
A més, s'està treballant per poder executar la convocatòria de beques per a mobilitat d'estudiants fora de Menorca. Al respecte, hi ha una partida de 200.000 euros prevista al pressupost de la institució, aprovat per l'anterior govern, però a causa de les dificultat normatives d'incompatibilitat amb les convocatòries de beques d'altres institucions públiques encara no s'ha pogut formalitzar.

Compromisos dels cent primers dies
Pel que fa als compromisos dels cent primers dies, Miquel Àngel Maria s'ha referit a la reincorporació de les Illes Balears a l'Institut Ramon Llull. Una tasca que -ha explicat- es duu a terme en coordinació amb la Conselleria de Participació, Transparència i Cultura del Govern de les Illes Balears. A tal efecte s'han iniciat els contactes amb la Generalitat de Catalunya per a la reincorporació de les Illes a l'Institut Ramon Llull. En aquests moments, s'està estudiant la fórmula per dur-ho a terme de la manera més ràpida, i es planteja la possibilitat que, a més del Govern de les Illes Balears, també els Consells Insulars puguin subscriure un protocol d'adhesió i col·laboració amb l'IRL.

Els quatre Consells Insulars i la Conselleria de Participació, Transparència i Cultura del Govern de les Illes Balears ja treballen també per recuperar la recepció del Canal 33, Club Super 3 i Canal de notícies 3/24. La solució tècnica passa per una implicació activa dels Consells Insulars que permetrà l'ús dels seus multiplexs per incrementar l'oferta de canals en llengua catalana.

Obres de climatització a la Biblioteca Pública de Maó i al Museu de Menorca
El director insular de Cultura i Patrimoni, Antoni Ferrer, ha senyalat com el canvi de govern a la Corporació insular ha coincidit en el temps amb l'inici de les obres de climatització dels dos centres culturals de titularitat estatal que, per delegació, gestiona el Departament de Cultura del Consell Insular de Menorca: la Biblioteca Pública de Maó i el Museu de Menorca. El Ministeri d'Educació, Cultura i Esport finança i dirigeix aquestes obres.
Pel que fa a la Biblioteca, a fi de minimitzar l'impacte sobre els usuaris de la biblioteca es va organitzar la “Biblioplaça”, un servei de lectura i préstec amb unes casetes de fusta instal·lades a la plaça de la Conquesta de Maó.
Pel que fa al Museu de Menorca, tal i com es va anunciar en el seu dia en roda de premsa, l'edifici romandrà tancat al públic entre els mesos d'octubre de 2015 i maig de 2016. S'encarregarà un nou Projecte Museogràfic, a partir del qual la direcció del Museu elaborarà un Pla Museològic. A més, s'han iniciat converses amb el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport per a la seva dotació econòmica, amb l'objectiu que quan el Museu es reobri ja s'hagin pogut executar les primeres intervencions del Pla Museològic.

Adequació d'un magatzem extern per al Museu de Menorca
El Museu de Menorca, ha senyalat Antoni Ferrer, presenta “un problema d'espai als magatzems, motivat sobretot pel constant augment del seu fons gràcies a les excavacions arqueològiques. L'adequació del magatzem extern permetrà donar solució a aquest problema a mig termini”.

Ratificació i provisió de llocs de direcció
S'ha ratificat a Carolina Desel com a directora del Museu de Menorca per tal de donar continuïtat al pla anual de treball del Museu presentat per al 2015.
A proposta del Consell Científic de l'IME, del passat 23 de juliol, s'ha ratificat la continuïtat de Josefina Salord Ripoll com a Coordinadora Científica de l'IME.
A causa de la baixa produïda en la direcció de la Biblioteca Pública de Maó, pel nomenament de Jaume Gomila com a Director General de Cultura del Govern de les Illes Balears, s'ha iniciat el procediment per a la provisió d'un nou director, en règim de comissió de serveis. La persona proposada pel Consell Insular de Menorca al Govern de les Illes Balears, responsable del seu nomenament, és Francesc Florit Nin, que ocuparà la plaça de manera interina per un any, prorrogable a dos. L'objectiu és dur a terme les tramitacions pertinents amb la idea que el 2016 les dues direccions de la Biblioteca i el Museu passin a ocupar-se per concurs de mèrits.

Menorca Talaiòtica
Des del Departament de Cultura s'ha començat a treballar en l'actualització i reactivació del Comitè Tècnic, a partir d'aquest mes es reprendran els treballs de la Comissió Tècnica Assessora, amb l'objectiu d'encarar amb garanties la fase decisiva de la Candidatura a Patrimoni Mundial: durant el 2016 es duran a terme les visites i inspeccions dels organismes internacionals que validaran davant la UNESCO la idoneïtat de la candidatura de Menorca, que serà resolta l'any 2017. “Necessitam difusió local i exterior per tal que es conegui i es doni suport a la candidatura”, ha afirmat el conseller.

Jornades europees de Patrimoni Industrial i Tecnològic 2015
Antoni Ferrer ha esmentat que el Departament de Cultura i Educació participarà en aquestes jornades, que tindran lloc el 26 i 27 d'aquest mes. S'organitzarà una jornada de portes obertes a la ferreria de Can Carretero i al Molí fariner d'en Biel, a Es Mercadal.

Recuperació Illaenvers
El conseller Miquel Àngel Maria ha mostrat la seva satisfacció per la recuperació de la cita cultural Illaenvers. Una edició que enguany celebrà amb molt èxit i participació una antologia dedicada als seus 10 anys d'existència i que -ha subratllat- tindrà continuïtat l'any que ve “encara que sigui amb un format diferent”.

Estratègies a desenvolupar al llarg del mandat
Menorca Talaiòtica: Es donarà un nou impuls a les accions iniciades per l'anterior equip de govern i es portaran a terme noves activitats promocionals.
Educació 0-3: L'aposta és donar-li una orientació social, a través d'un major suport als ajuntaments que permeti l'escolarització d'un major nombre d'infants, especialment dels sectors més desafavorits.
Recuperar el Pla d'Instal·lacions Culturals: Actualment s'està treballant amb el pressupost de 2016, una qüestió que es concretarà amb els ajuntaments.
Museu i Bliblioteca: El Govern de les Illes Balears, ha manifestat el compromís de proveir les places necessàries en tots dos centres. Així mateix, el Departament de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca ha proposat al Govern balear que iniciï la tramitació d'un canvi legal i normatiu, a fi que les places de direcció del Museu i la Biblioteca deixin de ser càrrecs de lliure designació i es puguin proveir per concurs de mèrits, per garantir la lliure concurrència, la transparència i l'objectivitat del procés de selecció.
Es desenvoluparà un nou projecte museogràfic per al Museu de Menorca i es definirà i impulsarà el paper de la biblioteca com a biblioteca insular.
Política cultural: S'impulsarà el suport a la creació i promoció cultural. S'ordenaran els espais escènics i l'oferta musical.
Arxius i biblioteques: S'explorarà la possibilitat de buscar una solució integral als problemes d'espai als arxius. “Volem crear a Menorca un centre de referència arxivístic amb la implicació del Govern balear i del Ministeri”, ha dit el conseller. A més, es millorarà el suport a la xarxa de biblioteques i es concretaran accions per al Pla de Biblioteques.


Finalment, Miquel Àngel Maria ha manifestat que “avui hem sabut que l'anterior Director General de Cultura del Govern de les Illes Balears, Antoni Vera, va desdotar les places de restaurador del Museu de Menorca i del Museu d'Eivissa i una plaça de la Biblioteca de Mallorca, i no sols ho va desdotar sinó que ni tan sols ho va comunicar als afectats”.
“Des del Museu de Menorca s'havia obert la convocatòria per dotar aquesta plaça i, una volta tothom ha presentat els currículums, des del Govern de les Illes Balears s'ha comunicat al Consell Insular de Menorca que aquesta plaça va ser liquidada durant els darrers dies de l'anterior govern sense avís previ i sense avís posterior”. Al respecte el conseller de Cultura i Educació espera poder trobar una solució el més aviat possible juntament amb l'Executiu autonòmic.

Maó, 2 de setembre de 2015


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS