Notícies i actualitat

El Consell aprova el contracte de serveis per a la redacció del Pla Director del Llatzeret que permetrà rehabilitar i impulsar aquest conjunt arquitectònic de gran valor monumental i històric

Data : 21/12/2018

El Consell Insular de Menorca ha aprovat avui en Consell Executiu el contracte de serveis per a la redacció del Pla Director Arquitectònic del Llatzeret de Maó que permetrà dur a terme el compromís de l’equip de govern de rehabilitar i impulsar aquest espai tan emblemàtic de l’illa.

La vicepresidenta i consellera de Promoció Turística, Maite Salord, subratlla la importància de la creació d’un instrument tècnic i econòmic que garanteixi programar, de la forma més adient i en funció de les prioritats tècniques i econòmiques, les futures actuacions per tal de conservar, protegir i posar en valor el conjunt que conforma el Llatzeret de Maó, declarat Bé d'Interès Cultural, com equipament públic i adaptar-lo als possibles nous usos que s'hi donin, principalment, amb finalitat turística, educativa, cultural, cívica i administrativa.

L'estat de conservació actual d'alguns dels elements que conformen el conjunt del Llatzeret és deficient i requereix d'actuacions urgents per evitar el seu deteriorament. Es tracta principalment de les edificacions existent a la part més propera a Cala Taulera, i que el ministeri no feia servir. Els treballs de redacció del Pla Director han de permetre assolir objectius com ara establir les línies d'intervenció i actuació sobre els immobles i els espais lliures de l'entorn, destacant-ne les més urgents i prioritàries; per a poder recuperar i protegir del deteriorament el conjunt monumental del Llatzeret; per fer-los funcionals als possibles nous usos i per fer visitable de forma segura al públic general les zones més representatives; així com establir els criteris d'intervenció més adequats per a la restauració i consolidació de les edificacions i dels espais lliures.

El pressupost de licitació del contracte de serveis per a la redacció del Pla Director és de 40.500 euros (IVA exclòs) i disposa d’un termini d’execució total de 6 mesos. Es demana al contractista la importància de comptar amb un equip de feina multi disciplinar donades les característiques de gran valor patrimonial de l’espai. D’aquesta manera, es valorarà l’experiència professional de l’equip tècnic relativa a treballs vinculats amb el patrimoni històric, artístic i arquitectònic.

El Llatzeret va ser construït entre els anys 1793 i 1807 i destinat a l'ús d'instal·lació sanitària pel tractament de malalties infeccioses i aïllament de sospitosos de posseir-les prèvia quarantena en el mateix. En el seu moment va ser dels millors d'Europa. A principis del segle XX va ser rehabilitat, encara amb l'ús sanitari d'aïllament, fins que l'any 1920 va passar a ser un recinte de vacances per a fillets i a partir de 1967 residència d’estiu per als empleats del Ministeri de Sanitat.

El Llatzeret constitueix un conjunt arquitectònic de gran valor monumental i històric què l'any 1985 va ser declarat Bé d'Interès Cultural per la disposició addicional segona de la Llei 16/1985 del Patrimoni Històric Espanyol com a bé què es contrau del Decret de 22 d'abril de 1949 sobre la protecció dels castells espanyols. Des de l'any 1985, després d'una important inversió del Govern central per a la rehabilitació d'una part de les seves instal·lacions, acull diverses trobades de caràcter formatiu i cultural, com l'Escola de Salut Pública de Menorca.

Per mitjà del Decret 38/2014 de 29 d’agost de 2014, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears va assumir el traspàs de l'anomenat Centre de Formació del Llatzeret de Maó. El Consell de Govern de les Illes Balears, en data 17 d’octubre de 2014, va aprovar el traspàs al Consell Insular de Menorca del Llatzeret, el qual va ser aprovat per unanimitat de tots els grups polítics en el Ple de dia 27 de febrer de 2015.

Val dir que entre els objectius del departament de Promoció Turística sempre s'ha destacat el programa de gestió del Llatzeret amb la realització d'inversions per millorar les infraestructures internes d’aquest espai i adaptar-les als possibles nous usos que s'hi donin, així com per donar a conèixer el recinte al menorquins i visitants.


Maó, 21 de desembre de 2018


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS