Notícies i actualitat

La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Generals, Participació Ciutadana i Habitatge, Cristina Gómez, fa balanç del primer mes de govern del seu departament

Data : 21/08/2015

La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Generals, Participació Ciutadana i Habitatge, Cristina Gómez, ha fet avui balanç del primer mes de govern pel que fa al seu departament, juntament amb el director insular Gabriel Pons.
Cristina Gómez ha explicat que el traspàs de poders de la Conselleria de Serveis Generals, Treball i Formació s'ha fet de forma lleial per part de la consellera sortint, la qual cosa ha agraït públicament. Així mateix, informa que aquesta conselleria ha canviat el seu organigrama intern a partir de l'entrada del nou equip de govern i que ha passat a denominar-se Conselleria de Serveis Generals, Participació Ciutadana i Habitatge.

Habitatge i exclusió social

Pel que fa als temes relacionats amb l'habitatge, ha assenyalat que, com a una de les fites prioritàries del Departament, s'està treballant per reobrir l'oficina de l'IBAVI a Menorca. En aquest sentit, ha dit que va tenir lloc una reunió entre la consellera de Menorca i el conseller d'Ordenació del Territori, Arquitectura i Habitatge del Govern balear, Joan Boned, en la qual ambdós van coincidir en la necessitat d'elaborar un cens d'habitatges buits, bàsicament els que es troben en mans d'entitats financeres. La idea principal és aconseguir donar sortida a tots els pisos buits que actualment té l'IBAVI a Menorca i intentar que l'estoc d'habitatges buits en mans dels bancs pugui oferir-se en condicions de lloguer social.

Ha afegit que el perjudici en tema d'habitatge que han suposat aquests quatre anys per a Menorca, pel fet de no haver disposat d'atenció personal i permanent, és inqüestionable. No és admissible que les illes menors rebin pitjors serveis que Mallorca. Per açò, ha explicat que les pretensions del Consell Insular de Menorca i dels ajuntaments de l'illa són que la nova oficina de l'IBAVI també pugui oferir serveis a la ciutadania en general en temes d'assessorament hipotecari i intermediació amb les entitats financeres, per la qual cosa s'estudiarà la possibilitat de subscriure un conveni de col·laboració en matèria d'habitatge.


També hi ha acord amb el Govern de les Illes Balears respecte al fet que les polítiques d'habitatge han de dirigir-se al mercat de lloguer, no al de compra. Així, s'hauran d'estudiar fórmules alternatives, com la de compartir habitatge, i fins i tot recuperar fórmules que havien funcionat molt bé en anys passats com «Ca meva és ca teva» o el Programa Llars.

Ha informat que les gestions que es fan en tema d'habitatge passen per un primer contacte amb diferents organismes i entitats com ara el SASJ, a qui es demanaria col·laboració en tema de desnonaments; Càritas, Creu Roja i les entitats financeres. També sota l'objectiu de tractar la problemàtica de la pobresa energètica, es preveu una trobada amb la companyia GESA-Endesa.

Per concloure aquest tema, ha dit que l'estalvi econòmic que s'ha aconseguit amb la reestructuració de l'organigrama polític (270.000 € aprox.) s'oferirà als ajuntaments de Menorca perquè el destinin a atendre situacions d'emergència social.

Serveis Generals

Quant a l'Àrea de Serveis Generals, ha explicat que abasta tots els serveis interns de la casa, i que es caracteritza per la seva transversalitat: serveis econòmics, jurídics, contractació, atenció al ciutadà, manteniment, riscos laborals, prevenció i extinció d'incendis, protecció civil, tresoreria, intervenció, informàtica, servei de proveïment, secretaria i gestió de la qualitat.

En tema econòmic, ha destacat que la situació financera del Consell Insular de Menorca està controlada, si bé el proper any augmentarà l'import del pagament de la indemnització a Cesgarden. Tanmateix, ha dit que s'espera l'autorització del Ministeri d'Hisenda per poder refinançar la indemnització mitjançant la subscripció de quatre préstecs a interès preferencial, la qual cosa suposaria una rebaixa del 75% en la càrrega financera.

Tanmateix, el pagament a Cesgarden condicionarà els propers pressupostos, tot i que, com ha indicat el director insular, Gabriel Pons: «En aquests moments hi ha un romanent positiu de 3.307.335,46 €, encara que, per la normativa de sostenibilitat financera, s'ha de destinar a la
reducció de l'endeutament o a inversions financerament sostenibles».


El Govern de les Illes Balears ha expressat la seva bona predisposició a ajudar en el pagament de la indemnització, tot i que encara no s'ha entrat amb detall a parlar dels imports ni s'ha establert un calendari de pagaments.

Participació ciutadana i transparència

En l'àmbit de la participació ciutadana, ha assenyalat que un dels eixos vertebradors de l'acord programàtic de l'equip de govern passa per la creació de mecanismes per dur a terme consultes ciutadanes, encara que és necessari tenir presents els aspectes tecnològics i legals que deriven d'això. Quant al tema tecnològic, ha anunciat que s'impulsarà la creació d'una àrea de participació dins la Carpeta Ciutadana, seguint l'exemple d'altres institucions que ja han obert llocs de debat i consultes.

Maó, 21 d'agost de 2015

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS